Pet Friendly Hotels – Έρευνα

Αν το κατοικίδιό σας αποτελεί μέλος της οικογένειας, φυσικά, δεν μπορεί να λείπει από τις διακοπές σας. Όμως, θα είναι ευπρόσδεκτο σε κάθε ξενοδοχείο;

Εδώ στον Pet Friendly Χάρτη της Ελλάδας  του allaboutdog θα βλέπετε τα pet friendly ξενοδοχεία σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το κάθε ξενοδοχείο που σας ενδιαφέρει για να βεβαιωθείτε για τους όρους και τις συνθήκες που δέχονται τους αγαπημένους σας τετράποδους φίλους

Προτού επιλέξετε τον καλοκαιρινό σας προορισμό, καλό θα είναι να πληροφορηθείτε αν θα μπορεί να σας συντροφεύσει και ο πιστός σας φίλος. Για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων και ο συνοδοιπόρος σας καταλήξει να κοιμάται στο… γκαζόν, οφείλετε να γνωρίζετε τα δικαιώματά του, σε ό,τι αφορά τη διαμονή, καθώς και τις υποχρεώσεις του.

Τι ορίζει ο νόμος;

Σύμφωνα με τον ν. 1652/30-10-1986 «Περί Κανονισμού Σχέσεων Ξενοδόχων και Πελατών Αυτών»: «Απαγορεύεται η διατήρηση μέσα στο ξενοδοχείο κάθε είδους κατοικιδίων ζώων, εκτός αν διατίθεται ειδικός για τούτο χώρος». Αυτό είναι το γράμμα του νόμου, ο οποίος ωστόσο είναι υπό τροποποίηση. Έτσι δίνεται η διακριτική ευχέρεια στους ξενοδόχους να ορίσουν οι ίδιοι την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Γι’ αυτό στην Ελλάδα, τα ξενοδοχεία που έχουν χαρακτηριστεί ως pet friendly, δεν διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και η επιτρέπουν στους πελάτες τους να φιλοξενούν στο δωμάτιό τους τα κατοικίδιά τους. Αρκεί, βέβαια, να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφαλείας, οι οποίοι είναι αρκετά αυστηροί, έπειτα από την από προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις κοινοτικές οδηγίες – άλλωστε, διεξάγονται έλεγχοι από τις διευθύνσεις υγιεινής των νομαρχιών. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος περιορισμός σε βάρος, μέγεθος και είδος (πλην λίγων εξαιρέσεων, όπως π.χ. αυτός των 36 κιλών στο Hilton ή εκείνος για τα φίδια και τις αράχνες στα περισσότερα ξενοδοχεία) αρκεί να πρόκειται για ζώο που είναι εύκολο να φιλοξενηθεί και να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους ενοίκους.

Ποιό το κατάλληλο ξενοδοχείο και τι θα πληρώσετε;

Πριν αποφασίσετε πού θα πάτε, κάντε μια μικρή έρευνα. Η λίστα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος θα σας βοηθήσει αρκετά σ’ αυτό (www.grhotels.gr), καθώς τα περισσότερα καταλύματα έχουν δηλώσει σε αυτή αν διαθέτουν ή όχι την πολυπόθητη για εσάς δυνατότητα. Επίσης, σε κάποιους τουριστικούς οδηγούς θα βρείτε κάτι αντίστοιχο, ενώ μπορείτε να απευθυνθείτε και στο website κάθε ξενοδοχείου.

Λίστες με pet friendly hotels μπορείτε να βρείτε, εδώ

επίσης, σε διάφορα sites, όπως τα bringfido.com, officialpethotels.com. Πριν κάνετε κάποια κράτηση, σας συστήνουμε να τηλεφωνήσετε στο κατάλυμα που έχετε επιλέξει για να ενημερωθείτε σχετικά με την πολιτική του. Συνήθως δεν υπάρχει η παραμικρή χρηματική επιβάρυνση για τη διαμονή του πιστού συντρόφου σας. Χρεώσεις θα συναντήσετε μόνο όπου υπάρχουν κάποιες extra παροχές (π.χ. €50 η διαμονή στο HiltonAthens και €15/ημέρας στο Tharroe of Mykonos).

Ποια είναι τα δικαιώματά και οι υποχρεώσεις σας;

Τα δικαιώματα καθορίζονται από την πολιτική του κάθε ξενοδοχείου. Ως επί το πλείστον, περιορίζονται στην είσοδο και την παραμονή του κατοικίδιου σε ορισμένους χώρους, οι οποίοι διαφέρουν ανάλογα με το κατάλυμα. Μπορείτε να βρείτε κάποια που επιτρέπουν την πρόσβασή του σχεδόν παντού (π.χ. στον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας και στον κήπο) και άλλα που την περιορίζουν σε συγκεκριμένα μέρη (π.χ. αυστηρά στο δωμάτιο και στους διαδρόμους). Το κατοικίδιό σας θα μείνει μαζί σας στο δωμάτιο σε κλουβί ή σπιτάκι. Πρέπει να είναι πάντα υπό την επίβλεψή σας και να κυκλοφορεί με λουράκι ή μέσα στο κλουβί του. Επίσης, πρέπει να είναι υγιές, εμβολιασμένο και να διαθέτει το απαραίτητο βιβλιάριο υγείας. Ακόμη οφείλετε να γνωρίζετε πως είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για οποιαδήποτε φθορά προκληθεί, καθώς και για την ήρεμη συμπεριφορά του (στο μέτρο του δυνατού, βεβαίως).

Τι συμβαίνει σε δύσκολες καταστάσεις;

Σε περίπτωση που το ζωάκι σας παρεκτραπεί ή κάποιος ένοικος του φερθεί άσχημα (π.χ. αν κάνει κάποια ζημιά ή αν το χτυπήσει κάποιος) οι περισσότεροι ξενοδόχοι επιδεικνύουν σχετική ψυχραιμία. Συνήθως, μιλούν με τον ιδιοκτήτη του κατοικίδιου και τον συμβουλεύουν να το πάει μια βόλτα για να ηρεμήσει ή σε κάποιο χώρο όπου θα είναι μόνο του για λίγη ώρα, όπως στον κήπο. Αν πάλι κάποιος το κακοποιήσει, μπορεί να τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης σύμφωνα με το νόμο.

Ποιες παροχές υπάρχουν στη χώρα μας και τι ισχύει στο εξωτερικό;

Δυστυχώς, το φάσμα των παροχών στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ευρύ. Σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπεται το παιχνίδι στο κήπο -συνήθως τέτοιοι χώροι συναντώνται σε κάποιες μονάδες αγροτουρισμού- ενώ σε ελάχιστες θα βρείτε κάτι παραπάνω. Για παράδειγμα στο Hilton -κατόπιν συνεννοήσεως- μπορεί να προσφερθεί κάποιο παιχνίδι, κρεβατάκι, πιατάκι και κάποια άλλα αντικείμενα, ενώ στο Tharroe of Mykonos, που είναι ίσως το πιο pet friendly hotel στη χώρα μας, παρέχεται και pet menu -κατόπιν αιτήματος! Στο εξωτερικό υπάρχει μεγαλύτερη κινητοποίηση και ασφαλώς δράση, με γκάμα υπηρεσιών που πολλές φορές αγγίζουν τη σφαίρα της υπερβολής! Από ειδικά διαμορφωμένα κρεβάτια μέχρι κομμωτήρια και spa, όπου ο «φίλος» σας μπορεί να διαλέξει μέχρι και άρωμα σαμπουάν! Αρκετά διαθέτουν pet sitters, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη φροντίδα του κατά την απουσία σας. Οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες είναι θετικές στη φιλοξενία κατοικιδίων, αλλά στη χώρα μας αυτό επαφίεται τις περισσότερες φορές στη διακριτική ευχέρεια του κάθε ξενοδόχου.

Τι πρέπει να φροντίσετε;

Καλό θα είναι να επιλέξετε ως προορισμό των διακοπών σας μια ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή, όπου θα βρείτε εύκολα τον κατάλληλο χώρο (Πάρος, Νάξος, Σκιάθος κ.λπ.) Επειδή δεν γνωρίζετε κατά πόσο θα προσαρμοστεί το pet σας στις συνθήκες που θα συναντήσει στο νέο περιβάλλον, πάρτε μαζί σας την αγαπημένη του κουβέρτα ή το αγαπημένο του παιχνίδι και, απαραιτήτως, μπολάκι για φαγητό και νερό.

Η κα Όλγα Παπαδάκη, γενική διευθύντρια του Tharroe of Mykonos, του πιο φιλικού ίσως ξενοδοχείου όσον αφορά στη φιλοξενία των κατοικιδίων, λύνει κάθε μας απορία…

Τι σας οδήγησε να υιοθετήσετε μια pet friendly πολιτική για το ξενοδοχείο σας;
Σημαντικό ρόλο σε αυτή μας την απόφαση έπαιξε το ότι έχουμε κι εμείς κατοικίδιο, συγκεκριμένα σκύλο. Κάθε φορά που ταξιδεύουμε, δυσκολευόμαστε να βρούμε ή, πολλές φορές, δεν βρίσκουμε ξενοδοχείο να μας δεχτεί. Άλλωστε, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και πολλά που να δέχονται κατοικίδια. Δυστυχώς, είμαστε πολύ πίσω σε αυτό τον τομέα.

Ποιο είναι το πιο περίεργο κατοικίδιο που έχετε φιλοξενήσει; Έχετε να μας διηγηθείτε  κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό;
Η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών μας έχουν κατοικίδιο, γάτα ή σκύλο, αλλά έχει τύχει να έρθει και πελάτης με ιγκουάνα, το οποίο φυσικά ήταν ευπρόσδεκτο! Ωστόσο, μας έχουν ζητήσει να φιλοξενήσουμε και μια ταραντούλα, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό, καθώς θα τρόμαζε τόσο εμάς όσο και τους ένοικους του ξενοδοχείου. Επίσης, δεν δεχόμαστε άγρια ζώα που έχουν αιχμαλωτιστεί. Όσον αφορά σε κάποιο ιδιαίτεροπεριστατικό, θυμάμαι, πριν κάποια χρόνια, μια κυρία που φορούσε ένα πανάκριβο παρεό πασίγνωστης μάρκας κι ένα σκυλάκι ενός άλλου ένοικου παίζοντας, κατά λάθος, της το έσκισε. Όλοι περιμέναμε την αντίδρασή της, αλλά εκείνη απλώς χαμογέλασε, το πήρε στην αγκαλιά της και είπε: «Τι γλυκό που είναι, όταν παίζει. Και τα δικά μου κουτάβια έτσι κάνουν». Όσο για το παρεό; «Δεν πειράζει, θα πάρουμε άλλο!»

Ποιες παροχές προσφέρει το Tharroe σε ζωάκια;
Καταρχήν έχουμε συγκεκριμένα δωμάτια στα οποία διαμένουν οι πελάτες που έχουν κατοικίδιο. Συνήθως, είναι κάποιο με αυλή, όπου υπάρχει χώρος για να κινηθεί και λίγο μόνο του το ζωάκι. Εξάλλου επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε όλους τους χώρους μας, πλην αυτόν του πρωινού, πάντα βέβαια με το αφεντικό τους. Επίσης, δίνουμε μπολάκια για φαγητό και νερό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις -κατόπιν αιτήματος του πελάτη- μπορούμε να προσφέρουμε και pet menu, προσαρμοσμένο στις διατροφικές συνήθειες και τα… γούστα του κατοικίδιου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάποτε που φιλοξενούσαμε ένα Yorkshire Terrier και του φτιάχναμε το αγαπημένο του φαγητό -συκωτάκια σοταρισμένα με μανιτάρια!!

 

 

Via