Ο σκύλος μπορεί να καταλάβει αν είσαι χαρούμενος ή λυπημένος, λένε οι έρευνες

Πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες σκύλων υποστηρίζουν πως το αγαπημένο τους κατοικίδιο είναι σε θέση να καταλάβει πως νιώθουν.

Πλέον, οι επιστήμονες κατέληξαν σε νέα συμπεράσματα επί του θέματος τα οποία επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των ιδιοκτητών.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι σκύλοι μπορούν να ξεχωρίζουν αφηρημένες νοητικές αναπαραστάσεις θετικών και αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων και δεν επιδεικνύουν απλώς μαθημένες συμπεριφορές όταν ανταποκρίνονται στις εκφράσεις ανθρώπων και άλλων σκύλων.

Τα ευρήματα από μία ομάδα ειδικών στη συμπεριφορά και τη ψυχολογία ζώων από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας δημοσιεύθηκαν στο Biology Letters.

Εξέτασαν 17 ενήλικους κατοικίδιους σκύλους από διάφορες ράτσες για να διαπιστώσουν αν μπορούν να αναγνωρίσουν συναισθηματικές εκφράσεις στο πρόσωπο και τη φωνή των ανθρώπων όπως και άλλων σκύλων (δηλαδή το επίπεδο αντιληπτικής ικανότητας που είναι πολύ πιο υψηλό καθώς εμπλέκει δυο αισθήσεις, όραση και ακοή).

Ο σκύλος μπορεί να καταλάβει αν είσαι χαρούμενος ή λυπημένος, λένε οι έρευνεςΚάθε σκύλος συμμετείχε σε δύο είδη τεστ, με 10 προσπάθειες το καθένα.Ένας ένας οι σκύλοι στέκονταν έχοντας μπροστά τους δύο οθόνες, στις οποίες οι ερευνητές πρόβαλαν φωτογραφίες από άγνωστα αλλά χαρούμενα/παιχνιδιάρικα πρόσωπα ανθρώπων ή σκύλων σε αντιπαραβολή με τα αντίστοιχα πρόσωπα, αυτή τη φορά, με πιο θυμωμένη/ επιθετική έκφραση. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες αναπαρήγαγαν και κάποιον ήχο- είτε ένα γάβγισμα, είτε μια άγνωστη φωνή να μιλά πορτογαλικά (γλώσσα που κανένα σκυλί δεν είχε ξανακούσει), είτε έναν ουδέτερο ήχο. Όλοι οι ήχοι είχαν ή θετική χροιά ή αρνητική.

Όπως απεδείχθη, οι σκύλοι κοιτούσαν πολύ περισσότερο ένα πρόσωπο (ανθρώπου ή σκύλου) όταν η έκφραση ταίριαζε με τον τόνο της φωνής και σε ποσοστό 67% κατάφεραν να ανταποκριθούν στο συνδυασμό εικόνας- συναισθήματος, συνδυάζοντάς πχ. το λυπημένο πρόσωπο με τη θυμωμένη φωνή.Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, έδειξαν καθαρή προτίμηση στις εικόνες με σκύλους, αλλά αυτό έχει αποδειχθεί και σε παλαιότερη έρευνα.

 Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η ικανότητα είναι ένα «ιδιαιτέρως επωφελές» εργαλείο για ζώα όπως ο σκύλος και αποδεικνύει υψηλή αντίληψη, ενώ εικάζουν πως είναι αποτέλεσμα της ζωής τους δίπλα σε ανθρώπους. Ίσως οι σκύλοι να ανέπτυξαν αυτό το χαρακτηριστικό προκειμένου να μπορούν να κάνουν πιο κοντινές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες τους.

«Πιθανότατα κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης, αυτά τα χαρακτηριστικά να εξελίχθηκαν ώστε να μπορούν να δημιουργούν και να διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις με τους ανθρώπους» αναφέρεται στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Biology Letters.

Είναι η πρώτη φορά που ένα είδος, πέραν του ανθρώπου, εμφανίζει την ικανότητα να ερμηνεύει τις φωνητικές εκφράσεις κι εκείνες του προσώπου από ένα εντελώς διαφορετικό είδος. Μέχρι πρότινος μελέτες υποστήριζαν πως οι σκύλοι μπορεί να αναγνωρίσουν τις εκφράσεις του προσώπου, αλλά για πρώτη φορά αποδείχθηκε πως είναι επίσης σε θέση να ξεχωρίζουν και τους διαφορετικούς τόνους στη φωνή ανάλογα με τα συναισθήματα.

sciencedaily.com | thejournal.ie

Ακολουθήστε μας:@AllaboutDog στο

Twitter|Facebook|Google|Pinterest|Instagram|LinkedIn|YouTube

Δείτε ακόμα