Εργασία και χαρά με το σκύλο παρέα!

Στην χώρα μας δεν είναι διαδεδομένη η εργασία παρέα με το τετράποδο φίλο του ανθρώπου ,τουλάχιστον από την εργοδοτική πλευρά , εκτός βέβαια των επαγγελμάτων που έχουν σχέση με τον σκύλο, πχ εκπαιδευτήρια , χώροι περιποίησης κτλ.

Σχετικά με τη ψυχαγωγία και τη διασκέδαση όμως όλο και περισσότερα σημεία δείχνουν να αρχίζουν να δέχονται τις μαλλιαρές παρέες των ανθρώπων, σημείο που δείχνει και την αύξηση των κατοικίδιων ζώων στη χώρα μας,απουσίας επίσημων στοιχείων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μια έρευνα του Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth με 30 σκυλιά να συνοδεύουν κάθε μέρα τους εργαζόμενους στην εταιρεία Replacements Ltd στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας, έδειξε στους ερευνητές ότι μετά από μία εβδομάδα, τα αναφερόμενα επίπεδα στρες των εργαζομένων έπεσαν κατά μέσο όρο 11%  μεταξύ αυτών που έφερναν τ0υς τετράποδους φίλους τους στο γραφείο, σε αντίθεση με αυτούς που τους άφησαν στο σπίτι.

splr_silverman_croppedΣύμφωνα με τον εκπαιδευτή σκύλων Joel Silverman, πρώην οικοδεσπότη της τηλεοπτική σειράς “GOOD DOG U”και ένθερμο υποστηρικτή του κινήματος “Εργασιακό περιβάλλον φιλικό προς τα σκυλιά”η συγκεκριμένη διαπίστωση φαίνεται απόλυτα λογική.

“Υπάρχουν τόσα πολλά θετικά που μπορεί να προκύψουν επιτρέποντας στους κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων να φέρνουν τα σκυλιά τους στον χώρο εργασίας αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο από όλα είναι οτι ο σκύλος σας θέλει φυσικά να είναι μαζί σας ,” λέει ο Joe.“Θα προτιμούσαν να περάσουν όλη την ημέρα στο πάρκο τους στο γραφείο σας παρά να ειναι ελεύθερα σπίτι, ενώ εσείς είστε στη δουλειά όλη την ημέρα.”

Ταυτόχρονα, επειδή οι άνθρωποι αγαπούν τα ζώα τους τόσο πολύ, λέει ότι: “για τους εργοδότες είναι καλύτερα να γνωρίζουν ότι οι υπαλλήλοι τους είναι ευχαριστημένοι στη δουλειά και δεν βιάζονται να γυρίσουν σπίτι για να αναλάβουν τη φροντίδα του σκύλου τους.”

Μια πρόσφατη έρευνα σε 50 εταιρείες φιλικές προς τα σκυλιά στο εργασιακό περιβάλλον, από την American Pet Products Association (ΑPPA) όχι μόνο αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι απουσιάζουν λιγότερο όταν έχουν στα γραφεία τους τα κατοικίδια, σε σχέση με αυτούς που δεν τα έχουν αλλά και η παραγωγικότητα και το ηθικό τους ήταν αυξημένο όταν οι μαλλιαροί σύντροφοι τους ήταν μαζί τους. Εμφάνισαν επίσης μεγαλύτερη προθυμία για υπερωρίες χάρη στη παρουσία των τετράποδων φίλων τους στο χώρο εργασίας.

imgres“Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τη σημασία των κατοικίδιων ζώων στους χώρους εργασίας”, λέει ο πρόεδρος της ΑΡΡΑ Bob Vetere.“Τα κατοικίδια γίνονται όλο και περισσότερο ευπρόσδεκτα και αποδεικνύεται ότι είναι επωφελή για την ευημερία του εργαζομένου και της εταιρείας.”

Σαφώς, το άνοιγμα του χώρου εργασίας σε σκυλιά μπορεί να είναι ένα πολύ καλό γεγονός, ωστόσο οι εργοδότες που σκέφτονται να κάνουν τα γραφεία τους φιλικά προς τους σκύλους πρέπει επίσης να γνωρίζουν μερικές από τις προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν.

10489876_1438774233052418_5176185819607705525_nΗ Beth Stultz διευθύντρια marketing και επικοινωνιών για το “Ημέρα, πάρτε το σκύλο σας στην εργασία” (TYDTWDay) μιας διεθνής εκδήλωση που δημιουργήθηκε από τους Pet Sitters International το 1999 για κάθε χρόνο την Παρασκευή μετά την Ημέρα του Πατέρα (φετινή ημερομηνία είναι η 26η Ιουνίου) βοηθώντας τους συμμετέχοντες να διοργανώσουν την εκδήλωση στο γραφείο τους για πρώτη φορά.Η Stultz έχει έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με μερικά από τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζητήματα γύρω από το πως θα έρθουν τα σκυλιά στο χώρο εργασίας.

«Οι κανονισμοί λειτουργίας των κτιρίων αποτελούν ένα απο τα μεγαλύτερα θέματα, αν δεν είναι ιδιόκτητο το κτίριο στην εταιρεία όπου εργάζεστε, είναι πιθανό να χρειαστεί να ζητηθεί ειδική άδεια για να επιτρέπονται τα σκυλιά», λέει, παραθέτοντας ακόμα το θέμα αλλεργιών και τις  φοβίες των εργαζομένων στα επιπλέον πιθανά προβλήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψην.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η συμπεριφορά των σκυλιών σε άλλους ανθρώπους,ιδιαίτερα τους ξένους.

“Είναι σημαντικό ότι η επιθετικότητα οποιουδήποτε είδους απο τα συμμετέχοντα σκυλιά δεν είναι επιτρεπτή” προειδοποιεί η Stultz. “Τα σκυλιά που παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά θα πρέπει να ζητηθεί να εγκαταλείψουν το γραφείο αμέσως.”

“Το γραφείο είναι χώρος εργασίας και όχι χώρος παιχνιδιού,”προσθέτει ο Silverman, “Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι τα σκυλιά δεν πρέπει να έχουν επαφή με άλλους σκύλους στο χώρο εργασίας,θα πρέπει να διαχωριστούν σε διαφορετικά γραφεία ή διάφορες περιοχές του κτιρίου μέχρι να έρθει η ώρα για διάλειμμα, και στη συνέχεια να μπορούν να πάνε έξω για να παίξουν, εάν είναι αυτό που θέλουν. “

“Η αλήθεια, συνεχίζει, είναι ότι ” οι ειδικοί κανόνες πρέπει να καθοριστούν και το σύνολο των κανόνων αυτών πρέπει να προέλθει από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου. Οι εργαζόμενοι που θα ήθελαν να φέρουν τα σκυλιά τους στην εργασία θα πρέπει πάντα να θυμούνται ότι αυτό είναι ένα προνόμιο και δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο. “

Στο HootSuite,(εταιρεία λογισμικού,αγαπημένο μας πρόγραμμα διαχείρησης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης)οι κανόνες γύρω από το φιλικό προς τα κατοικίδια περιβάλλον εργασίας είναι και πάντα θα είναι, υψίστης σημασίας.

ambrosia-humphrey“Καθώς έχουμε εισέλθει σε μια εποχή υπέρ-ανάπτυξης, η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην εταιρεία μας σήμαινε επίσης μια αύξηση του αριθμού των σκύλων, οπότε έπρεπε να αρχίσουμε να λαμβάνουμε υπ όψην μας και άλλους παράγοντες, όπως τα άτομα με αλλεργίες, τα κουτάβια που είχαν “ατυχήματα” συχνά ή σκύλους που δεν τα πήγαιναν καλά μαζί”, λέει η Humphrey, διευθύντρια HR .

“Ξεκινήσαμε λοιπόν ζητώντας από τους εργαζόμενους μας  να εφαρμόζουν τη πολιτική της HootSuite, η οποία περιλάμβανε ότι τα σκυλιά θα πρέπει πάντα να έχουν λουριά και οι εργαζόμενοι να μην φέρνουν σκύλους ηλικίας κάτω των 6 μηνών.Όχι χωρίς εμβόλια και όχι σε αυτά που δεν έχουν κάνει τη βασική εκπαίδευση για τις ανάγκες τους.

Συνιστά επίσης έντονα στις εταιρίες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνουν φιλικές προς τα σκυλιά να θέσουν μερικούς βασικούς κανόνες από την αρχή για τη δημιουργία προσδοκιών για τους κηδεμόνες.Με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές οι εργαζόμενοι θα έχουν μια καλή ιδέα για το αν το σκυλί τους θα είναι ευτυχισμένο χωρίς να διαταράσσει και να ενοχλεί άλλους ανθρώπους η άλλους σκύλους.

Ο Silverman συμφωνεί.
“Στο κάτω κάτω στο γραφείο θα πρέπει ο εργαζόμενος να επικεντρώνεται στην δουλειά, και όχι στο σκύλο σας,” λέει.“Είναι μεγάλο προνόμιο να μπορεί κανείς να φέρνει το σκύλο του στην εργασία του,οπότε μείνετε σε χαμηλούς τόνους και δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε μεγάλο θέμα.Θέλετε να το κάνετε να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εργασία και χαρά με το σκύλο παρέα

Via