Νέες καταδικαστικές αποφάσεις για επικίνδυνα σκυλιά και ιδιοκτήτες.

635514970751700009-Pit-Bull

Υπάρχουν άνθρωποι που εκτρέφουν σκυλιά για νάναι επιθετικά ή για χρησιμοποιούνται σαν “όπλα”. Θα μπορούσαν και αυτοί πλέον τώρα να συμπεριλαμβάνονται στις νέες οδηγίες  για τις καταδίκες των επικίνδυνων σκύλων με αντίστοιχες αυστηρότατες καταδικαστικές αποφάσεις.

Το Συμβούλιο  Καταδικαστικών Αποφάσεων της Αγγλίας συνέταξε νέες οδηγίες για τα δικαστήρια .  Η μέγιστη ποινή για κάθε άτομο  του οποίου το σκυλί σκοτώνει ένα άτομο θα αυξηθεί πλέον από τα 2  έως τα 14 έτη φυλάκισης.

Οι προτεινόμενες προτάσεις και το δικαστικό σύστημα για  Αγγλία και Ουαλία θα πάνε τώρα στους  εμπειρογνώμονες και στο κοινό για διαβούλεση. (δείτε εδώ)

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι κάθε χρόνο δαγκώνονται από σκυλιά στην Αγγλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC news στις 17 Μαρτίου 2015.6-86

Οι νέες οδηγίες σχετικά με τα επικίνδυνα σκυλιά και τις δικαστικές αποφάσεις  ενθαρρύνουν πλέον  τα  δικαστήρια να ασκήσουν την εξουσία τους  για την απαγόρευση κατοχής σκύλων από ανεύθυνους ανθρώπους και συμπεριλαμβάνουν καταβολές αποζημιώσεων στα θύματα.

«Δυνητικές καταστροφικές συνέπειες»

Οι προτάσεις έρχονται για  να αλλάξουν τις νομικές αποφάσεις για τα επικίνδυνα σκυλιά του 1991, που τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο χρόνο και αυξάνουν σημαντικά πλέον το πλαίσιο προστασίας από επιθέσεις δεσποζόμενων σκύλων.

Επίσης, ο νόμος επεκτάθηκε  για να καλύψει επιθέσεις  στους χώρους ιδιωτικής ιδιοκτησίας, που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και τις επιθέσεις σε ταχυδρόμους κατά τη διανομή αλληλογραφίας.

article-2159862-0271D336000005DC-23_306x429Ο Δικαστής Julian Goose,  μέλος του Συμβουλίου  Καταδικαστικών Αποφάσεων, δήλωσε: “Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων είναι υπέυθυνοι, φροντίζουν σωστά τα κατοικίδια ζώα τους και τα έχουν υπό τον έλεγχο τους αλλά κάποιοι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες θέτουν άλλους ανθρώπους  σε κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα δικαστήρια πλέον έχουν την καθοδήγηση που χρειάζονται για να βοηθηθούν έτσι ώστε να δικάζουν κατάλληλα.”

“Κατά την κατάρτιση των προτάσεων μας, έχουμε πλήρη επίγνωση των δυνητικά καταστροφικών συνεπειών  αυτών των αδικημάτων για τα θύματα. Μακροχρόνιες ποινές πλέον  είναι διαθέσιμες για τα πιο σοβαρά αδικήματα”

Θα υπάρξει επίσης καθοδήγηση για μικρότερα αδικήματα που συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις.

Ωστόσο, οι νέες οδηγίες  καλύπτουν επίσης περιστατικά όπου ο ιδιοκτήτης ενός  σκύλου έως τώρα ήταν “λιγότερο” ένοχος.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάποιον που είναι  υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου και  λαμβάνει προληπτικά μέτρα ασφαλείας αλλά  ο σκύλος δραπετεύει από το σπίτι  και σκοτώνει κάποιον στο δρόμο.

Οι οδηγίες επίσης εντάσσουν την αύξηση του ανωτάτου ορίου φυλάκισης  από δύο έως πέντε έτη για έναν ιδιοκτήτη σκύλου του οποίου τραυματίζει ένα άτομο.

jan1.png.opt172x222o0,0s172x222Ο Trevor Cooper , ειδικός στο νομικό πλαίσιο περί ζώων και μέλος του Dogs Trust (η μεγαλύτερη φιλανθρωπική οργάνωση κοινωνικής πρόνοιας του σκύλου του Ηνωμένου Βασιλείου) δήλωσε” Οι άνθρωποι που εκτρέφουν τα σκυλιά για  να είναι επιθετικά  θα μπορούσαν  να είναι μεταξύ εκείνων που τιμωρούνται αυστηρά σύμφωνα με τις νέες προτάσεις  για τις δικαστικές αποφάσεις. Οι προτάσεις περιγράφουν  πώς θα πρέπει τα δικαστήρια να εφαρμόζουν τους νέους νόμους. Οι δικαστές έχουν πλέον τη δύναμη να στείλουν  κάποιον στη φυλακή μέχρι και 14 χρόνια  για μια θανατηφόρα επίθεση ενός σκύλου”  (δείτε εδώ τη συνέντευξη)

Η διαβούλευση κλείνει στις 9 Ιουνίου 2015.

Το Συμβούλιο είπε ότι θέλει  να ακούσει την γνώμη ανθρώπων  με  εμπειρία ή ενδιαφέρον για το θέμα.

 

Πηγές : BBC News UK