Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων Κ-9 [Photo-Video]

Ομάδα Αστυνομικών ΣκύλωνΗ Ελληνική Αστυνομία για τη φύλαξη ή εντοπισμό ανθρώπων και πραγμάτων, καθώς και για την ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών χρησιμοποιεί ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Κάθε αστυνομικός σκύλος έχει το συνοδό του, ο οποίος είναι αστυνομικός με ειδική εκπαίδευση. Ο σκύλος αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας του συνοδού.

Η ομάδα αστυνομικών σκύλων για τη φύλαξη ή εντοπισμό ανθρώπων και πραγμάτων διαθέτει σκύλους, κυρίως, ράτσας Malinois ή German Shepherd, ενώ για την ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών χρησιμοποιεί σκύλους ράτσας German Shepherd, Labrador,Malinois, Golden Retriever.

Οι σκύλοι έχουν ιεραρχία και βαθμούς όπως οι αστυνομικοί.Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων (2)Μάλιστα  με κενό νόμου που υπάρχει στο λιμενικό, οι σκύλοι υπόκεινται πειθαρχικό έλεγχο! Είναι αστείο αλλά στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης που ο ένας από τους δύο εκ λιμενοφυλάκων επικελευστές που πιάστηκαν από αστυνομικούς, ήταν στην Ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, με αρμοδιότητες μάλιστα μεταξύ άλλων και στην δίωξη ναρκωτικών, ήταν συνοδός σκύλου.

Με βάση λοιπόν τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις και τους κανονισμούς που ισχύουν το ίδιο και για τα τρία Σώματα Ασφαλείας, μαζί με το συνοδό μπαίνει σε διαθεσιμότητα κι ο σκύλος.Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων (7)

Η Κ-9 ή Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων της ΕΛ.ΑΣ  ξεκίνησε το 1975 αλλά ουσιαστικά ιδρύθηκε το 1986. Στο ξεκίνημα της διέθετε 6 σκύλους εκπαιδευμένους για ναρκωτικά και είχε μοναδική έδρα την Αθήνα. Σήμερα η Υπηρεσία αριθμεί 188 αστυνομικούς σκύλους.Ελληνική Αστυνομία Ομάδα Σκύλων (2)

Εδρεύει στην Αθήνα, όπου κατανέμονται 71 σκύλοι, ενώ άλλοι 25 υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι στις πρωτεύουσες νομών ανά την Ελλάδα σε διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις.H oμάδα Αστυνομικών Σκύλων

 Η συνδρομή τους στο πολυσχιδές έργο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σημαντική και ιδιαίτερα στον τομέα ανεύρεσης ναρκωτικών ουσιών, στον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και στην ενίσχυση των πεζών περιπολιών. Αυτές είναι και οι τρεις ειδικότητες συνοδών-χειριστών αστυνομικών σκύλων, κάθε μία με τα δικά της συγκεκριμένα καθήκοντα.newego_LARGE_t_248861_106614696

Οι σκύλοι που επιλέγονται για να εκπαιδευτούν, προέρχονται από αγορές, αλλά κυρίως από δωρεές ιδιωτών ή συνοδών χειριστών, όπως γίνεται σε πολλά κράτη στον κόσμο. Στη συνέχεια, αξιολογούνται από εκπαιδευτές, βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί, οι οποίες εκτός από τα δεδομένα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν και αφορούν τη δυνατότητα εκπαίδευσής τους, εστιάζουν στην ικανότητα ανταπόκρισης στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κλιματολογικές συνθήκες κ.λ.π. Οι απαιτήσεις, οι προδιαγραφές, τα κριτήρια επιλογής σκύλου και οι συνθήκες εκπαίδευσης διαφέρουν από κράτος σε κράτος.

Μετά την επιλογή του ξεκινάει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και γνωριμίας του σκύλου με τον Αστυνομικό συνοδό.Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων (3)

Οι αρμοδιότητες του συνοδού-χειριστή είναι η συνεχής περιποίηση, φροντίδα και εκπαίδευση του σκύλου του, με τον οποίο καλλιεργείται μια άριστη σχέση μεταξύ τους, κάτι που επιδιώκεται και ως χαρακτηριστικό του εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου.

Οι Αστυνομικοί σκύλοι είναι ένα συνδρομητικό «εργαλείο» στην πρόληψη και καταστολή που επιχειρείται γενικότερα από την Ελληνική Αστυνομία. Η παρουσία του σκύλου εμπνέει ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας, ενώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για οποιοδήποτε, αφού οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένοι και φιλικοί προς τους πολίτες.  Η εμπιστοσύνη και αποδοχή του κόσμου πιέζει στην συνεχή παρουσία σκύλου και έτσι η χρήση τους σήμερα είναι επιβεβλημένη.Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων

Βέβαια υπάρχουν και οι αντιρρήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις που οι σκύλοι εκπαιδεύονται ώστε να επιτίθενται κατά ανθρώπου, κάτι που εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις χρησιμοποίησης τους από τους διοικούντες αλλά και τις επιπτώσεις μια τέτοιας εκπαίδευσης στο σκύλο. Αυτό βέβαια αφορά ευρύτερα τους ιδιοκτήτες που κατέχουν σκύλους για φύλακες.

Πηγές: astynomia.gr,policenet.gr,enstoloi.gr