Aυξάνονται οι ισχυρισμοί για άρρωστα ζώα στα social media από τροφές της Purina

Η Purina είπε ότι μια έρευνα δεν βρήκε κανένα πρόβλημα με τις τροφές για κατοικίδια. Αλλά ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα προϊόντα της προκάλεσαν την ασθένεια ή τον θάνατο των σκύλων ή των γατών τους.

Τα παράπονα ότι η τροφή για κατοικίδια Purina έχει αρρωστήσει κατοικίδια, κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας φόβο στους ιδιοκτήτες σκύλων και γατών.

Αλλά η Purina αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχουν προβλήματα με τα προϊόντα της.

“Οι γονείς των κατοικίδιων εξακολουθούν να φοβούνται κατανοητά από μια διαδικτυακή φήμη ότι υπάρχει πρόβλημα με τις τροφές Purina για κατοικίδια. Αυτή η φήμη είναι ψευδής και με λύπη βλέπουμε τη σύγχυση και τον φόβο που έχει προκαλέσει», δήλωσε η εταιρεία σε μια διαδικτυακή δήλωση τη Δευτέρα.

Οι ισχυρισμοί ενισχύθηκαν σε μια ομάδα στο Facebook για ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, που ονομάζεται Saving Pets One Pet @ A Time, στις αρχές Δεκεμβρίου. Η διαχειριστής του γκρουπ Kelly Bone έγραψε σε μια ανάρτηση ότι είχε λάβει πολλές αναφορές για σκύλους ή γάτες που αρρώστησαν ξαφνικά ή πέθαιναν μετά που έφαγαν Purina Pro Plan, μια φόρμουλα τροφής για κατοικίδια για σκύλους και γάτες που διατίθεται σε υγρές και ξηρές ποικιλίες.

«Άρχισα να παρατηρώ στην ομάδα μου ότι αρχίσαμε να αρρωσταίνουν αρκετά κατοικίδια», είπε η Bone. «Όταν θα έδινα συνέχεια στους [ιδιοκτήτες] για να πω, “Λοιπόν, τι τρώνε;” Πότε ήταν οι πιο πρόσφατοι εμβολιασμοί τους, φάρμακα για ψύλλους, τσιμπούρια, όλα αυτά τα άλλα;», ο κοινός παρονομαστής ήταν η Purina».

Η Bone είπε ότι έχει λάβει 969 αναφορές για σκύλους ή γάτες που αρρωσταίνουν μετά την κατανάλωση τροφής Purina, συμπεριλαμβανομένων 234 θανάτων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λήθαργο, έμετο, διάρροια, μυϊκή αδυναμία, επιληπτικές κρίσεις, ταχεία απώλεια βάρους και αιμορραγία από το ορθό, είπε.

Η θεωρία έχει επίσης πολλαπλασιαστεί στο TikTok, όπου οι χρήστες προειδοποίησαν για τα προϊόντα Purina, επικαλούμενοι τις συνομιλίες στο Facebook.

Η Purina είπε ότι η ομάδα διασφάλισης ποιότητας ερεύνησε τη φήμη και «δεν βρήκε δεδομένα ή τάση που να υποδηλώνει πρόβλημα».

«Δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή ασφάλειας με τα προϊόντα μας και μπορούν να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται με σιγουριά», ανέφερε η εταιρεία στη δήλωσή της.

Αυτό το μπρος-πίσω έχει αφήσει ορισμένους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να αναζητούν απαντήσεις – συμπεριλαμβανομένου του James Diehl, ενός κατοίκου του Long Island της Νέας Υόρκης.

Ένα από τα σκυλιά του, η Carly, έχασε ξαφνικά την όρεξή της τον Σεπτέμβριο, είπε o Diehl. Τον επόμενο μήνα, το 14χρονο ροτβάιλερ ήταν ληθαργικό και είχε διάρροια, πρόσθεσε. O Diehl είπε ότι οι γιατροί ανακάλυψαν έναν θρόμβο αίματος στην καρδιά της, αλλά δεν πίστευαν ότι είχε προκαλέσει τα γαστρεντερικά συμπτώματα. Η Carly πέθανε τον Νοέμβριο.

Τον επόμενο μήνα, ο σκύλος του Diehl’s Petri έχασε την όρεξή του και ήταν ληθαργικός, είπε. Το 17χρονο Dachshund πέθανε δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Ο Diehl έχει ακόμα δύο σκυλιά, ένα 8χρονο Dachshund που ονομάζεται Bear και ένα 6χρονο rottweiler που ονομάζεται Graham. Ο Bear ανέπτυξε παρόμοια συμπτώματα τον Δεκέμβριο, είπε ο Diehl, και βρισκόταν σε εντατική θεραπεία. Παλεύει ακόμα να επιστρέψει στο σπίτι, πρόσθεσε ο Diehl.

Η σύζυγος του Diehl, Irene Nunes-Diehl, είπε ότι τα τρία μεγαλύτερα σκυλιά κατανάλωναν προϊόντα Purina όλη τους τη ζωή. Η Carly και ο Petri έτρωγαν υγρή τροφή Purina Pro Plan όταν εμφάνισαν συμπτώματα, είπε, και ο Bear έτρωγε Purina Pro Plan Veterinary Diets NeuroCare. Ο Graham, ωστόσο, υιοθετήθηκε από ένα καταφύγιο τον περασμένο μήνα και δεν είχε φάει τροφές Purina, είπε ο Diehl, ούτε είχε προβλήματα υγείας.

Ο Diehl είπε ότι ο κτηνίατρός του δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί αρρώστησαν τα άλλα σκυλιά. Αλλά ένας φίλος είπε στο ζευγάρι για τις φήμες για την Purina και οι δυο τους αποδίδουν τώρα τις ασθένειες στο φαγητό.

«Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να βρω», είπε ο Diehl. «Εννοώ, Θεέ μου, για να χάσεις δύο σκυλιά σε ένα μήνα και σχεδόν να χάσεις ένα τρίτο, πρέπει να υπάρχει κάποια συσχέτιση. Αλλά πως να το αποδείξει; Δεν γνωρίζω. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να το αποδείξω».

Η Lorie Westhoff, εκπρόσωπος της Purina, είπε ότι η Nunes-Diehl υπέβαλε καταγγελία στην εταιρεία τη Δευτέρα και η εταιρεία έχει επικοινωνήσει. Η Purina σχεδιάζει να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των κτηνιατρικών αρχείων, πρόσθεσε ο Westhoff.

Είπε ότι η ομάδα Saving Pets One Pet @ A Time δεν έχει δώσει στην εταιρεία λεπτομέρειες σχετικά με τα παράπονα που έλαβε.

Για παράδειγμα, είπε ο Westhoff, η Purina «μίλησε με ένα άτομο από αυτήν την ομάδα που είχε μοιραστεί την ιστορία της και δεν ήθελε να μας δώσει αρχεία κτηνιάτρου ή δείγματα τροφής και δεν μας επέτρεπε να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρό της».

«Χωρίς περισσότερες πληροφορίες, απλά δεν μπορούμε να διερευνήσουμε παρά το γεγονός ότι είμαστε περισσότερο από πρόθυμοι να το κάνουμε», είπε.

Ο Westhoff πρότεινε περαιτέρω ότι δύο άτομα που βοήθησαν στη διάδοση των καταγγελιών έχουν προωθήσει εμπορικά σήματα που ανταγωνίζονται την Purina στο παρελθόν. Ο ένας είναι η δημιουργός του TikTok Rachel Fusaro, η οποία έχει περισσότερους από 276.000 ακόλουθους στην πλατφόρμα και δημοσίευσε βίντεο σχετικά με την Purina που έκτοτε καταργήθηκαν. Το Instagram της Fusaro έχει παρουσιάσει αρκετές πληρωμένες συνεργασίες και σύμφωνα με αυτήν, μπορεί να κερδίσει προμήθειες για αγορές ορισμένων επωνυμιών τροφών για σκύλους. Δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. 

Ο Westoff ονόμασε επίσης την Dr. Judy Morgan, μια κτηνίατρο που συνεργάζεται με μια συγκεκριμένη μάρκα τροφών για σκύλους και είναι συντονιστής για το Saving Pets One Ομάδα Pet @ A Time. Η Morgan προειδοποίησε για τα προϊόντα Purina στο YouTube και Instagram νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν σαφή οφέλη από την προώθηση αυτής της φήμης», είπε ο Westhoff.

Αλλά η Morgan είπε στο NBC News ότι δεν επωφελήθηκε από τις προειδοποιήσεις της προς τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Συνιστά πολλές μάρκες τροφών για σκύλους στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου της, είπε, προσθέτοντας ότι πληρώνει για να δοκιμάσει την τροφή Purina σε ανεξάρτητο εργαστήριο.

«Δεν προσπαθώ να βγάλω χρήματα από αυτό. Στην πραγματικότητα ξοδεύω τα δικά μου χρήματα για να λυθεί αυτό το πρόβλημα», είπε ο Morgan.

Είπε ότι ανησυχούσε για την τροφή για κατοικίδια Purina αφού διάβασε αναφορές στην ομάδα του Facebook, καθώς και κριτικές πελατών σε ιστότοπους όπως το Chewy και το Amazon.

Η Purina δεν έχει ανακαλέσει κανένα προϊόν στην αγορά και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν της έχει ζητήσει ούτε της έχει δώσει εντολή να το κάνει. Η FDA είπε ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και οι κτηνίατροι μπορούν να αναφέρουν ασθένειες μέσω μιας φόρμας στο διαδίκτυο.

«Αν και ο οργανισμός δεν μπορεί να σχολιάσει λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις συγκεκριμένες αναφορές ασθενειών αυτή τη στιγμή, γενικά όταν ο FDA ενημερωθεί για ασθένειες κατοικίδιων ζώων, θα τις αξιολογήσουμε και θα καθορίσουμε ποια —αν υπάρχει— η δράση του FDA μπορεί να δικαιολογείται», δήλωσε εκπρόσωπος του FDA. .

Ο Kenneth Simpson, καθηγητής ιατρικής μικρών ζώων στο Πανεπιστήμιο Cornell, είπε ότι δεν είχε ακούσει από συναδέλφους ή ιδιοκτήτες κατοικίδιων για προβλήματα που σχετίζονται με τα προϊόντα Purina.

«Από την εμπειρία μου, η συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών παραγωγών τροφών για κατοικίδια είναι ηθικοί και θεωρούν την ασφάλεια της διατροφής ως κορυφαία προτεραιότητά τους», είπε ο Simpson, ο οποίος υπηρετεί στο επιστημονικό συμβουλευτικό συμβούλιο της Purina, προσθέτοντας: «Εάν ένας κατασκευαστής τροφών για κατοικίδια αντιληφθεί ένα ζήτημα μετά από όταν ένα τρόφιμο βρίσκεται στην αγορά, θα εκδώσει ανάκληση.»

Η Purina ανακάλεσε οικειοθελώς μια συνταγογραφούμενη τροφή για σκύλους, την Pro Plan Veterinary Diets EL Elemental, στις αρχές του περασμένου έτους λόγω δυνητικά αυξημένων επιπέδων βιταμίνης D. Η θρεπτική ουσία είναι απαραίτητη για τους σκύλους, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι τοξική.

Αυτή η ανάκληση δεν έχει καμία γνωστή σύνδεση με τις ασθένειες που αναφέρθηκαν πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει άρθρο του NBC

 

Πηγή: NBC