Φάρμακο κατά της γήρανσης για σκύλους πλησιάζει για έγκριση από τον FDA

“Πρωτοποριακό” πειραματικό φάρμακο μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής σε σκύλους μεγάλων φυλών, λένε κτηνίατροι. 

Ένα φάρμακο που θα μπορούσε δυνητικά να παρατείνει τη ζωή των σκύλων μεγάλων φυλών βρίσκεται πιο κοντά στην έγκρισή του από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία βιοτεχνολογίας Loyal του Σαν Φρανσίσκο, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το φάρμακο.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα από τον FDA ή υπό όρους εγκεκριμένα φάρμακα για ζώα για τον σκοπό αυτό.

“Υπάρχουν 25 εκατομμύρια σκύλοι μεγάλων φυλών μόνο στις ΗΠΑ – δηλαδή 25 εκατομμύρια σκύλοι που μπορούμε να βοηθήσουμε να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής”, δήλωσε η Celine Halioua, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της Loyal, σε δήλωση που στάλθηκε στο Fox News Digital.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το φάρμακο LOY-001 μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση των διαδικασιών που σχετίζονται με την ηλικία για σκύλους που είναι 40 κιλά ή περισσότερο.

Ένα φάρμακο που ενδεχομένως μπορεί να παρατείνει τη ζωή των σκύλων μεγάλων φυλών βρίσκεται πιο κοντά στην έγκριση από τον FDA, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας βιοτεχνολογίας που βρίσκεται πίσω από αυτό. (iStock)

Το φάρμακο δρα αλληλεπιδρώντας με μια ορμόνη που ονομάζεται IGF-1 και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Έχει σχεδιαστεί για να προλαμβάνει τις ασθένειες των σκύλων που σχετίζονται με την ηλικία – αντί να περιμένει μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Loyal.

“Η προσέγγιση της Loyal αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό παράδειγμα, χρησιμοποιώντας την κατανόησή μας για τους υποκείμενους μηχανισμούς της γήρανσης για να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών εξαρχής”, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση που εστάλη στο Fox News Digital.

Την περασμένη εβδομάδα, η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι το LOY-001 έχει ξεπεράσει τα πρώτα εμπόδια με τον FDA, το οποίο σηματοδότησε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν την πιθανή αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Ωστόσο, πρέπει να επιτευχθούν περισσότερα βήματα προτού το φάρμακο εγκριθεί πλήρως και μπορέσει να βγει στην αγορά.

Η φαρμακοβιομηχανία ισχυρίζεται ότι το LOY-001 μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση των διαδικασιών που σχετίζονται με την ηλικία για σκύλους που είναι 40 κιλά ή περισσότερο. (iStock)

Αυτά περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής και την επανεξέταση των δεδομένων ασφάλειας και παραγωγής.

Μέχρι στιγμής, η τετραετής διαδικασία έχει συμπεριλάβει παρεμβατικές μελέτες του LOY-001 σε ένα αποδεκτό από τον FDA μοντέλο γήρανσης σκύλων και μια μελέτη παρατήρησης (χωρίς φάρμακο) σε 451 σκύλους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Loyal.

“Το σημερινό ορόσημο αποτελεί κρίσιμο μέρος της αίτησης της Loyal για έγκριση υπό όρους”, αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

“Σημαίνει ότι ο FDA συμφωνεί ότι το LOY-001 έχει εύλογη προσδοκία αποτελεσματικότητας”, συνεχίζει η ανακοίνωση. “Μόλις ο FDA εγκρίνει τα πακέτα δεδομένων παρασκευής και ασφάλειας της Loyal, η Loyal μπορεί να διαθέσει το φάρμακο στην αγορά για την παράταση της διάρκειας ζωής στον πληθυσμό-στόχο των σκύλων”.

“Η υπό όρους έγκριση διαρκεί έως και πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η Loyal θα συλλέξει τα υπόλοιπα δεδομένα αποτελεσματικότητας και θα υποβάλει αίτηση για πλήρη έγκριση”.

Η μέση διάρκεια ζωής του σκύλου είναι περίπου 10 έως 13 χρόνια, με τις μεγαλύτερες φυλές να γερνούν γρηγορότερα και να έχουν ακόμη μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με κτηνιάτρους που μίλησαν στο Fox News Digital.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην επιλεκτική αναπαραγωγή, η οποία μπορεί να ενισχύσει το μέγεθος και την ανάπτυξη ενός σκύλου.

Η Dr. Ivana Crnec, κτηνίατρος του ιδρύματος Veterinarians.org με έδρα το Τέξας, δήλωσε στο Fox News Digital ότι το μέγεθος του σώματος και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροζωία ενός σκύλου.

Η αυξητική ορμόνη IGF-1 – που πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην επιτάχυνση της γήρανσης και στη μείωση της διάρκειας ζωής – έχει βρεθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε μεγάλους σκύλους σε σύγκριση με τους σκύλους μικρών φυλών.

Το νέο πειραματικό φάρμακο στοχεύει αυτή την ορμόνη που προωθεί την ανάπτυξη για να μειώσει τα επίπεδά της.

Η μέση διάρκεια ζωής του σκύλου είναι περίπου 10 έως 13 χρόνια, με τις μεγαλύτερες φυλές να γερνούν ταχύτερα και να έχουν ακόμη μικρότερο προσδόκιμο ζωής. (iStock)

“Κατά την επαγγελματική μου άποψη, το φάρμακο είναι πρωτοποριακό”, δήλωσε η Crnec.

“Πρέπει ακόμη να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά του και τις πιθανές παρενέργειές του, αλλά μέχρι στιγμής, το LOY-001 είναι σίγουρα πολλά υποσχόμενο”, συνέχισε. “Το γεγονός ότι ο FDA περιέγραψε το φάρμακο ως “με εύλογες προσδοκίες αποτελεσματικότητας” λέει πολλά για τις δυνατότητές του”. (Η ίδια δεν συμμετείχε στην έρευνα).

“Επιβραδύνοντας την επίδραση της γήρανσης στις ζωτικές λειτουργίες, το φάρμακο θα έχει έμμεσα θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των μεγάλων και γιγαντιαίων φυλών σκύλων”, δήλωσε η Crnec στο Fox News Digital.

“Πρέπει ακόμη να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά του και τις πιθανές παρενέργειές του, αλλά μέχρι στιγμής, το LOY-001 είναι σίγουρα πολλά υποσχόμενο”.

Άλλοι κτηνίατροι δήλωσαν συγκρατημένα αισιόδοξοι.

“Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό”, σχολίασε ο Dr. Jeffrey Krasnoff, κτηνίατρος στο Brookville Animal Hospital στο Long Island, στο Fox News Digital σχετικά με το πειραματικό φάρμακο.

“Θα ήθελα πολύ να δω την έρευνα. Θα ήταν φοβερό αν πραγματικά έκανε τη διαφορά στη μακροζωία των μεγαλόσωμων σκύλων, των πιστών φίλων μας”.

Το φάρμακο χορηγείται με ένεση από κτηνίατρο κάθε τρεις έως έξι μήνες, αλλά η εταιρεία εργάζεται πάνω σε ένα καθημερινό χάπι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Loyal.

Το LOY-001 αναμένεται να είναι διαθέσιμο το 2026, με την επιφύλαξη της έγκρισης από τον FDA των δεδομένων παρασκευής και ασφάλειας της Loyal.

Πηγή:foxnews