Έρευνα – Σκύλος : Άνθρωποι λύνουν το μυστήριο της εξημέρωσης του σκύλου [Video]

Για πολλές δεκατίες ερευνητές διαφωνούν και δεν έχουν καταλήξει για το που,το πότε και πώς έγινε, η εξημέρωση του λύκου από τον άνθρωπο που σήμερα έχει οδηγήσει τη μεγαλύτερη σχέση του ανθρώπου με άλλο ον σε αυτό το πλανήτη.

Τη σχέση άνθρωπος-σκύλος! VIDEO  [Επιλέξτε ελληνικούς υπότιτλους] 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=vH7ICgdeVoE[/embedyt]

Στη χώρα μας ο δρόμος της αναζήτησης , της έρευνας και της ανάπτυξης γύρω από το σκύλο χάθηκε και έμεινε στην Αρχαία Ελλάδα  μεταξύ Μυθολογίας,Ιστορίας,Ιατρικής,Περί Ζώων Ιστορίαι και Κυνικής Φιλοσοφίας,,;άντε και λίγο πιο μετά,, όπου μέχρι σήμερα ότι παρέμεινε μας φωτίζει με τις αρετές ,τις σκέψεις και τις αντιλήψεις  των αρχαίων προγόνων μας για τους τετράποδους πιστούς φίλους του ανθρώπου.

Τα νέα έρχονται κατά κόρον από το εξωτερικό και.., “ένας προϊστορικός σκύλος πάει στον οδοντίατρο“.

Website_profile_picΟ 27χρονος Ιρλανδός Dr.Ardern Hulme-Beaman, με σπουδές αρχαιολογίας σήμερα εργάζεται για το project NERC(“Αποκρυπτογράφηση εξημέρωσης  σκύλου μέσω ανάλυσης DNA και ειδικές επιστημονικές τεχνικές) μαζί με την Dr.Allowen Evin.

Η στενή σχέση που έχουμε με τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί λόγω της αρχαίας καταγωγής του και την ανάμειξη των διάφορων πληθυσμών μέσα στο πέρασμα του  χρόνου.

Ο Ardern ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις διαδικασίες γύρω από τα οικόσιτα ζώα. Στην περίπτωση των σκύλων, αυτό είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα γενικά  και ο ίδιος εξετάζει τη βιολογία του λύκου, και αναλύει αρχαιολογικές υποθέσεις.

Πιστεύει πως υπάρχει DNA σε μια γνάθο 5.000 ετών!!

Τους τελευταίους 6 μήνες ταξιδεύει σε όλο το κόσμο αναζητά και συλλέγει αρχαία οστά σκύλων.

Στο εργαστήριο αρχαιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου  του Οχάιο στοιβάζονται ήδη κιβώτια με διάφορα αντικείμενα για έρευνα.Κυνόδοντες, κρανία, μηριαία οστά, γνάθοι σκύλου,σπόνδυλοι,κά.

Ολα τα ευρήματα αποτελούν μέρος ενός  συνονθυλεύματος,ενός γενικού και ακαθόριστου πεδίου, όπως ακριβώς είναι και το αντικείμενο της έρευνας τους.

Ο σκύλος ήταν το πρώτο όν που οι άνθρωποι εξημέρωσαν, πρίν από κάθε φυτό, πρίν από οποιοδήποτε άλλο ζώο.

Ωστόσο, παρά τις δεκαετίες μελέτης, οι ερευνητές εξακολουθούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους και να διαφωνούν για το πού και πότε οι λύκοι έγιναν πιστοί σύντροφοι των ανθρώπων.

Jean-Denis_Vigne«Είναι πολύ ανταγωνιστικό και αμφιλεγόμενο περιβάλλον», λέει ο Jean-Denis Vigne, αρχαιολόγος ζώων στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, ο οποίος σημειώνει ότι ο σκύλος θα μπορούσε να ρίξει φως στην ανθρώπινη προϊστορία και την ίδια τη φύση της εξημέρωσης.

 «Είναι ένα ζώο τόσο βαθιά και έντονα συνδεδεμένο με την ιστορία μας και ο καθένας μας θέλει να ξέρει.»

Και σύντομα ο καθένας μας θα πρέπει να ξέρει.

Σε μια πρωτοφανή ανακωχή στη διαμάχη των ερευνητών με τη μεσολάβηση δύο επιστημόνων , διάφορες “φατρίες” έχουν αρχίσει πλέον να εργάζονται από κοινού.

Με τη βοήθεια του Hulme-Beaman και άλλοι επιστήμονες που μοιράζονται  δείγματα μεταξύ τους, αναλύουν χιλιάδες οστά και προσπαθούν να αναιρέσουν κακές πρακτικές του παρελθόντος .

Εάν η προσπάθεια είναι επιτυχής, οι πρώην “ανταγωνιστές” θα καταφέρουν να αποκαλύψουν την ιστορία του αρχαιότερου φίλου του ανθρώπου και να λύσουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια.Της εξημέρωσης!λύκος vs σκύλος

Έρευνα – Σκύλος

Πρός το παρόν δεν υπάρχει καμία αναφορά έως τώρα για χρησιμοποίηση ελληνικών στοιχείων , ούτε για συμμετοχή Ελλήνων εκπροσώπων ,ερευνητών,μελετητών η επιστημόνων.

Περισσότερα για τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου: Science‘s latest coverage of doggy science.