Στους περισσότερους ιδιοκτήτες αρέσει να κοιμούνται με το σκύλο στο κρεβάτι τους

Νέα μελέτη δείχνει πως τα κατοικίδια έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν τα υπνοδωμάτια.

H διαμάχη για το αν ένα κατοικίδιο στο κρεβάτι είναι κάτι βλαβερό, αδιάφορο ή ωφέλιμο, είναι πολύ μεγάλη και συχνά αφορμή για οικογενειακούς καβγάδες. Κάποιοι βρίσκουν αφόρητη τη παρουσία του σκύλου ή της γάτας τους στο στρώμα τους, ενώ αρκετοί το έχουν ως αγαπημένη συνήθεια να μοιράζονται από τον καναπέ έως και το κρεβάτι τους με το αγαπημένο τους ζώο.

Επί του θέματος έχει ωστόσο τοποθετηθεί η επιστήμη, και μάλιστα περισσότερες από μια φορές. Μια νέα μελέτη από το Κέντρο Ύπνου στη Mayo Clinic, ισχυρίζεται πως τελικά όσοι κοιμούνται με τα κατοικίδια ζώα, κοιμούνται καλύτερα.

Για τη μελέτη, η οποία διεξήχθη στο Scottsdale, στην Αριζόνα, η Δρ Lois Krahn ζήτησε από 150 ανθρώπους να συμμετάσχουν στην έρευνα σχετικά με τα κατοικίδια ζώα τους και τις συνήθειες ύπνου τους. Το αποτέλεσμα; Από το 56% των συμμετεχόντων που μοιράζονται το κρεβάτι τους με μια γάτα ή ένα σκύλο, μόνο το 20% από αυτούς ισχυρίστηκαν πως τα κατοικίδια ζώα τους, διαταράσσουν τον ύπνο τους. Το 41% ισχυρίστηκε όμως πως ο ύπνος με τα κατοικίδιά τους είναι πολύ καλύτερος.

Παλιότερες μελέτες που είχαν γίνει πριν το 2000, έδειχναν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά στην κατηγορία όσων δεν ανέχονται και ενοχλούνται από το κατοικίδιο τους στο κρεβάτι. Αυτό που φαίνεται να έχει αλλάξει, δεν είναι η συμπεριφορά των ζώων – οι γάτες δεν έπαψαν να είναι ανήσυχες και να ξυπνούν για βραδινές βόλτες και οι σκύλοι δεν έπαψαν να ροχαλίζουν και να απλώνονται πάνω στα παπλώματα. Αυτό που οι ερευνητές της κλινικής θεωρούν πως έχει αλλάξει, είναι πως πλέον τα κατοικίδια είναι πολύ περισσότερα ενώ παράλληλα συνεχώς εξελίσσεται και η φιλοσοφία της συγκατοίκησης που έχουν οι ιδιοκτήτες τους, κάτι που σημαίνει πως ίσως έχουν γίνει πιο ανεκτικοί.

Αν και η αναζήτηση στο διαδίκτυο και παλιές έρευνες μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο,  αυτοί οι ερευνητές σημειώνουν πως ο ύπνος με το σκύλο ή τη γάτα δεν έχει ουσιαστικά καμία επιβλαβή συνέπεια, αλλά σίγουρα δεν ενδείκνυται για ανθρώπους με αλλεργίες και όταν το ζώο δεν είναι αρκετά καθαρό.

lifo.gr

Ακολουθήστε μας:@AllaboutDog στο

Twitter|Facebook|Google|Pinterest|Instagram|LinkedIn|YouTube