Τα σκυλιά καταλαβαίνουν πραγματικά την ανθρώπινη γλώσσα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Μέθοδος εγκεφαλικής απεικόνισης (FMRI) έδειξε ότι τα σκυλιά αναγνωρίζουν ταυτόχρονα λέξεις και τόνο φωνής.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος των σκύλων μπορεί πραγματικά να κατανοήσει την ανθρώπινη γλώσσα αντιδρώντας και στις λέξεις αλλά και στο τόνο της φωνής.

Οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία που υποστηρίζουν αυτό που πιστεύουν από παλιά αρκετοί ιδιοκτήτες σκύλων: Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου πραγματικά καταλαβαίνει κάποια πράγματα από αυτά που λέμε.

Ερευνητές στην Ουγγαρία σκάναραν εγκεφάλους  σκύλων, καθώς άκουγαν τον εκπαιδευτή τους, για να προσδιορίσουν ποιό μέρος του εγκεφάλου τους χρησιμοποιούν.

Βρήκαν ότι τα σκυλιά επεξεργάζονται τις λέξεις που ακούνε με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους ενώ τον τόνο φωνής με το δεξί ημισφαίριο – ακριβώς όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους.

Dog MRI σαρωτή

Επιπλέον τα σκυλιά αντιδρούσαν στον έπαινο όταν και η λέξη και το τόνος της φωνής ήταν θετικά ενώ άσχετες λέξεις με ενθαρρυντικό τόνο ή σχετικές λέξεις με ουδέτερο τόνο δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.

“Ο εγκέφαλος του σκύλου ενδιαφέρεται για το τι και πως το λέμε”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Attila Andics, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand στη Βουδαπέστη. “Ο έπαινος μπορεί να λειτουργήσει ως ανταμοιβή μόνο αν και το νόημα της λέξης και ο τόνος που λέμε τη λέξη ταιριάζουν.”

Τα σκυλιά καταλαβαίνουν πραγματικά την ανθρώπινη γλώσσα, σύμφωνα με νέα έρευνα (3)

Ο επικεφαλής της έρευνας Attila Andics δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η νοητική ικανότητα του σκύλου  να επεξεργάζεται την ανθρώπινη γλώσσα εξελίχθηκε νωρίτερα από ό, τι πίστευαν στο παρελθόν και αυτό που καθορίζει τους ανθρώπους έναντι των άλλων ειδών είναι η εφεύρεση των λέξεων.(Enikő Kubinyi)

Οι γλωσσικές ικανότητες του εγκεφάλου δεν είναι μόνο προνόμιο των ανθρώπων.

“Οι νευρικές ικανότητες επεξεργασίας λέξεων,όπου πολλοί πίστευαν ότι είναι ανθρώπινο προνόμιο, στη πραγματικότητα μοιράζονται με άλλα είδη”, είπε. “Αυτό δείχνει ότι η μεγάλη αλλαγή που έκανε τους ανθρώπους ικανούς  να αρχίσουν να χρησιμοποιούν λέξεις δεν ήταν μια μεγάλη αλλαγή στη νευρική ικανότητα.”

Ενώ και άλλα είδη έχουν κατά πάσα πιθανότητα τη διανοητική ικανότητα να κατανοούν την ανθρώπινη γλώσσα, όπως κάνουν τα σκυλιά, η έλλειψη του ενδιαφέροντος τους για την ανθρώπινη ομιλία το καθιστά δύσκολο να ελεγχθεί, είπε ο Attila.

Σκύλοι μελέτη MRI γλώσσα

Όλα τα σκυλιά ήταν ξύπνια, ανέμελα και ευτυχισμένα κατά τη διάρκεια των δοκιμών, είπαν οι ερευνητές. (Eniko Kubinyi)

Τα σκυλιά από την άλλη πλευρά έχουν κοινωνικοποιηθεί με τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια, που σημαίνει ότι είναι πιο προσεκτικά σε ό, τι  λένε και πως το λένε οι άνθρωποι για αυτά.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science .

Ο Attila σημείωσε πως κατά τη διάρκεια των ερευνών όλα τα σκυλιά ήταν ξύπνια, ανέμελα και ευτυχισμένα κατά τη διάρκεια των δοκιμών. “Συμμετείχαν εθελοντικά”, είπε.

Πηγή:cbc.ca