Έλληνας καθηγητής στην Αυστραλία ερευνά αν ο σκύλος βοηθά να ζούν οι άνθρωποι περισσότερο

O σκύλος λένε ότι είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και τώρα οι επιστήμονες είναι εδώ για να το αποδείξουν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σύδνεϊ  είναι έτοιμοι τώρα να μετρήσουν τα ψυχολογικά και κοινωνικά οφέλη από τη κηδεμονία ενός σκύλου στο εργαστήριο ερευνών.

Θέλουν να διαπιστώσουν αν οι κηδεμόνες σκύλων ζούν περισσότερο , εάν έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, εάν μπορεί ένα σκυλί να βοηθήσει να ξεπεράσουν τη κατάθλιψη, να βελτιώσουν τις κοινωνικές επαφές τους και να κάνουν τη βόλτα με τον σκύλο οδηγό πρόληψης ασθενειών. 

Η έρευνα συντονίζεται από έναν άνθρωπο ο οποίος είχε απαγορεύσει στη σύντροφο του να έχει σκύλο στο σπίτι. 

Μέχρι πριν από πέντε χρόνια ο αναπληρωτής καθηγητής Μάνος Σταματάκης ήταν αδιάφορος για τους σκύλους μέχρι που ένας έκανε τα κακά του στη κουζίνα και μετά κρύφτηκε από ντροπή σε μια γωνιά.  

“Αυτή η στιγμή αμηχανίας και ντροπής του σκύλου ήταν το σημείο “κλειδί “για μένα, συνειδητοποίησα τότε ότι τα σκυλιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από αυτά που νόμιζα,προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί μου αλλά εγώ δεν καταλάβαινα”,είπε ο καθηγητής.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο σκύλος του Rufus κοιμάται στο κρεβάτι του.

“Άρχισα να βλέπω πως θα μπορούσαν τα σκυλιά να επεκτείνουν τους  ανθρώπινους συναισθηματικούς ορίζοντες», λέει, και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την έρευνα του.

Σε ένα ερευνητικό project για τους ανθρώπους που υιοθετούν ένα σκυλί από την RSPCA(Φιλοζωϊκή οργάνωση της Αυστραλίας) θα έχουν όργανα μέτρησης για να δούν πόσο συχνά και πόσο γρήγορα θα περπατήσουν με το σκύλο, και αν κάθονται λιγότερο έχοντας έναν σκύλο.

Υγιείς συνήθειες ... Οι άνθρωποι που υιοθετούν ένα σκυλί από την RSPCA θα πρέπει να μελετηθεί για να δείτε αν mak

Σε ένα άλλο ερευνητικό project,κηδεμόνες σκύλων θα κάνουν εξετάσεις αίματος σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον για να διαπιστωθεί  αν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης ,της ορμόνης της αγάπης και δέσμευσης, αυξάνονται όταν ο σκύλος τους μπαίνει στο δωμάτιο.

Η ωκυτοκίνη θεωρείται καλή για την υγεία, διότι ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Άλλες έρευνες, ως μέρος του προγράμματος έχουν να κάνουν με το εάν αυτοί που έχουν σκύλους ζουν περισσότερο από αυτούς που έχουν γάτες, πουλιά, ψάρια ή κουνέλια και από ποιές ασθένειες αποβιώνουν.

Η έρευνα διεξάγεται σε συνεργασία με την RSPCA και συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από τομείς όπως :δημόσια υγεία, σωματική δραστηριότητα και άσκηση, πρόληψη ασθενειών, αλλαγές συμπεριφορών, ψυχολογία, αλληλεπιδράσεις ανθρώπων-ζώων και υγείας των σκύλων.

Γούνινο φίλο ... Η ιδιοκτησία ενός σκύλου μπορεί να βγουν από την απομόνωση, όταν οι άνθρωποι ζουν μόνοι τους ή είναι Depres

Στο πλαίσιο της έρευνας η RSPCA θα τρέξει ένα πρόγραμμα για τους ηλικιωμένους που έχουν σκύλους , αλλά δεν μπορούν να τους φροντίσουν κατάλληλα, λόγω υγείας.

Εργαζόμενοι στην RSPCA  θα επισκεφθεί σπίτια για να βοηθήσουν στη φροντίδα των ζώων .

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το έργο τους θα ρίξει φως όχι μόνο στο πως η κηδεμονία του σκύλου επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία αλλά και στο πως επικείμενα οφέλη θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν το πώς όχι μόνο την ιδιοκτησία σκύλου επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, αλλά και για το πώς αυτά τα οφέλη θα μπορούσαν  να αξιοποιηθούν ως μέρος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

39% των νοικοκυριών της Αυστραλίας έχουν έναν σκύλο και από αυτά περίπου τα 2/3 υπολογίζονται ότι περπατούν λιγότερο από το κανονικό. Ο καθηγητής Μάνος Σταματάκης  θέλει να εργαστεί σε παρεμβάσεις για την αύξηση στο περπάτημα με τον σκύλο.

“Ξέρουμε ότι με τη μεγάλη ηλικία έρχεται αυξανόμενη απομόνωση, και με αυτό έρχεται η μοναξιά. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο και σημαντικός παράγοντας κινδύνου κατάθλιψης “, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Μάνος Σταματάκης.

“Μια πτυχή της ανθρώπινης απομόνωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά με τη κηδεμονία ενός σκύλου, λόγω της συντροφικότητας, της άνευ όρων αποδοχής και της αγάπης, που οι άνθρωποι συχνά δεν παίρνουν από τους άλλους ανθρώπους.”

Τετράποδους φίλους ... Μάνος Σταματάκης και τα σκυλιά διάσωσης του, ΡΟΖΗ και Μπατόρ. Εικόνα: Su

Ο Μάνος Σταματάκης με τα σκυλιά που υιοθέτησε,Rozi και Bator.Photo:Supplied

O Έλληνας καθηγητής Μάνος Σταματάκης είναι τώρα υπερήφανος κηδεμόνας  δύο σκύλων που υιοθέτησε όταν ζούσε στην Ουγγαρία. Μιλάει ελληνικά και αγγλικά, αλλά τα σκυλιά καταλαβαίνουν μόνο ουγγρικά.

“Τα μόνα Ουγγρικά που μπορώ να μιλήσω είναι αυτά που λέω στα σκυλιά”

Το “Έλα εδώ” είναι “Gere Ide ” και το “Κάτσε” είναι “Oul” “», λέει o καθηγητής Μάνος Σταματάκης.

news.com.au

Δείτε ακόμα:

Τα Σκυλιά Αγαπούν Τους Ιδιοκτήτες Τους: “Η Ορμόνη Της Αγάπης(Ωκυτοκίνη) Κάνει Τα Σκυλιά Το Καλύτερο Φίλο Του Ανθρώπου Λένε Τελευταίες Έρευνες”

IMG_2772Μήπως ο σκύλος σας ακούει αμέσως  σε κάθε εντολή σας; Θα μπορούσε να είναι χάρη στην ορμόνη “ωκυτοκίνη” (ορμόνη της αγάπης). Μια νέα Αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε…

 

Πώς Οι Σκύλοι Κλέβουν Την Καρδιά Των Ανθρώπων Με Τα Μάτια Τους;

IMG_6641Άλλη μια έρευνα σχετική με την ορμόνη της “αγάπης” (ωκυτοκίνη) και τη σχέση ανθρώπων και σκύλων , όπως είχαμε δημοσιεύσει αποτελέσματα αυστραλιανής μελέτης στις 20 Μαρτίου…

 

Έρευνα – Σκύλος : Άνθρωποι Λύνουν Το Μυστήριο Της Εξημέρωσης Του Σκύλου [Video]

50417W_4 (1)Για πολλές δεκατίες ερευνητές διαφωνούν και δεν έχουν καταλήξει για το που,το πότε και πώς έγινε, η εξημέρωση του λύκου από τον άνθρωπο που σήμερα έχει…