Τα σκυλιά αγαπούν τους ανθρώπους τους: Η ορμόνη της αγάπης(ωκυτοκίνη) κάνει τον σκύλο τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου.

Μήπως ο σκύλος σας ακούει αμέσως  σε κάθε εντολή σας; Θα μπορούσε να είναι χάρη στην ορμόνη “ωκυτοκίνη” (ορμόνη της αγάπης).

Μια νέα Αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι οι σκύλοι ακολουθούσαν  καλύτερα την εντολή  για να βρούν μια κρυμμένη λιχουδιά εφόσον τους χορηγήθηκε ωκυτοκίνη.

Τα ευρήματα παρέχουν τις καλύτερες ενδείξεις ακόμα για το πώς τα σκυλιά θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί για να είναι “ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου”, και θα μπορούσε να προετοιμάσει  το έδαφος για την εκτροφή σκύλων που ανταποκρίνονται ακόμη καλύτερα στα  ανθρώπινα συνθήματα”, λέει η ερευνήτρια Jessica Oliva, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα ως μέρος του διδακτορικό της (και θα τη δείτε εδώ)  στο τμήμα βιολογικών επιστημών του  Πανεπιστήμιου Monash.στη Μελβούρνη Αυστραλίας

Στους ανθρώπους, η ωκυτοκίνη είναι γνωστή ως ορμόνη που βοηθά τη μητέρα και το μωρό να αναπτύξουν τον μοναδικό δεσμό τους. Πρόκειται για μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που αυξάνει την ικανότητα των ανθρώπων να καταλαβαίνουν συναισθήματα και να λύνουν κοινωνικά προβλήματα.

“Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις επίσης ότι η ωκυτοκίνη εμπλέκεται στη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων.”

Jessica OlinaΓια παράδειγμα, λέει η Jessica, χαϊδεύoντας και μιλώντας στο σκύλο για μόλις τρία λεπτά διαπιστώθηκε αύξηση των επιπέδων της ωκυτοκίνης στο αίμα του ανθρώπου και του σκύλου.

Και οι μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι όταν ένας  άνθρωπος αισθάνεται  πιό κοντά σε ένα σκύλο τότε περισσότερη ωκυτοκίνη εμφανίζεται στα ούρα του ανθρώπου.

“Λοιπόν, αυτό πραγματικά φαίνεται να δείχνει  ότι η ωκυτοκίνη εμπλέκεται στα συναισθήματα που μας φέρνουν κοντά με το σκύλο,” λέει η Jessica.

Αλλά η μέτρηση των επιπέδων της ωκυτοκίνης στο αίμα δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό του τι συμβαίνει στον εγκέφαλό , συμπληρώνει.

Ρινικό σπρέι

Στην έρευνα τους η Jessica με τους συναδέλφους της,εξέτασαν την επίδραση της ωκυτοκίνης στην ικανότητα των σκύλων να χρησιμοποιούν ανθρώπινα συνθήματα για να επιλέξουν  ποια από τις δύο κύπελλα περιείχαν κρυμμένη μια λιχουδιά.

31 αρσενικά και 31 θηλυκά σκυλιά ελέγχθηκαν δύο φορές, εφόσον τους χορηγήθηκε ωκυτοκίνη ή ψευδοφάρμακο αλατούχου διαλύματος και βαθμολογήθηκαν από το ένα ώς το δέκα για τις επιδόσεις τους.

Σημαντικό ότι σε αυτή τη μελέτη η ωκυτοκίνη χορηγήθηκε στους σκύλους μέσω ενός ρινικού σπρέι που εξασφάλιζε εύκολα τη διείσδυση στον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Animal Cognition (και μπορείτε να δείτε εδώ)  δείχνουν ότι τα ζώα που έλαβαν ωκυτοκίνη ξεπέρασαν εκείνα που δεν τους είχε δωθεί η χημική ουσία.

Επιπλέον, η βελτίωση της επίδοσης τους  ήταν ακόμη εμφανής 15 ημέρες μετά την παροχή ωκυτοκίνης.

“Αυτό μας λέει ότι η ωκυτοκίνη σίγουρα εμπλέκεται στην ικανότητα του σκύλου να χρησιμοποιήσει τα ανθρώπινα συνθήματα.”

Η εξέλιξη του σκύλου

Η Jessica λέει ότι: προηγούμενες  έρευνες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά αντιδρούν καλύτερα από ό, τι οι πρόγονοί τους οι  λύκοι, στη χρήση των μη-λεκτικών ανθρώπινων συνθημάτων,  όπως πχ να δείχνει ο άνθρωπος στο σκύλο με το χέρι για να βρεί τη λιχουδιά. Αυτή είναι η ίδια περίπτωση ακόμη και με τους λύκους που είναι πολύ κοινωνικοποιημένοι και τρώνε από το χέρι του ανθρώπου

“Έτσι, υποθέτω ότι  κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης από τον άνθρωπο κάτι συνέβη εντός του εγκεφάλου του σκύλου και του επέτρεψε να κατανοήσει την ανθρώπινη κοινωνική προσέγγιση.”

Το συμπέρασμα είναι ότι η ωκυτοκίνη δημιουργεί τον δεσμό μεταξύ σκύλου και ανθρώπου.

“Tο επόμενο βήμα θα είναι να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πείραμα σε λύκους. Αυτό θα μας πει πραγματικά περισσότερα για την εξέλιξη”

Μερικά σκυλιά στις δοκιμές που έγιναν  είχαν καλύτερη απόδοση απο κάποια άλλα.

“Μερικά απέδωσαν σε “ικανοποιητικό” επίπεδο ενώ κάποια άλλα ήταν πραγματικά καλά

Αυτή τη στιγμή μελετά αν υπάρχει γενετική διαφορά στο γονίδιο του υποδοχέα της ωκυτοκίνης στα σκυλιά που απέδωσαν καλύτερα.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιλεκτική εκτροφή ,ειδικά σκύλων-οδηγών-συνοδών, στρατιωτικών ή τελωνειακών σκύλων”, αναφέρει κλείνοντας η Jessica.

 Δείτε εδώ επίσης:Πώς Οι Σκύλοι Κλέβουν Την Καρδιά Των Ανθρώπων Με Τα Μάτια Τους

Via 

Video from Newsy