Πότε εξημερώθηκε ο σκύλος; [Video]

Διαβάστε περισσότερα: Εξημέρωση, Έρευνα, Ιστορία ,DNA


Γενετική ανάλυση δείχνει ότι μπορεί να εξημερώθηκαν πριν από 40 χιλιάδες έτη.

Νέα ευρήματα προσθέτουν καινούρια δεδομένα για την εξημέρωση των σκύλων από τους λύκους

Έχει διαπιστωθεί ότι ο σκύλος προέρχεται από την εξημέρωση λύκων αλλά όλες οι τελευταίες μελέτες υποδεικνύουν διαφορετικές χρονικές περιόδους για το πότε συνέβη αυτό αλλά και διαφορετικές περιοχές σχετικά με το πού συνέβη.istoria
Μια νέα γενετική μελέτη αναφέρει ότι η εξημέρωση του σκύλου έγινε κάποια στιγμή πριν από 27-40 χιλιάδες έτη με τα ευρήματα της μελέτης να υποδεικνύει ως τόπο εξημέρωσης την Σιβηρία.

 Οι διχογνωμίες και τα νέα ευρήματα

Κάποιοι ειδικοί τοποθετούν την εξημέρωση πριν από περίπου 20 χιλιάδες έτη ενώ άλλοι μιλούν για ενδείξεις εξημέρωσης πριν από περίπου 70 χιλιάδες έτη. Κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ως τόπο καταγωγής των σκύλων την Ευρώπη, κάποιες άλλες τη Μέση Ανατολή και άλλες τη Νοτιοανατολική Ασία.

Σουηδοί ερευνητές πραγματοποίησαν γενετική ανάλυση τμήματος της σιαγώνας ενός αρχαίου λυκόσκυλου της Σιβηρίας (του Ταϊμίρ) το οποίο έζησε πριν από 35.000 χρόνια. Η χρονολόγηση της σιαγώνας έγινε με την μέθοδο του άνθρακα και έδειξε ότι είναι 35.000 ετών και εκπροσωπεί τον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο των σύγχρονων λύκων και σκύλων.

“Επομένως οι σκύλοι μπορεί να είχαν εξημερωθεί πολύ πιο νωρίς από αυτό που πιστεύουμε εν γένει. Η μόνη άλλη εξήγηση θα ήταν να έχει προκληθεί μια σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ δύο πληθυσμών λύκων εκείνη την περίοδο και από τον έναν από αυτούς να γεννήθηκε όλη η ράτσα των σύγχρονων λύκων. Όμως αυτή υπόθεση είναι λιγότερο πιθανή καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε την εξαφάνιση του άλλου πληθυσμού των λύκων στην φύση” αναφέρει ο Λαβ Ντάλεν, του σουηδικού μουσείου σύγχρονης ιστορίας, ο οποίος ήταν και ένας από τους κύριους παράγοντες της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Current Biology».

BINTEO

Μια σύντομη ιστορία των σκύλων από τον Cesar Millan ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ 

Via: tovima.gr