Δέρμα σκύλου και γάτας κυκλοφορεί στην αγορά σε δερμάτινα είδη από την Κίνα [ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ]

Όταν Αμερικανοί καταναλωτές (αναρωτιόμαστε βέβαια τι να συμβαίνει και με τους Έλληνες άραγε;.) ψωνίζουν δερμάτινα είδη κατά πάσα πιθανότητα δεν σκέφτονται ότι οι καινούργιες ζώνες τους, οι τσάντες ή τα παπούτσια τους, μπορεί να προέρχονται από δέρμα σκύλου ή γάτας, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Guardian. Στη πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο οι καταναλωτές να ξέρουν τι ακριβώς έχουν αγοράσει.

Σχεδόν όλα τα δέρματα σκύλου ή γάτας προέρχονται από την Κίνα. Οι προσπάθειες αλλαγής της κουλτούρας στη Κίνα μαζί με μεγαλύτερη πίεση από τις ΗΠΑ για επερχόμενη εμπορική συμφωνία στοχεύουν να περιορίσουν το λαθρεμπόριο.

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εισαγωγή δέρματος και γούνας σκύλου και γάτας στο πλαίσιο του Νόμου περί Προστασίας Σκύλου και Γάτας το 2000. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο μέχρι 10.000$.  Όμως το να ξεχωρίσει κάποιος το δέρμα σκύλου-γάτας από το πρόβειο, το αγελαδινό ή το χοιρινό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση καθιστώντας έτσι για τους αδίστακτους κατασκευαστές δυνατή την εισαγωγή αυτού του είδους δερμάτων στην Αμερική. Μια έκθεση από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου δείχνει ότι το 2014 οι ΗΠΑ εισήγαγαν δερμάτινα είδη αξίας 8,5 δισ.$ από την Κίνα. Άγνωστο παραμένει πόσα από αυτά τα είδη προέρχονται από δέρμα σκύλου ή γάτας.

Η διαμάχη για το δέρμα σκύλου κορυφώθηκε το 2014 όταν ένας μυστικός ερευνητής που εργάζεται για τον οργανισμό προστασίας ζώων PETA ανακάλυψε ότι είχαν θανατωθεί σκυλιά για το δέρμα τους στην Κίνα. Σύμφωνα με την PETA, η οποία καλεί τους Αμερικανούς καταναλωτές να αγοράζουν vegan υποκατάστατατα προιόντα αντί ζωικά είδη, εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις επιβεβαίωσαν ότι θανατώθηκαν εκείνη τη μέρα 100-200 σκυλιά και το δέρμα τους προοριζόταν για εξαγωγή και πώληση στην αγορά των ΗΠΑ. Η έρευνα αυτή έριξε λίγο φώς στο καλά κρυμμένο υπογάστριο της βιομηχανίας ζώων στην Κίνα, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει καμία έχει ολοκληρωμένη νομοθεσία περί ευζωίας και καλής μεταχείρισης των ζώων.

“Στην έρευνα που κάναμε για το δέρμα σκύλου κάναμε βρήκαμε ομάδες ανθρώπων στη χώρα μας που δεν είχαν πραγματικά καμία ιδέα για αυτό που συμβαίνει”, δήλωσε ο Jason Baker, Αντιπρόεδρος της PETA Ασίας και Υπεύθυνος Διεθνών Δραστηριοτήτων. “Οι έρευνες που κάναμε σοκάρισαν ανθρώπους στη χώρα μας ,,ακόμα και στη Κίνα”

Τα πλάνα ερευνών του PETA για την θανάτωση σκύλων έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του Κογκρέσου. Τον Δεκέμβριο του 2015  ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Alcee Hastings κατόπιν συνάντησης με τους συναδέλφους του Dina Titus και Steve Cohen έστειλαν επιστολή πρός τον Επίτροπο Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP), R Gil Kerlikowske, καλώντας τον για καλύτερη ρύθμιση στις εισαγωγές δερμάτινων ειδών για τη καταπολέμηση της χρήσης δέρματος σκύλου.

“Στην αμερικανική κουλτούρα, τα σκυλιά τιμούνται ως κατοικίδια ζώα και θεωρούνται μέλη της οικογένειας”, αναφέρει η επιστολή. “Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν κρατάνε το λουρί που πηγαίνουν βόλτα τον πιστό τετράποδο φίλο τους με ένα δερμάτινο γάντι που προέρχεται από δέρμα σκύλου”

Οι Hastings, Titus και Cohen έχουν ισχυρά ιστορικά στοιχεία περί θεμάτων καλής διαβίωσης των ζώων και σε συνεντεύξεις τους περιγράφουν “αποτρόπαιο” το βίντεο με τα κρυφά πλάνα από τον ερευνητή της PETA που δείχνει ανθρώπους να χτυπάνε τα σκυλιά στο κεφάλι πριν κόψουν τους λαιμούς τους και αφαιρέσουν το δέρμα τους ενώ αυτά είναι ακόμα ζωντανά.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=urGkiS_b9bg[/embedyt]

Παρά τη φρίκη της έρευνας ο Peter Li, αναπληρωτής καθηγητής της πολιτικής Ανατολικής Ασίας του Πανεπιστημίου Downtown του Χιούστον, ειδικός στη πολιτική της Κίνας και σύμβουλος για την Humane Society International, λέει ότι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας δέρματος και γούνας σκύλου είναι λίγες και μακριά μεταξύ τους στην Κίνα. Πρόσθεσε επίσης ότι το δέρμα σκύλου εξαρτάται και από το εμπόριο κρέατος σκύλου, δεδομένου ότι η θανάτωση σκύλου για το κρέας του δεν είναι παράνομη στην Κίνα, τα υποπροϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος και της γούνας, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

“Η χρήση δέρματος ή γούνας σκύλου σε ενδύματα ή άλλα προϊόντα δεν είναι κοινή στην Κίνα. Ενώ υπάρχουν μερικά σημεία παραγωγής γούνας και δέρματος  σκύλου σε διαφορετικά μέρη σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για ένα υποπροϊόν του εμπορίου κρέατος σκύλου “, δήλωσε ο Peter Li σε σχετικό του e-mail. “Όταν στην  Κίνα δεν απαγορεύεται το εμπόριο κρέατος σκύλου, το δέρμα και η γούνα του πρέπει να “φύγουν” σαν υποπροϊόντα.” 

Το εμπόριο κρέατος σκύλου έχει γίνει ένα κομβικό σημείο στη συζήτηση γύρω από την κινεζική ευζωία των ζώων, με τοπικούς ακτιβιστές να οργανώνουν διασώσεις εκατοντάδων σκύλων , να τάσσονται εναντίων και να διαμαρτύρονται για την κατανάλωση κρέατος σκύλου.H PETA Ασίας  έχει εστιάσει επίσης τις προσπάθειές της για την προώθηση veganism και χορτοφαγία στη χώρα, ενώ η κατανάλωση κρέατος σκύλου πιστεύεται ότι υποχωρεί και αυξάνονται οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Αν και η Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ,εξαγωγών και κατανάλωσης δέρματος και γούνας σκύλου στο κόσμο, ελλείψη νομοθεσίας για την ευζωία των ζώων το Φιλοζωικό Κίνημα έχει μεγαλώσει: Η Κίνα έκλεισε οριστικά εγκαταστάσεις που γινόντουσαν πειράματα σε ζώα για την εγχώρια αγορά καλλυντικών το 2014, ενώ τοπικές ομάδες ανθρώπων εργάζονται για την επιβολή προγραμμάτων στείρωσης. Το Bloomberg News ανέφερε ότι το 2014 υπήρχαν περισσότερες από 100 φιλοζωικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν στη χώρα. Ο Baker από τη PETA δήλωσε για την Κίνα: “Η Κίνα είναι όπου ο PETA λάμπει περισσότερο, αλλά επίσης και όλο το κίνημα στο σύνολο του λάμπει”.

“Η Κίνα φαίνεται να είναι το κέντρο του κινήματος προστασίας των ζώων στην Ανατολική Ασία … Οι εξελίξεις στην Κίνα είναι πιο ισχυρές από ό, τι στην Κορέα και την Ιαπωνία”, είπε ο Λι. Πρόσθεσε όμως  ότι η αντίσταση της Κινεζικής κυβέρνησης στην νομοθεσία για την προστασία των ζώων παραμένει λόγω των οικονομικών ανησυχιών. “Η κινεζική κυβέρνηση ανησυχεί ότι ένας τέτοιος νόμος θα μπορούσε να αναγκάσει πολλές από τις κινεζικές επιχειρήσεις να κλείσουν”, είπε. “Οι κινεζικές αρχές επιμένουν στην αύξηση του ΑΕΠ και της εργατικής απασχόλησης.”

Ενώ οι αγορές κρέατος και δέρματος σκύλου παραμένουν έως σήμερα, το νέο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την αποτροπή εισαγωγών δέρματος σκύλου θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της παραγωγής του καθώς και οι όροι της νέας Δια-Ατλαντικής Εμπορικής Συμφωνίας (Trans Pacific Partnership-TPP), της οποίας  η Κίνα δεν είναι έθνος – μέλος, μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο. Παρά το γεγονός ότι ή TPP αναμένεται να παράσχει «σημαντική νέα πρόσβαση» σε ορισμένες αγορές δερμάτινων ειδών, περιλαμβάνει επίσης ένα κεφάλαιο για το περιβάλλον, το οποίο αν και επικρίθηκε από ορισμένους ότι δεν είναι αρκετό για την προστασία της γεωργίας και των ζώων,  ωστόσο, αντιπροσωπ��ύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την προστασία και την ευζωία των ζώων.

“Πιστεύω ότι η Κίνα θα ακούσει τις ανησυχίες σχετικά με τις εξαγωγές δέρματος σκύλου εάν τεθεί το θέμα από ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Λι.  “Οι βλέψεις τις TPP για την καλή διαβίωση των ζώων θα πρέπει να προειδοποιήσει τις ηπειρωτικές κινεζικές αρχές ότι το πώς μεταχειριζόμαστε τα ζώα σε διεθνές επίπεδο εμπορίου είναι το ίδιο ως εσωτερικό ζήτημα. Αυτό θα αναγκάσει τις κινεζικές αρχές να εγκαταλείψουν την παλιά σκέψη ότι «η καλή διαβίωση των ζώων χρησιμοποιείται ως “εμπορικό” εργαλείο κατά των κινεζικών εξαγωγών».

Ομοίως, ο Titus, ο οποίος εργάστηκε για την επιστολή του Κογκρέσου των ΗΠΑ του περασμένου έτους, πιστεύει ότι ένα δημοψήφισμα στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να βοηθήσει στον τερματισμό του εμπορίου του δέρματος σκύλου.

“Τα κατοικίδια είναι μέρος της ζωής των ανθρώπων εδώ  και η προστασία των ζώων είναι ένα πολύ συναισθηματικό και σοβαρό θέμα. Νομίζω ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση από τους λάτρεις των ζώων πρός τον επίτροπο Τελωνείου και Προστασίας των Συνόρων, R Gil Kerlikowske, έτσι ώστε να γίνει ότι χρειάζεται για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο και νομίζω ότι θα γίνει και δημοψήφισμα για αυτόν τον λόγο.”, δήλωσε ο Titus

“Είναι πιθανόν οι Αμερικάνοι να χρησιμοποιούν δέρματα σκύλων εν αγνοία τους και νομίζω ότι πλέον είναι…τρομοκρατημένοι”..λέει ο Titus,, και εμείς απλά αναρωτιόμαστε.. εμείς;

Πηγή: The Guardian