ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ; Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΑΓΑΠΑΜΕ τα σκυλιά μας, ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό τους . Αλλά ορισμένοι ερευνητές ψάχνουν να λύσουν το μυστήριο της νοητικής ικανότητας του σκύλου , ξεκινώντας με την απάντηση στην πιο βασική ερώτηση: Τι σκέφτεται ο σκύλος μου; 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Cognition προσφέρει μια σπάνια εικόνα για το πώς το μυαλό των σκύλων σχηματίζει μια αναπαράσταση του κόσμου μέσω των αγαπημένων τους αντικειμένων: των παιχνιδιών.

“Εάν μπορούμε να καταλάβουμε ποιες αισθήσεις χρησιμοποιούν οι σκύλοι όταν ψάχνουν για ένα παιχνίδι, αυτό μπορεί να αποκαλύψει πώς σκέφτονται για [αυτό το παιχνίδι]”, αναφέρει ο Shany Dror , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και Ph.D. φοιτητής στο Τμήμα Ηθολογίας στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη, στο Inverse .

ΤΙ ΝΕΟ ΥΠΑΡΧΕΙ — Οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο πειράματα δοκιμάζοντας τις ικανότητες των τυπικών σκύλων και των χαρισματικών σκύλων που μαθαίνουν λέξεις – κλειδιά που μπορούν να μάθουν γρήγορα τα ονόματα των παιχνιδιών – για να κάνουν διάκριση μεταξύ οικείων αντικειμένων όπως τα παιχνίδια σε διαφορετικές περιστάσεις.

Με βάση τους τρόπους με τους οποίους τα χαρισματικά σκυλιά που μαθαίνουν λέξεις χρησιμοποιούσαν τις αισθήσεις τους για να αναζητήσουν και να βρουν τα παιχνίδια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σχημάτισαν «πολυαισθητηριακές διανοητικές αναπαραστάσεις» των παιχνιδιών. Στην ουσία: Αυτά τα σκυλιά σχηματίζουν μια νοητική εικόνα των παιχνιδιών τους χρησιμοποιώντας διαφορετικές αισθήσεις όπως η όσφρηση και η όραση.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι όταν τα χαρισματικά σκυλιά που μαθαίνουν λέξεις ακούν το όνομα ενός οικείου παιχνιδιού, προκαλεί στο μυαλό τους μια νοητική εικόνα που περιλαμβάνει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά αυτού του παιχνιδιού, όπως ο τρόπος που φαίνεται και μυρίζει», λέει ο Dror. .

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ — Αν εξακολουθείτε να είστε μπερδεμένοι, ο Dror προσφέρει μια απλή σύγκριση με το ανθρώπινο μυαλό.

«Ας πούμε ότι σας ζητώ να φανταστείτε ένα λεμόνι. Τι θα φανταζόσασταν;» ρωτάει ο Dror.

Μπορεί να σχηματίσετε μια εικόνα ενός κιτρινωπού φρούτου στο μυαλό σας ή ίσως να θυμάστε την ξινή γεύση και το τραγανό άρωμα των εσπεριδοειδών.

«Για τους ανθρώπους, συχνά η σκέψη ενός λεμονιού προκαλεί μια νοητική εικόνα που περιλαμβάνει διαφορετικές αισθήσεις. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά», εξηγεί ο Dror.

Είναι ένα αρκετά αξιοσημείωτο εύρημα, που προσφέρει νέα εικόνα για τις ομοιότητες μεταξύ της ανθρώπινης και της σκέψης του σκύλου. Προηγουμένως, οι ερευνητές ήξεραν ότι οι σκύλοι που εκμάθησαν τα χαρίσματα λέξεων μπορούσαν να μάθουν τα ονόματα των αγαπημένων τους παιχνιδιών γρήγορα, αλλά ήταν πιο δύσκολο για τους ερευνητές να εντοπίσουν τι σκέφτονταν τα σκυλιά όταν άκουγαν το όνομα ενός οικείου αντικειμένου.

Αλλά τώρα, οι ερευνητές έχουν μια καλύτερη ιδέα για το πώς οι σκύλοι σχηματίζουν μια νοητική αναπαράσταση οικείων αντικειμένων, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου του σκύλου.

«Η εξέταση των τρόπων με τους οποίους τα χαρισματικά σκυλιά που μαθαίνουν λέξεις σκέφτονται για τα παιχνίδια είναι συναρπαστική γιατί μας δίνει την ευκαιρία να δούμε πώς οι λεκτικές ετικέτες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που άλλα είδη σκέφτονται τα αντικείμενα», λέει ο Dror.

Αλλά η μελέτη δεν είναι ένα απλό πείραμα σκέψης – θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες σκύλων να κατανοήσουν καλύτερα πώς αντιλαμβάνονται τα δικά τους κατοικίδια τον κόσμο γύρω τους.

«Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες σκύλων να κατανοήσουν καλύτερα πώς σκέφτονται τα σκυλιά τους για το περιβάλλον τους και τα αντικείμενα σε αυτό», καταλήγει ο Dror.

Ένα σχήμα από τη μελέτη δείχνει πώς οι ερευνητές τοποθέτησαν τα παιχνίδια σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Τα σκυλιά θα έπρεπε να βρίσκουν τα παιχνίδια τους σε φωτεινό και σκοτεινό περιβάλλον.

ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ — Στο πρώτο πείραμα της μελέτης, οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο διαφορετικά πειράματα για να δουν πώς οι δύο ομάδες κυνόδοντες —τρεις χαρισματικοί μαθητές λέξεων και 10 τυπικοί σκύλοι— διακρίνουν και αναγνωρίζουν τα παιχνίδια τους σε ανοιχτό και σκοτεινό περιβάλλον. Στο δεύτερο πείραμα της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν εάν τα Gifted Word Learner Dogs μπορούσαν να αναγνωρίσουν το παιχνίδι τους με βάση το όνομά του – και πάλι, τόσο σε φωτεινές όσο και σε σκοτεινές ρυθμίσεις. Και στα δύο πειράματα, τα παιχνίδια τοποθετήθηκαν σε ξεχωριστό δωμάτιο από το δωμάτιο όπου στέκονταν οι ιδιοκτήτες και οι ερευνητές.

Και οι δύο ομάδες σκύλων ήταν σε θέση να κάνουν διάκριση μεταξύ οικείων αντικειμένων και όλα τα σκυλιά μύριζαν περισσότερο στο σκοτάδι επειδή δεν μπορούσαν να δουν εύκολα τα παιχνίδια. Χωρίς φως, τα σκυλιά έπρεπε να χρησιμοποιήσουν άλλες αισθήσεις για να αναγνωρίσουν τα παιχνίδια τους, κάτι που έκαναν με επιτυχία. Ο Dror λέει ότι αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι οι εκπαιδευτικές συνεδρίες των ιδιοκτητών με τα κατοικίδια ζώα τους – στις οποίες τα σκυλιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα παιχνίδια τους – βοήθησαν τους σκύλους να «κωδικοποιήσουν» διαφορετικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, όπως τη μυρωδιά ή την εμφάνισή του.

ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ — Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν πώς οι σκύλοι έκαναν διάκριση μεταξύ αντικειμένων χρησιμοποιώντας πολυαισθητηριακή αναπαράσταση. Σε μελλοντική έρευνα, ο Dror ελπίζει να αντιμετωπίσει την «άλλη όψη του νομίσματος» και τον τρόπο με τον οποίο τα τυπικά και ταλαντούχα σκυλιά που μαθαίνουν λέξεις κατηγοριοποιούν τα αντικείμενα.

«Η κατανόηση αυτού μπορεί να μας φέρει ένα μικρό βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του πώς οι λεκτικές ετικέτες επηρεάζουν τις εσωτερικές νοητικές διαδικασίες ενός άλλου είδους», λέει ο Dror.

Πιστεύετε ότι ο σκύλος σας μαθαίνει από ταλέντο; Οι ερευνητές εξακολουθούν να αναζητούν αυτά τα ιδιοφυή κουτάβια για να συμμετάσχουν σε μελλοντική έρευνα για σκύλους. Εάν ο σκύλος σας είναι ιδιαίτερα ικανός στο να μαθαίνει τα ονόματα των παιχνιδιών, μπορείτε να απευθυνθείτε στους συντονιστές της μελέτης μέσω αυτού του ιστότοπου .

 Ο σκύλος σας μπορεί απλώς να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του μυαλού του σκύλου.

 

Πηγή:inverse.com