Νέα μελέτη ρίχνει φως στις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της κηδεμονίας σκύλων στην ψυχολογική ευεξία

Λέγεται ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά η κηδεμονία κατοικίδιων ζώων βελτιώνει πραγματικά την ποιότητα ζωής; Αν και αυτό είναι μια δημοφιλής πεποίθηση, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology δείχνει ότι η ισχυρότερη σχέση με τον σκύλο σας μπορεί στην πραγματικότητα να σχετίζεται με αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης.

Η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός δεσμός για πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα οι σκύλοι είναι πιστοί σύντροφοι σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Οι άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι το να έχεις ένα κατοικίδιο είναι καλό για την ψυχική υγεία, αλλά η έρευνα αφορά κυρίως ζώα θεραπείας ή εξυπηρέτησης. Η έρευνα που επικεντρώνεται στην κανονική ιδιοκτησία κατοικίδιων έχει παράγει μικτά και περίπλοκα αποτελέσματα. Η νέα μελέτη προσπάθησε να αποσαφηνίσει τη σχέση μεταξύ της ύπαρξης σκύλου και της ψυχικής ευημερίας των ανθρώπων.

«Το ευρύ κοινό και τα μέσα ενημέρωσης απεικονίζουν τα σκυλιά να είναι συντριπτικά καλά για την ψυχική μας υγεία», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Carri Westgarth, ανώτερη λέκτορας στην Αλληλεπίδραση ανθρώπου-ζώου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. «Ως κάποιος που έχει πολλά σκυλιά που πιστεύω ότι πρόσθεσαν ευτυχία στη ζωή μου, αλλά και άγχος και στρές, ήξερα ότι η πραγματικότητα ήταν πιο περίπλοκη. Έχω επίσης αφιερώσει πολύ καιρό βοηθώντας ιδιοκτήτες σκύλων με προβλήματα συμπεριφοράς, οι οποίοι σαφώς βρίσκουν πολύ δύσκολο να κατέχουν τον σκύλο τους».

Η Westgarth και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.693 ιδιοκτήτες σκύλων που στρατολογήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο για να χρησιμεύσουν ως δείγμα τους. Οι συμμετέχοντες προσλήφθηκαν διαδικτυακά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που περιείχε ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου σχετικά με τα σκυλιά τους, τη σχέση, τη δική τους σωματική και ψυχική υγεία, την ευημερία και τα δημογραφικά στοιχεία. Οι ανοιχτές ερωτήσεις περιλάμβαναν τους λόγους για τους οποίους απέκτησαν τον σκύλο τους και πώς πίστευαν ότι το να έχουν το σκυλί τους επηρεάζει την ψυχική τους υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν ισχυρότερους δεσμούς με τον σκύλο τους έτειναν να έχουν θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης μεγαλύτερης συναισθηματικής υποστήριξης και συντροφικότητας. Υπήρχαν όμως και κάποια αρνητικά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που είχαν περισσότερες αλληλεπιδράσεις με τα σκυλιά τους είχαν χειρότερη κατάθλιψη και υψηλότερα επίπεδα άγχους.

Ερωτήσεις ανοιχτού τύπου αποκάλυψαν πολλά καλά αποτελέσματα από την απόκτηση σκύλου, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αποδοχής του εαυτού, της παροχής σκοπού, της προώθησης της απόλαυσης και της μείωσης του συναισθηματικού πόνου. Επιπλέον, ερωτήσεις ανοιχτού τύπου έδειξαν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η ικανοποίηση των αναγκών του σκύλου είναι ένα βάρος.

«Αν και η απόκτηση ενός σκύλου μπορεί να μας φέρει οφέλη, όπως κίνητρο για άσκηση, διασκέδαση και συντροφιά, φέρνει επίσης προκλήσεις. Δεν είναι η λύση για όσους υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος – στην πραγματικότητα μπορεί να το επιδεινώσει σε ορισμένα πλαίσια», είπε ο Westgarth στο PsyPost.

«Αν και πολλοί άνθρωποι είπαν ότι η ύπαρξη ενός σκύλου τους βοήθησε να διαχειριστούν ορισμένα από τα συμπτώματα ψυχικής τους υγείας, όπως η απόσπαση της προσοχής από αρνητικές σκέψεις και η παροχή κινήτρων, μέσω της ενστάλαξης μιας ρουτίνας και σκοπού, το βάρος της ευθύνης που προέρχεται από το αίσθημα της ανάγκης φροντίδας. γιατί αυτός ο σκύλος μπορεί να είναι συντριπτικός και να αποτρέψει τους ιδιοκτήτες από το να συναναστρέφονται με άλλους ανθρώπους όσο μπορεί να είχαν κάνει πριν».

Αυτή η μελέτη προσπάθησε να βουτήξει βαθύτερα στη σχέση μεταξύ της κηδεμονίας ενός σκύλου και της ευημερίας. Παρά τις επιτυχίες του, υπάρχουν και περιορισμοί που πρέπει να σημειωθούν. Ένας τέτοιος περιορισμός είναι ότι η αιτιότητα δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε αυτή τη μελέτη και είναι πιθανό τα άτομα με υψηλότερο άγχος και κατάθλιψη να είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν έναν σκύλο και όχι το αντίστροφο. Επιπλέον, αυτό το δείγμα ήταν κυρίως θηλυκό, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τη γενίκευση.

«Ο κύριος περιορισμός της μελέτης είναι ότι τα δεδομένα είναι συγχρονικά σε μια χρονική στιγμή, επομένως δεν γνωρίζουμε αν η ισχυρότερη σχέση με τον σκύλο τους κάνει τους ιδιοκτήτες να βαθμολογούν υψηλότερα στην κατάθλιψη και το άγχος ή αν έχουν υψηλότερα επίπεδα της κατάθλιψης και του άγχους κάνει τους ιδιοκτήτες να αναζητήσουν την κηδεμονία σκύλων και να δημιουργήσουν μια ισχυρή σχέση μαζί τους», εξήγησε ο Westgarth. “Τα ποιοτικά δεδομένα από τις απαντήσεις ανοιχτού κειμένου υποδηλώνουν ότι μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο.”

«Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σχέση σκύλου-ιδιοκτήτη και την ψυχική υγεία μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο: The Happy Dog Owner: Finding Health and Happiness with the Help of Your Dog ».

Η μελέτη, « Dogs and the Good Life: A Cross-Sectional Study of the Association Between the Dog-Owner Relationship and Owner Mental Wellbeing », συντάχθηκε από την Αικατερίνη Μερκούρη, Taryn M. Graham, Marguerite Elizabeth O’Haire, Rebecca Purewal, και η Carri Westgarth.

Πηγή: psypost.org