Εμβόλιο κατά του καρκίνου σε σκύλους. Εάν λειτουργήσει οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι.[Video]

Εάν ρωτήσετε τους περισσότερους εμπειρογνώμονες στην κοινότητα του καρκίνου το να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο ευρείας εμβέλειας που εμποδίζει τους όγκους, όπως η πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών, είναι σχεδόν αδύνατο.

Η ιδέα μπορεί να είναι οδυνηρή, αλλά η μελέτη μετά από μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες έχει διδάξει στους γιατρούς ότι ο καρκίνος είναι προσωπικός. Ο καθένας φαίνεται διαφορετικός σε μοριακό επίπεδο. Και κάθε καρκίνος είναι ένας ευκίνητος, πονηρός αντίπαλος που μεταλλάσσεται καθώς μεγαλώνει για να ξεπεράσει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

“Μπορεί να έχουν δίκιο,” λέει ο Stephen Johnston, αλλά “αν υπάρχει πιθανότητα 10% να λειτουργήσει, δεν βλέπω κανένα λόγο να μην αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία”.

Ο Johnston δεν είναι ογκολόγος. Είναι επιστήμονας, εφευρέτης και διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της Ιατρικής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Πρόσφατα ξεκίνησε μια κλινική δοκιμή για τη δοκιμή εμβολίου κατά του καρκίνου σε εκατοντάδες σκυλιά σε ολόκληρη τη χώρα. Η δοκιμή θα εξετάσει εάν το εμβόλιο καθυστερεί ή αποτρέπει μια ποικιλία καρκίνων σε υγιή, ηλικιωμένα σκυλιά. Εάν είναι επιτυχής, λέει ο Johnston, θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη παρόμοιου εμβολίου για τον άνθρωπο.

Γιατί τα σκυλιά;

Ο Johnston αρχικά ήθελε να δοκιμάσει το εμβόλιο στον άνθρωπο, αλλά η διαδικασία του κόστους και της έγκρισης αποδείχτηκε ότι είναι σημαντικά οδοφράγματα. Στη συνέχεια, ο Johnston συναντήθηκε με τον κτηνίατρο Doug Thamm. Ο Thamm έχει επιβιώσει από καρκίνο και είναι διευθυντής της κλινικής έρευνας στο Flint Cancer Animal Center του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

“Ο καρκίνος είναι στην πραγματικότητα η κύρια αιτία θανάτου στα ενήλικα σκυλιά”, λέει ο Thamm. “Και σε αυτά αναπτύσσεται αυθόρμητα ως αποτέλεσμα της γήρανσης με έναν τρόπο που είναι πολύ, πολύ παρόμοιος με τους ανθρώπους”.

Πολλοί καρκίνοι του σκύλου είναι επίσης παρόμοιοι με τους καρκίνους του ανθρώπου σε μοριακό επίπεδο. “Αυτό έχει να κάνει σε πολλά με το κοινόχρηστο περιβάλλον μας”, εξηγεί ο Thamm – “αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, πίνουμε το ίδιο νερό, τρέχουμε σε χορτοτάπητες που ψεκάζονται με τα ίδια χημικά.”

Ο Thamm δήλωσε ότι οι σκύλοι είναι επίσης ιδανικοί για μια τέτοια μελέτη επειδή δεν ζουν όσο και οι άνθρωποι, έτσι ώστε οι ερευνητές θα δουν αν το εμβόλιο λειτουργεί σε τρία έως πέντε χρόνια αντί για 10 έως 30.

Έτσι, ο Thamm και ο Johnston αποφάσισαν να αναλάβουν αυτό που λένε ότι είναι η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή παρέμβασης που έγινε ποτέ σε σε σκύλους. Ονομάζεται μελέτη εμβολιασμού κατά του καρκίνου του σκύλου.

Στο πλαίσιο της δοκιμής, οι κτηνίατροι ελέγχουν τους εθελοντές για τυχόν προβλήματα υγείας. Τα μισά από τα σκυλιά θα λάβουν το εμβόλιο και τα άλλα μισά θα λάβουν εικονικό φάρμακο. Ούτε οι ιδιοκτήτες ούτε οι κτηνίατροι γνωρίζουν ποιοι σκύλοι παίρνουν το εμβόλιο, έτσι δεν μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της μελέτης. Τα σκυλιά θα λάβουν αρχικά τέσσερις δόσεις, και στη συνέχεια ετήσιες επαναληπτικές για πέντε χρόνια, όσο συνεχίζεται η μελέτη.

Είναι ένα μοντέλο κλινικής δοκιμής που έχει εργαστεί στο παρελθόν, λέει ο Δρ J. Leonard Lichtenfeld, αναφέρει ο προσωρινός επικεφαλής ιατρός της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου. Το φάρμακο για τον καρκίνο Imbruvica, για παράδειγμα, δοκιμάστηκε αρχικά σε σκύλους προτού αναπτυχθεί για τον άνθρωπο.

Υπάρχουν δύο πιθανά αποτελέσματα, λέει ο Thamm. “Το ένα είναι ότι να εμφανιστεί μειωμένος ο καρκίνος στα σκυλιά που παίρνουν το εμβόλιο. Αυτό θα ήταν μια τεράστια νίκη.”

” Το δεύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είναι, θα έλεγα σχεδόν εξίσου πολύτιμο, είναι να καθυστερήσουμε την εμφάνιση του καρκίνου. Αν έχουμε ένα 9χρονο σκύλο που θα είχε κανονικά καρκίνο στα 10 και αντί αυτού δεν εμφανίζεται ο καρκίνος μέχρι τα 12, είναι δύο ακόμη χρόνια υγιεινής ζωής που μπορούμε να προσφέρουμε. “

Φυσικά, υπάρχει μια τρίτη περίπτωση: ‘Oτι το εμβόλιο δεν λειτουργεί καθόλου.

Ο Thamm δήλωσε ότι οι σκύλοι είναι επίσης ιδανικοί για μια τέτοια μελέτη επειδή δεν ζουν όσο και οι άνθρωποι, έτσι ώστε οι ερευνητές θα δουν αν το εμβόλιο λειτουργεί σε τρία έως πέντε χρόνια αντί για 10 έως 30.

“Οι ιδιοκτήτες ήταν πραγματικά εντυπωσιακά θετικοί για την ιδέα πίσω από αυτή τη δοκιμή. Φυσικά, αγάπησαν την ιδέα ότι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην έρευνα που μπορεί να βοηθήσει άλλα σκυλιά και ακόμη και ανθρώπους στο μέλλον”.

Το CNN έφθασε στον οργανισμό PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) που ανέφερε ότι η μελέτη φαίνεται να είναι παρόμοια με τις κλινικές δοκιμές του ανθρώπου όπου τα άτομα είναι εθελοντές και επιτρέπεται να συνεχίσουν να ζουν στα σπίτια τους. Η PETA αντιτίθεται σε πειράματα όπου τα ζώα κρατούνται σε τεχνητές συνθήκες και στη συνέχεια θανατώνονται.

Πως λειτουργεί

Τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τους επικίνδυνους εισβολείς γρήγορα και να τους αντιμετωπίζει. Με τον ίδιο τρόπο που ένας αθλητής αναπτύσσει μυϊκή μνήμη κατά τη διάρκεια της προπόνησης, τα εμβόλια βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αναπτύξει κύτταρα μνήμης, ώστε τα αντισώματα να ανταποκρίνονται καλύτερα και ταχύτερα στα αντιγόνα (οποιοδήποτε ξένο κύτταρο ή ουσία που ενεργοποιεί μια ανοσοαπόκριση).

Με άλλα λόγια, τα εμβόλια προετοιμάζουν το σώμα σας έτσι ώστε στην περίπτωση του πολέμου – του σώματός σας έναντι xyz μόλυνσης – το σώμα σας να κερδίζει.

Το πρόβλημα με την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του καρκίνου είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι αρκετά περίπλοκα, λέει ο Lichtenfeld. Δεν φαίνονται σχεδόν εξίσου ξένα με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ιοί όπως η γρίπη ή η ιλαρά. Έχουν πολλές πρωτεΐνες, επομένως είναι δύσκολο να στοχεύσετε συγκεκριμένα αντιγόνα που υπάρχουν σε διάφορους τύπους καρκίνου. Και υπάρχει προφανώς ένας μεγάλος κίνδυνος να δοθούν μεταλλαγμένα καρκινικά κύτταρα στους ανθρώπους.

Προσπάθειες για εμβόλια κατά του καρκίνου έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, λέει. Αλλά είναι πρωτίστως θεραπευτικά τα εμβόλια που χορηγούνται για τη θεραπεία ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Τα θεραπευτικά εμβόλια συχνά εξατομικεύονται χρησιμοποιώντας καρκινικά κύτταρα από τον ασθενή για να ενισχύσουν την ανοσολογική τους ανταπόκριση, επομένως μπορεί να είναι δαπανηρά – συχνά κοστίζουν σε ασθενείς πάνω από 100.000 δολάρια για ένα χρόνο θεραπείας.

Δύο εμβόλια έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικά στην πρόληψη του καρκίνου: Το εμβόλιο ανθρώπινου θηλωματοϊού (ή HPV), το οποίο μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος. Αλλά αυτά τα εμβόλια δρουν καταπολεμώντας τους ιούς που προκαλούν καρκίνο και όχι τον καρκίνο.

Ο Stephen Johnston λέει ότι ελπίζει ότι το εμβόλιο κατά του καρκίνου του θα μπορούσε να κοστίσει μόλις $ 100 ανά δόση.

Ο Johnston λέει ότι το εμβόλιο του, εάν λειτουργήσει, θα αποτρέψει την εμφάνιση μιας ευρείας γκάμας καρκίνων, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα νωρίς. Και θέλει να κοστίσει μεταξύ $ 100 και $ 500 , περίπου το ίδιο με τα περισσότερα εμβόλια μολυσματικών ασθενειών.

Για να δημιουργήσει το εμβόλιο, ο Johnston και η ομάδα του εξέτασαν 800 σκυλιά που είχαν τουλάχιστον έναν από τους οκτώ καρκίνους που βρέθηκαν συχνότερα σε σκύλους. Εντοπίστηκαν μερικές εκατοντάδες νεοεπιτόπια από 8 κοινούς όγκους και χρησιμοποίησαν 31 για να αναπτύξουν το εμβόλιο. Τα νεοεπιτόπια είναι τα μέρη ενός καρκινικού κυττάρου που το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να στοχεύσει.

«Αναμένουμε να εμβολιάσουμε με αυτά τα 31 συστατικά μπροστά από το χρόνο, ακριβώς όπως ένα εμβόλιο μολυσματικής ασθένειας, το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου θα είναι προετοιμασμένο για να δεί τον όγκο και να τον σκοτώσει», λέει ο Johnston.

Ένα φιαλίδιο του εμβολίου λέει ο εφευρέτης του θα μπορούσε να αποτρέψει ή να καθυστερήσει πολλούς τύπους καρκίνου σε σκύλους και ενδεχομένως τελικά σε ανθρώπους.

Για να δουλέψει το εμβόλιο θα πρέπει να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναγνωρίσει τα καρκινικά κύτταρα πολύ νωρίς.

“Οι όγκοι έχουν μυστικές συσκευές, έχουν τρόπους καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε πρώιμο στάδιο ένας όγκος δεν έχει εξελίξει όλες αυτές τις δυνατότητες, έτσι νομίζουμε ότι έχουμε ένα εγγενές πλεονέκτημα ξεκινώντας τις επιθέσεις πολύ νωρίς”, λέει ο Johnston.

Ακόμα κι αν το εμβόλιο λειτουργεί σε σκύλους, η ομάδα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά για να πάρει έγκριση για μια κλινική δοκιμή στον άνθρωπο. Οι δοκιμές σε ζώα είναι συχνά απρόβλεπτες και η μεγάλη πλειοψηφία των φαρμάκων που δοκιμάζονται σε ζώα δεν είναι ποτέ εγκεκριμένα από το FDA για χρήση σε ανθρώπους, επειδή θεωρούνται μη ασφαλή ή αναποτελεσματικά.

Πηγή:CNN