Σκύλος εκπαιδεύτηκε να ανιχνεύει το καρκίνο του θυροειδούς.

 

Ο Φράνκι,ημίαιμο λυκόσκυλο,αδέσποτος, διεσώθει στο Little Rock, Arkansas και εκπαιδεύτηκε για τη διάγνωση καρκίνου του θυροειδούς με τη μυρωδιά. Φωτογραφία: AM Hinson/BBC

Ομάδα ερευνητών στο Άρκανσας εκπαίδευσαν σκύλο στην ανίχνευση του καρκίνου του θυροειδούς μυρίζοντας δείγματα ούρων ασθενών.

O Φράνκι πρόβλεψε σε 34 άτομα ποιοι  είχαν καρκίνο του θυρεοειδούς με ποσοστό επιτυχίας 88% στις διαγνώσεις του για ύπαρξη όγκου. (30 από 34)

Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε προδιάθεση των αποτελεσμάτων της διάγνωσης ούτε ο σκύλος ούτε ο εκπαιδευτής γνώριζαν ποιοί από τους εξεταζόμενους πράγματι έπασχαν από καρκίνο.

Αρχικά ο ημίαιμος γερμανικός ποιμενικός εκπαιδεύτηκε για να αναγνωρthyroid-glandίζει την οσμή του καρκίνου σε ούρα ασθενών που είχαν ήδη διαγνωστεί. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, κλήθηκε να μυρίσει δείγματα από 34 άτομα που είχαν προσέλθει στο νοσοκομείο για βιοψία σε όζους (ογκίδια) του θυρεοειδή.

Η ευαισθησία του Φράνκι, δηλαδή το ποσοστό των θετικών δειγμάτων που αναγνωρίστηκαν ως θετικά, έφτανε το 86,7%, ενώ η ειδικότητα της εξέτασης, δηλαδή το ποσοστό των αρνητικών δειγμάτων που αναγνωρίστηκαν ως αρνητικά, ήταν ακόμα μεγαλύτερη στο 89,5%.

Όταν ανίχνευε την οσμή του καρκίνου ήταν εκπαιδευμένος να κάθεται δίπλα στο δείγμα, ενώ όταν τα ούρα ήταν καθαρά απλά απομακρυνόταν.

Ο Φράνκι φέρεται να είναι ο πρώτος σκύλος που εκπαιδεύεται στη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδή, ωστόσο προηγούμενες έρευνες είχαν χρησιμοποιήσει σκυλιά για την ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα και του στήθους μεταξύ άλλων.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τον αξιοθαύμαστο τετράποδο συνεργάτη τους στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC.

Το πρώην αδέσποτο κουτάβι διασώθηκε από ένα πολυσύχναστο δρόμο στο Λιτλ Ροκ στο Αρκάνσας.

Ο Μπόντενερ(επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας) σχεδιάζει τώρα να συνεχίσει τις έρευνες στρατολογώντας δύο σκύλους που έχουν εκπαιδευτεί στην ανίχνευση εκρηκτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σκύλοι έχουν τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερους οσφρητικούς υποδοχείς από ό,τι ο άνθρωπος, και όπως φαίνεται αναγνωρίζουν τις πτητικές οργανικές ενώσεις που χαρακτηρίζουν κάθε καρκίνο, όπως για παράδειγμα τα παράγωγα των αλκανίων και του βενζολίου.

Σύμφωνα με άλλες έρευνες ο σκύλος όχι μόνο βλέπει με τη μύτη αλλά καταλαβαίνει το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον. (βίντεο εδώ)