Πως το λαθρεμπόριο κουταβιών ενισχύει το οργανωμένο έγκλημα σε όλη την Ευρώπη

Η υπεύθυνη ιδιοκτησία και η αγορά σκύλου σημαίνει ότι έχεις να διαθέσεις χρόνο, χώρο και χρήμα για το καινούργιο σου φίλο.

Προκύπτει όμως ακόμα ένα κρίσιμο ερώτημα για όσους θέλουν να αγοράσουν σκύλο: “Mήπως βοηθάς με τα λεφτά σου το οργανωμένο έγκλημα;”

Κάθε χρόνο εγκληματικές συμμορίες εισάγουν παράνομα κουτάβια στην Αγγλία (και στην Ελλάδα βέβαια..για να μην ξεχνιόμαστε..) με χώρες προέλευσης την Ιρλανδία και την ανατολική Ευρώπη. Πολλά από αυτά τα σκυλιά είναι πάρα πολύ μικρά σε ηλικία για να εισαχθούν στη χώρα νόμιμα και ελάχιστα έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, αναφέρει δημοσίευμα του Vice News.

Paula BoydenΣύμφωνα με την Paula Boyden  , κτηνίατρος – διευθύντρια της MΚΟ Dogs Trust, η ενημέρωση του κοινού για αυτές τις τακτικές συναλλαγών είναι πολύ σημαντική.

Όσο ενημερώνεται ο κόσμος τόσο πιο σοφιστικέ γίνονται και οι τακτικές που ακολουθούν οι παράνομοι πωλητές. Οι εγκληματίες έχουν βρεθεί να κάνουν συναλλαγές σε πάρκινγκ και εγκαταλειμμένα οικόπεδα – συνεχίζοντας  ακάθεκτοι – τώρα νοικιάζουν ακόμα και επιπλωμένα σπίτια για να κάνουν τις “δουλειές τους”.

“Πρόκειται για μια τεράστια και προκλητική αγορά και είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να κάνουν το σωστό”, λέει η Boyden.

H Boyden λέει ότι σήμερα υπάρχουν 8 εκατομμύρια κατοικίδια σκυλιά στο Ηνωμένο βασίλειο που σημαίνει ότι χρειάζονται 800.000 κουτάβια κάθε χρόνο για να διατηρείτε ο πληθυσμός.

Ενώ δηλώνει ότι η χώρα μπορεί να ανταπεξέλθει στα νούμερα αυτά μέσω νόμιμων εκτροφέων σκύλων, αναφέρει επίσης ότι η τεράστια αυτή ζήτηση για μικρόσωμα σκυλιά που είναι στη μόδα, σε συνδιασμό με τους χαλαρούς ελέγχους στα σύνορα, έχει δώσει χώρο σε μια παράνομη και διαρκώς αυξανόμενη οικονομία πολλών εκατομμυρίων.Πως το λαθρεμπόριο κουταβιών ενισχύει το οργανωμένο έγκλημα σε όλη την Ευρώπη (4)

Εκτιμάται ότι οι παράνομες εισαγωγές σήμερα ξεπερνούν δεκάδες χιλιάδες κουτάβια ή και περισσότερα.

Σύμφωνα με την Boyden , 250.000 κουτάβια δηλώνονται κάθε χρόνο στο Κυνολογικό Όμιλο ενώ άλλες 150.000 υιοθετούνται από φιλοζωικές οργανώσεις και κυνοκομεία.

Αυτό αναλογεί στις μισές ανάγκες βάση της ζήτησης που υπάρχει στην χώρα και το ερωτηματικό παραμένει ανοιχτό: Τα άλλα 400.000 κουτάβια από που έρχονται;Πως το λαθρεμπόριο κουταβιών ενισχύει το οργανωμένο έγκλημα σε όλη την Ευρώπη (5)

Μερικά παρέχονται από νόμιμους εκτροφείς  που δεν καταχωρούν τις γέννες στον Κυνολογικό, ενώ η περίπτωση της έρευνας του BBC The Dog Factory δείχνει ότι καλά κρατούν ακόμα τα puppy mills στη χώρα ενώ τα περισσότερα κουτάβια έρχονται από το εξωτερικό, πωλούνται και πολλά από αυτά δυστυχώς εγκαταλείπονται άμοιρα στους δρόμους.

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ” ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ

Ian BriggsΣύμφωνα με τον Ian Briggs, ειδικός επιθεωρητής της RSPCA , αυτοί που ασχολούνται δεν ταιριάζουν σε ένα συγκεκριμενό προφίλ.

Συνήθως ξεκινάνε σαν οικογενειακή επιχείρηση , συμπεριλαμβόντας οδηγούς, διεφθαρμένους κτηνιάτρους και παρέχουν πλήρη απασχόληση στο προσωπικό στα παράνομα εκτροφεία.

Τα κέρδη είναι απίστευτα , λέει ο Briggs, τα μικρά σκυλάκια στην Ανατολική Ευρώπη αγοράζονται 26 ευρώ και πωλούνται μέχρι και 1500 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι ακόμα και ένας μικρός παράνομος πωλητής μπορεί να βγάλει χιλιάδες ευρώ κάθε βδομάδα .Πως το λαθρεμπόριο κουταβιών ενισχύει το οργανωμένο έγκλημα σε όλη την Ευρώπη (2)

Ο Briggs αναφέρει επίσης ότι  10.000 κουτάβια εισάγονται νόμιμα από την Ιρλανδία για πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά τετραπλάσιο τουλάχιστον νούμερο κουταβιών εισέρχεται στη χώρα παράνομα από την Ανατολική Ευρώπη (τα νούμερα βέβαια μπορεί να είναι ακόμα πολύ μεγαλύτερα.)

Τα κουτάβια γεννιούνται συνήθως σε άθλιες συνθήκες όπου τα πρότυπα υγιεινής και ασθενειών είναι ανύπαρκτα και η κακομεταχείριση των κουταβιών και των γονιών τους δίνει και παίρνει.

“Οι μητέρες είναι απλά μηχανές αναπαραγωγής και τα κουτάβια απομακρύνονται από αυτές σε πολύ μικρές ηλικίες”, τόνισε ο Briggs.

Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται το νέο νόμο που ψηφίστηκε το 2012 ο οποίος έκανε πιο εύκολη την εισαγωγή κουταβιών στην Αγγλία.Πως το λαθρεμπόριο κουταβιών ενισχύει το οργανωμένο έγκλημα σε όλη την Ευρώπη

Ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να φέρουν μέχρι πέντε κουτάβια στη χώρα , εφόσον είναι 15 βδομάδων έχουν τσιπάκι και έχουν κάνει όλα τα εμβόλια τους (πιστοποιητικά ιατρού κτλ.)

Όμως μετά από έρευνα 6 μηνών ανακαλύφθηκε ότι στη Λιθουανία και στην Ουγγαρία γίνεται πλαστογράφηση εγγράφων , κτηνίατροι δηλώνουν ψεύτικες ημερομηνίες και ανύπαρκτους εμβολιασμούς.

Η Boyden δήλωσε ότι πρόκειται για τρομακτικό πρόβλημα που προκαλεί πλέον και τη δημόσια υγεία.

H Dog Trust και η RSPCA έχουν εντοπίσει τη Πολωνία και τη Ρουμανία σαν κύριες χώρες προέλευσης .

H RSPCA (Φιλοζωϊκή Οργάνωση της Αγγλίας) ξεκίνησε πρόσφατα μια online διαμαρτυρία – συγκέντρωση υπογραφών για πιέσει την Αγγλική Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για το λαθρεμπόριο σκύλων

Η ελπίδα είναι να αυξηθεί η πληροφόρηση για το παράνομο εμπόριο έτσι ώστε ο κόσμος να δέχεται το αντίστοιχο κόστος σε περίπτωση αγοράς από έναν πιστοποιημένο, αναγνωρισμένο και υπεύθυνο εκτροφέα με τα ανάλογα έγγραφα.

O Briggs είπε: “Δεν θα πηγαίναμε σχεδόν ποτέ να αγοράσουμε μια τηλεόραση 600 ευρώ σε ένα σκοτεινό πάρκινγκ χωρίς απόδειξη και χωρίς εγγύηση, αλλά θα το κάνουμε για να αγοράσουμε τον σκύλο μας..και αυτό είναι τελείως παράλογο…”

Πηγή

Δείτε ακόμα: