Υπεύθυνη ιδιοκτησία σκύλου

Υπεύθυνη ιδιοκτησία σκύλου σημαίνει κάτι περισσότερο από το θαυμασμό σας για το σκυλί σας.

Η ιδιοκτησία σκύλου είναι μια σοβαρή δέσμευση που αποτελείται από ζωτικής σημασίας καθήκοντα. Πριν αποφασίσετε να πάρετε ένα σκυλί, θα πρέπει να δεσμευτείτε ότι θα είστε υπεύθυνος ιδιοκτήτης.

Εκτός από την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του σκύλου, εδώ θα διαβάσετε και τους σημαντικούς κανόνες ευσυνείδητης ιδιοκτησίας:

IMG_9740

 Δέσμευση για μεγάλο χρονικό διάστημα

Όταν παίρνετε ένα σκυλί, δεν είναι σαν να παίρνετε αυτοκίνητο με δόσεις. Όταν το σκυλί σας συμπεριφέρεται απρεπώς πρέπει να το διορθώσετε. Πρέπει να γνωρίζετε τις ανάγκες του και να τις καλύπτετε.Αν αρρωστήσει, θα πρέπει να το βοηθήσετε να γίνει καλά. Εάν οι συνθήκες στο σπιτικό σας περιβάλλον αλλάζουν θα πρέπει να λάβετε υπόψην σας κάθε δυνατή προσπάθεια εκ μέρους σας για το καλό του σκύλου σας.

 Αφιερώστε χρόνο στο σκύλο σας

Ο διαθέσιμος χρόνος σας για το σκύλο δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνετε μιά φορά και τέλος. Ο δεσμός σας μαζί του χτίζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων ή μηνών της ζωής του, αλλά η διατήρηση της σχέσης σας είναι μια δια βίου διαδικασία. Να θυμάστε ότι, ενώ είστε στην εργασία σας,στους φίλους σας ή κάπου έξω, το σκυλί σας συνήθως απλά σας περιμένει να γυρίσετε σπίτι.

 Παρέχετε τα κατάλληλα στοιχεία

Ο σκύλος θα πρέπει να φορά κολάρο ανά πάσα στιγμή με τα στοιχεία του και τα δικά σας. Το microchip θεωρείται ότι προσφέρει επιπλέον προστασία. Η σωστή αναγνώριση στοιχείων μπορεί να βοηθήσει να ξαναβρείτε το σκύλο σας αν χαθεί.

 Αναπαραγωγές σκύλων

Πολλά σκυλιά υποφέρουν και βασανίζονται λόγω υπερπληθυσμού. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα “ατυχών” αναπαραγωγών.Εάν ο σκύλος σας είναι κατάλληλος για αναπαραγωγή τότε πρέπει να γίνετε ένας υπεύθυνος εκτροφέας. Σκυλιά ημίαιμα, καθαρόαιμα σκυλιά με άγνωστη γενεολογική ιστορία και σκυλιά με προβλήματα υγείας δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να αναπαραχθούν. Μπορείτε να βοηθήσετε να σωθούν ζωές!Μην κυκλοφορείτε σε μέρη που υπάρχουν άλλα σκυλιά αν το θηλυκό σας είναι σε οίστρο.

 Μη γίνετε ένας Back Yard Breeder  (εκτροφέας της πίσω αυλής)

Εάν επιλέξετε να αναπαράξετε το σκύλο σας βεβαιωθείτε ότι θα ακολουθήσετε τις κατάλληλες διαδικασίες. Το σκυλί σας θα πρέπει να ειναι καθαρόαιμο, υγιές, χωρίς συγγενή ή κληρονομικά προβλήματα. Ενημερωθήτε και εκπαιδευτείτε σχετικά με τα πρότυπα εκτροφής, εισαχθείτε σε ένα δίκτυο υπεύθυνων εκτροφέων και βρείτε ένα κτηνίατρο που να μπορεί να συμμετέχει στη πορεία σας. Οι αξιόπιστοι εκτροφείς έχουν πολύχρονη εκπαίδευση και εμπειρία. Η εκτροφή σκύλων δεν είναι απλώς ένα χόμπι, είναι τρόπος ζωής.

 Κρατήστε το σκύλο σας χαρούμενο και υγιή

Παρέχετε πάντα άφθονο καθαρό νερό  και κατάλληλη ποσότητα ποιοτικού φαγητού. Η στέγαση και η άνεση  είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για τη σωματική και ψυχική ευεξία του σκύλου σας, ενώ η άσκηση είναι απαραίτητη. Λόγω του ενστίκτου επιβίωσης, τα σκυλιά δεν δείχνουν συνήθως πόνο ή την ασθένεια τους όπως οι άνθρωποι. Οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι απαραίτητες δεδομένου ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα υγείας με ενδεχόμενο εντοπισμό “μικρών” θεμάτων πριν αυτά γίνουν “σοβαρά”

•Εκπαίδευση – Επιμόρφωση

Η εκπαίδευση  και η επιμόρφωση δεν βοηθούν μόνο εσάς και το σκύλο σας αλλά και άλλους. Ένα σωστά κοινωνικοποιημένο σκυλί με ισορροπημένες συμπεριφορές είναι λιγότερο πιθανό να αναστατώσει άλλους ανθρώπους σε δημόσια και άλλα μέρη και θα είναι πιό ευπρόσδεκτα σε συγκεντρώσεις η όπου χρειάζεται. Αν μια μη σωστή συμπεριφορά του σκύλου σας οδηγήσει σε οποιοδήποτε είδος ατυχήματος, τραυματισμού ή παρόμοιο περιστατικό, θα πρέπει να αναλάβετε τη  πλήρη ευθύνη σας για τη συμπεριφορά του.

 

via