Η στείρωση σε μικρή ηλικία εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των Γερμανικών Ποιμενικών σύμφωνα με νέα έρευνα!

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί φημίζονται για το κύρος και τη νοημοσύνη τους , την υπακοή και την πίστη τους και συχνά είναι η προτιμώμενη φυλή για αστυνομικές και στρατιωτικές εργασίες, καθώς παραμένουν από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα για οικογένειες.

Ο περισσότεροι χειριστές, εκτροφείς και κτηνίατροι γνωρίζουν πως οι δυσπλασίες παραμένουν μια μεγάλη ανησυχία για αυτά τα ζώα σύμφωνα με άρθρο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Κτηνιατρικής και Επιστημών διαπιστώνει  ότι οι στειρώσεις σε αυτά τα σκυλιά πριν την ηλικία του ενός έτους τριπλασιάζει τον κίνδυνο για μία ή περισσότερες κοινές διαταραχές – ιδιαίτερα για την κρανιακή χιαστού συνδέσμου, ή CCL.426997_10150684227212328_714292736_n

“Οι εξουθενωτικές κοινές διαταραχές της δυσπλασίας του ισχίου, CCL και η δυσπλασία του αγκώνα  μπορεί να μειώσουν την χρήσιμη επαγγελματική ζωή ενός σκύλου και να επηρεάσουν το ρόλο του ως μέλος της οικογένειας”δήλωσε ο κύριος ερευνητής Benjamin Hart, ένας διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UC Davis.

“Απλά και μόνο η καθυστέρηση στη στείρωση ενός σκύλου μέχρι να γίνει ενός έτους μπορεί να μειώσει σημαντικά τη πιθανότητα δυσπλασίας”

“Οι ιδιοκτήτες σκύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες συνήθως επιλέγουν να στειρώνουν σκυλιά τους πριν από την ηλικία των 6 μηνών σε μεγάλο βαθμό για την πρόληψη του υπερπληθυσμού κατοικίδιων ζώων ή ελπίζοντας να αποφύγουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Στην Ευρώπη όμως η στείρωση γενικά αποφεύγεται από τους ιδιοκτήτες και τους εκπαιδευτές και δεν προωθείται από τις αρχές υγείας των ζώων” , είπε ο Hart.(δεν ισχύει το ίδιο για την Ελλάδα βέβαια…)

Κατά την τελευταία δεκαετία μερικές μελέτες έδειξαν ότι η στείρωση μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σε ορισμένες φυλές σκύλων. Για παράδειγμα μια μελέτη του 2014  που δημοσιεύεται στο PLoS ONE, με επικεφαλή τον Hart, εξέτασε θέματα υγείας  σε πάνω από 1.000 γκόλντεν ριτρίβερ και βρήκε  τετραπλασιασμό ή και παραπάνω σε κοινές διαταραχές που σχετίζονται με τη στείρωση σε ηλικίες μικρότερες του ενός έτους.Η στείρωση σε μικρή ηλικία εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των Γερμανικών Ποιμενικών σύμφωνα με νέα έρευνα!

Για την παρούσα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τα κτηνιατρικά αρχεία του νοσοκομείου σε μια περίοδο 14,5 ετών για 1.170 αστείρωτα και στειρωμένα γερμανικά ποιμενικά για κοινές παθήσεις και καρκίνους που  συνδέονται με τη στείρωση. Οι ασθένειες παρακολουθήθηκαν έως τις ηλικίες των 8 ετών, με εξαίρεση του καρκίνου του μαστού στα θηλυκά που έφτασαν έως ηλικίες 11 ετών.

Οι σκύλοι ταξινομήθηκαν ως ακέραια (αστείρωτα), στειρωμένα σε ηλικίες πριν τους 6 μήνες, στειρωμένα σε ηλικίες μεταξύ 6 και  11 μηνών, ή στειρωμένα μεταξύ 12 έως 23 μηνών και 2 έως 8 ετών. Δυσπλασίες  και καρκίνοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι η  στείρωση αφαιρεί αρσενικές  και θηλυκές ορμόνες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε σημαντικές διεργασίες του σώματος, όπως το κλείσιμο των πλακών κατά την ανάπτυξη των οστών.

  • 7%  των αστείρωτων αρσενικών σκύλων διαγνώστηκαν με μια ή περισσότερες κοινές διαταραχές, σε σύγκριση με το 21% που στειρώθηκαν σε ηλικίες μικρότερες του ενός έτους.

  • 5% των αστείρωτων θηλυκών διαγνώστηκαν με μία ή περισσότερες διαταραχές των αρθρώσεων, ενώ στα θηλυκά που στειρώθηκαν σε ηλικία μικρότερη του ενός έτους το ποσοστό αυξήθηκε σημαντικά στο 16%.

  • Καρκίνος του μαστού διαγνώστηκε στο 4% των αστείρωτων θηλυκών σε σύγκριση με λιγότερο από 1% στα θηλυκά που είχαν στειρωθεί σε ηλικία μικρότερη του 1 έτους.  . (Η εμφάνιση άλλων μορφών καρκίνου που παρατηρήθηκαν σε ηλικίες  έως 8 ετών δεν ήταν υψηλότερη στα στειρωμένα από ό, τι στα ανέπαφα σκυλιά.)

  • Δεν διαγνώστηκε ακράτεια ούρων σε αστείρωτα σκυλιά ενώ διαγνώστηκε στο 7% των θηλυκών που στειρώθηκαν σε ηλικίες μικρότερες του ενός έτους.

“Εκτός από το ότι τα σκυλιά υποφέρουν τον πόνο από κοινές διαταραχές η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να αποκλείσει το σκυλί ως εταίρο που εργάζεται σε στρατιωτικές και αστυνομικές εργασίες”, δήλωσε ο Hart.

“Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτά πλέον παρέχουν τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές για να αποφασιστεί το δικαίωμα ηλικίας για στειρώσεις σε ένα κουτάβι έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ή περισσοτέρων κοινών διαταραχών.”

Η έρευνα αυτή υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Canine Health και από δωρητές του Κέντρου Υγείας των Ζώων Συντροφιάς.

Ευχαριστούμε θερμά την αγαπημένη μας φίλη Βιβή Δούμα για τις υπέροχες φωτογραφίες του αξέχαστου Ιβάν!  

Δείτε ακόμα:

Γιατί Άλλαξα Άποψη Εκ Βάθους Καρδίας Για Τη Στείρωση [VIDEO]

Dog-Owned-by-getting-Neutered copyΚάποτε,ενώ υποστήριζε θερμά τη στείρωση σε σκυλιά νεαρής  ηλικίας, ασκώντας το επάγγελμα της για μερικά χρόνια η Dr.Becker  παρατήρησε ότι πολλά από τα σκυλιά υπό την επίβλεψη…

 

 

Στείρωση Σκύλου – Φυσική Στείρωση. Μύθος Η Πραγματικότητα;

IMG_0179_2Στείρωση σκύλου – Υπάρχει λύση από τη φύση? Ανέκαθεν η ελληνική φύση προσέφερε πολλά, τόσο για την επιβίωση των προγόνων μας , όσο και για…

 

 

 

Στείρωση Σκύλου: Tέλος Στα Χειρουργεία! VIDEO

zeut2Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθώς επίσης και σε άλλες χώρες κυκλοφορεί το Zeuterin. Πρόκειται για ενέσιμη στείρωση που εφαρμόζεται μόνο στα αρσενικά σκυλιά.Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους είναι μια ασφαλέστερη και πιο άνετη μέθοδος στείρωσης …