Άρτα: Αποτελεσματικές οι δράσεις του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων

Διαλύθηκαν οι αγέλες των αδέσποτων σκύλων στην Άρτα.

Το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Αρταίων μετρά περίπου δύο μήνες λειτουργίας του και στο διάστημα αυτό, σημαντικές ενέργειες έχουν γίνει μέσα από το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων που υλοποιεί ο Δήμος Αρταίων. Οι ενέργειες και οι δράσεις του προγράμματος συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς, ώστε να εντοπιστούν όλοι οι αδέσποτοι σκύλοι της περιοχής μας και να δεχτούν την ιατρική φροντίδα που απαιτείται ώστε να είναι ακίνδυνοι για τους δημότες και τη δημόσια υγεία γενικότερα.

Μια θετική έκβαση που έχει επιτευχθεί μέσα από τις ενέργειες του προγράμματος, αφορά στο πρόβλημα με τις αγέλες των αδέσποτων άγριων σκύλων, που επιτίθεντο σε περαστικούς. Με την εφαρμογή του προγράμματος ελαχιστοποιήθηκε η παρουσία αγελών αδέσποτων σκύλων στην πόλη Άρτας, φαινόμενο το οποίο προκαλούσε έντονη ανησυχία στους δημότες.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο, κτηνιάτρους και άλλους φορείς, με στοχευμένες ενέργειες, εντόπισε τους σκύλους που ήταν σε αγέλες και προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες. Εντοπίστηκαν αγέλες στην περιοχή του Τριγώνου, της Παρηγορήτριας, απέναντι από τα ΚΤΕΛ, στην οδό Στρατώνος και στην Περιφερειακή οδό. Από τις αγέλες αυτές, απομονώθηκαν όλοι οι θηλυκοί και ορισμένοι αρσενικοί σκύλοι, οι οποίοι στειρώθηκαν, εμβολιάσθηκαν και τσιπαρίστηκαν. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, οι σκύλοι σκόρπισαν και οι αγέλες που σκορπούσαν φόβο στους περαστικούς διαλύθηκαν.

Σημεία περισυλλογής αδέσποτων ζώων στην Άρτα:

– ΚΤΕΛ: 5
– Γέφυρα: 2
– Αμαξοστάσιο: 2
– Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου: 3
– Ι. Ν. Αγ. Νικολάου: 2
– Κέντρο Άρτας: 5
– Παρηγορήτρια: 8
– Νοσοκομείο: 6
– Αγ. Ανάργυροι: 2
– Γραμμενίτσα: 5
– Πολύδροσο: 1
– Γαβριά: 1
– Ράχη: 1
– Τρίγωνο: 20
– Κεραμάτες: 1
– Παραλίμνιο πάρκο: 4
– Τεχνικό Λύκειο: 1
– Κορωνησία: 3
– Αμμότοπος: 2
– Καμπή: 1
– Εργατικές Κατοικίες: 1
– Περιοχή «Μπανιώτη»: 1
– Πλατεία Κιλκίς: 1

Αριθμός αδέσποτων σκύλων που έχουν περισυλλεχθεί μέχρι σήμερα: 78
– Αριθμός σκύλων που έχουν στειρωθεί: 78
– Αριθμός σκύλων που έχουν εμβολιασθεί με αντιλυσσικά εμβόλια: 78
– Αριθμός σκύλων που έχουν τσιπαρισθεί: 78
– Αριθμός σκύλων που έχουν υιοθετηθεί: 10
– Αριθμός σκύλων που βρίσκονται σήμερα (11/5/2015) στο καταφύγιο: 27
– Αριθμός σκύλων που έχουν επανενταχθεί (βάσει των διατάξεων του άρθρου 46, του Ν. 4235/2014)*: 41

Προς ενημέρωση των πολιτών, αξίζει να επισημάνουμε ότι το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αρταίων αποτελεί ένα προσωρινό χώρο φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων, διότι, όπως ο νόμος ορίζει ρητά και κατηγορηματικά, τα αδέσποτα ζώα, μετά τον εμβολιασμό, τη στείρωση και το τσιπάρισμα, πρέπει να επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο περιβάλλον τους.

Συγκεκριμένα, βάσει του Άρθρου 46 του Ν. 4235/2014: «Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται ότι είναι υγιή ή έχουν αποθεραπευθεί, μπορούν να υιοθετούνται από ενήλικα άτομα ή από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που λειτουργούν νόμιμα.

Ζώα συντροφιάς που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο περιβάλλον τους, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέχθηκαν, αφού προηγουμένως έχουν ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση.

Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις».

Να επισημάνουμε ότι όσον αφορά την φροντίδα και την επίβλεψη των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, ο Δήμος τοποθέτησε ταΐστρες στην περιοχή της παλιάς χωματερής στο Λόφο Περάνθης, κατά μήκος του παραλίμνιου πάρκου προς το Αμαξοστάσιο και στο τέρμα της παραποτάμιας οδού στην περιοχή του Τριγώνου, ενώ η τοποθέτηση της τροφής γίνεται με ευθύνη του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας.

 

 

Πηγή: epirusnews.eu