Στείρωση σκύλου: Tέλος στα χειρουργεία! VIDEO

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθώς επίσης και σε άλλες χώρες κυκλοφορεί το Zeuterin.

Πρόκειται για ενέσιμη στείρωση που εφαρμόζεται μόνο στα αρσενικά σκυλιά.

Τι ακριβώς είναι το Zeuterin;

vaccineΣύμφωνα με τους κτηνιάτρους είναι μια ασφαλέστερη και πιο άνετη μέθοδος στείρωσης για αρσενικούς σκύλους . Με έγκριση από την FDA (Υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων της Αμερικής) η στείρωση πραγματοποιείται από μία μόνο ένεση Zeuterin σε κάθε όρχι, γρήγορα και με μόνιμο αποτέλεσμα οι σκύλοι στειρώνονται χωρίς χειρουργική επέμβαση και χωρίς γενική αναισθησία.

Τι ακριβώς περιέχει; 

Είναι ένα  διάλυμα που αποτελείται από ένα ειδικό μίγμα με γλυκονικό ψευδάργυρο(ιχνοστοιχείο) και L-αργινίνη(αμινοξύ).Και τα δύο αποτελούν απαραίτητα συστατικά ακόμα και για τον ανθρώπινο οργανισμό, και βρίσκονται σε εκατοντάδες συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι καθημερινά.Η ένωση του ιχνοστοιχείου και του αμινοξύ είναι τα μοναδικά συστατικά που βρίσκονται στην ένεση, μαζί με αποσταγμένο νερό, χωρίς να περιέχεται κανένα άλλο συντηρητικό

Τι έδειξαν οι έρευνες; 

Έχει χρησιμοποιηθεί κανονικά στην σημερινή του μορφή σε χιλιάδες σκύλους, έχοντας 98,9% επιτυχία και χωρίς ή ελάχιστες παρενέργειες.

Πως ενεργεί; 

tumblr_inline_n7fx0gl6ba1shadqqΜετά την ένεση, το διάλυμα διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις από το κέντρο των όρχεων. Η ειδική συγκέντρωση του ψευδαργύρου (στοχοθετημένo σπερματοκτόνο) καταστρέφει τα σπερματοζωάρια  σε όλα τα στάδια της ωρίμανσης στους σπερματικούς σωλήνες και στην επιδιδυμίδα. Οι σπερματικοί σωλήνες, οι οποίοι ήταν γεμάτοι με σπερματοζωάρια αδειάζουν και καταρρέουν. Το σώμα του σκύλου αυξάνει τη ροή του αίματος και δημιουργεί φλεγμονή που την επουλώνει. Εντός των ημερών,ο ουλώδης ιστό (ή ίνωση) με τη διαδικασία επούλωσης δημιουργεί μπλοκάρισμα στους σπερματικούς σωλήνες και το πιο σημαντικό, μέσα σε λίγες μέρες, δημιουργείται ένας ουλώδης ιστός στην περιοχή, ο οποίος πλέον μπλοκάρει τους σπερματικούς σωλήνες και τους όρχεις. Έτσι κλείνουν όλοι οι δίοδοι από όπου μπορεί να περάσει το σπέρμα. Ο γλυκονικός ψευδάργυρος και η αργινίνη απορροφώνται από τον οργανισμό και πλέον το αρσενικό σκυλί είναι στειρωμένο για την υπόλοιπη ζωή του με ασφάλεια.

Σε τι ηλικία εφαρμόζεται;

Η κατάλληλη στιγμή για να γίνει η ενέσιμη στείρωση, είναι όταν ο σκύλος είναι από 3 έως 10 μηνών.

Πόσο καιρό μετά την ένεση θεωρείται ο σκύλος στειρωμένος;

Η ένεση προκαλεί τον αποτελεσματικό αποκλεισμό των σπερματοζωαρίων μέσα σε 3 μέρες. Παρόλα αυτά, υπολείμματα σπέρματος μπορεί να παραμείνουν μέχρι και 20 μέρες μετά την ένεση. Μετά από αυτή την περίοδο, ο σκύλος είναι πλέον δια βίου στειρωμένος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενέσιμης στείρωσης από την κανονική στείρωση;

Η κανονική στείρωση απαιτεί κανονικό χειρουργείο, αναισθησία, αναλώσιμα, και όλα αυτά αυξάνουν και τον κίνδυνο αλλά και το κόστος.
Έχει διαπιστωθεί εδώ και χρόνια πως το 0,17% των σκύλων έχουν αλλεργία στην αναισθησία με θανάσιμα αποτελέσματα. Με την ενέσιμη στείρωση αποφεύγουμε την αναισθησία και την νοσηλεία. Γίνεται πολύ απλά με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, η διαδικασία κρατά μόνο λίγα λεπτά και αμέσως το σκυλί επιστρέφει σπίτι. Η τιμή της ένεσης είναι φτηνότερη από τη κανονική στείρωση. Αυτό ανοίγει τον δρόμο στο να μπορέσουν να γίνουν μαζικές στειρώσεις σε πολλά ζώα, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα και με πολύ μικρότερο κόστος.

SFSBlog_Zeuterin2 Επίσης, με την ενέσιμη στείρωση, τα ποσοστά της τεστοστερόνης στον οργανισμό του ζώου μειώνονται μόνο κατά 42-51%, αφήνοντας όλο το ορμονικό σύστημα του ζώου, κατά τ’ άλλα, άθικτο. Με την κανονική στείρωση τα ποσοστά τεστοστερόνης σχεδόν εξαφανίζονται, με αποτέλεσμα το ζώο συχνά να έχει κάποιες αλλαγές στην συμπεριφορά.

Τέλος, με την ενέσιμη στείρωση οι όρχεις παραμένουν άθικτοι, αν και μικραίνουν και συρρικνώνονται ελαφρώς μετά από λίγο διάστημα, και αισθητικά το σκυλί δείχνει ανέπαφο.

Είναι η ένεση επίπονη;

zeutΗ βελόνα που χρησιμοποιείται είναι πάρα πολύ λεπτή και ελαχιστοποιεί τον πόνο που μπορεί να αισθανθεί ένα σκυλί, που έτσι και αλλιώς δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα τσίμπημα βελόνας. Πιο σύνηθες είναι να προκληθεί ένας σχετικός πόνος αν οι όρχεις σφίξουν ως αντίδραση σε περίπτωση που το φάρμακο εισχωρήσει απότομα στο σημείο. Γι’ αυτό και οι κτηνίατροι εκπαιδεύονται ειδικά στο πως να χορηγούν την ένεση, με πολύ αργό ρυθμό. Πάντως, το 97,5 όλων των σκύλων που στειρώθηκαν ενέσιμα, δεν έδειξαν κανένα σημάδι πόνου κατά την διαδικασία.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Μόνο το 1% των σκύλων είχε αντιδράσεις οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν ιατρικά.
Πέρα από αυτό, το 6% περίπου των σκύλων εμφανίζει μικρές αντιδράσεις στο σημείο τις επόμενες μέρες, όπως ελαφρύ πρήξιμο στους όρχεις ή ελαφρύ πόνο, που τους κάνει να μην θέλουν να κάτσουν ή να κάθονται με τα πόδια ανοιχτά. Μπορούν επίσης να εμφανίσουν εμετό, διάρροια, ανορεξία ή λήθαργο.
Όλα αυτά τα συμπτώματα όμως είναι πιθανό να εμφανιστούν μόνο τις πρώτες 7 μέρες μετά την ένεση, και στο 99% των περιπτώσεων είναι εντελώς παροδικά και εξαφανίζονται από μόνα τους χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση.
Το βέβαιο είναι πως δεν προκαλεί καμία αύξηση πιθανοτήτων για καρκίνο του προστάτη. Για το αν συμβάλλει στην μείωση του καρκίνου του προστάτη, δεν υπάρχουν ακόμα ολοκληρωμένες έρευνες.

Τι μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες στο 1% των σκύλων?

Το ίδιο το συστατικό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει κίνδυνο για τον σκύλο, καθώς έχει το ίδιο Ph με το νερό και δεν μπορεί να ερεθίσει ένα κανονικό δέρμα.
Παρόλα αυτά, παρενέργειες μπορεί να προκληθούν αν:
– δεν χορηγηθεί η σωστή δόση (η οποία καθορίζεται από το βάρος του σκύλου και το μέγεθος των όρχεων)
– αν δεν αποστειρωθεί σωστά η βελόνα
– αν το συστατικό χορηγηθεί πιο γρήγορα από ότι πρέπει
– αν δεν έχει καθαριστεί σωστά από το τρίχωμα, η περιοχή όπου θα γίνει η ένεση, και έτσι δεν εισχωρήσει η ένεση στο σωστό σημείο ή υπάρξει διαρροή του φαρμάκου.
– αν υπάρχει κάποια άλλη ασθένεια του ζώου η οποία το εμποδίζει να ανεχτεί την διαδικασία

Πως μπορώ να ελαχιστοποιήσω τις παρενέργειες;

Το πιο βασικό είναι ο ιδιοκτήτης να παρακολουθεί συνεχώς το σκυλί και την περιοχή της ένεσης για τις επόμενες μέρες, ώστε να αντιληφθεί άμεσα αν υπάρξει κάποιο πρήξιμο, οίδημα ή ενόχληση. Καλό είναι να να μην κάνει ο σκύλος έντονη άσκηση τις επόμενες μέρες, αλλά να περιοριστεί σε μια απλή βόλτα με λουρί. Να φροντίζουμε να μην ξαπλώνει και να μην κάθεται πάνω σε σκληρές ή υγρές επιφάνειες και να το αποτρέπουμε από το να γλείφει την περιοχή.

Πως θα ξεχωρίζει ένας σκύλος που έχει υποβληθεί σε ενέσιμη στείρωση;

Μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται ένα μικρό τατουάζ που γίνεται στο δέρμα του ζώου στο εσωτερικό του πίσω ποδιού του. υπάρχει και η σκέψη να δημιουργηθεί τσιπάκι που να μπαίνει στον σκύλο και να αναγνωρίζεται έτσι η ενέσιμη στείρωση, αλλά το τατουάζ μέχρι στιγμής θεωρείται πολύ πιο άμεσο και εμφανές.

Όλοι οι κτηνίατροι μπορούν να κάνουν την ενέσιμη στείρωση Zeuterin;

Όλοι οι κτηνίατροι που θα παρακολουθήσουν ένα ειδικό σεμινάριο και θα πάρουν το ειδικό πιστοποιητικό, θα μπορούν να κάνουν την ενέσιμη στείρωση.

Η ενέσιμη στείρωση Zeuterin κυκλοφορεί σήμερα επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Βολιβία και σε μερικές ακόμα χώρες της Λατινικής Αμερικής, και μέσα στο επόμενο διάστημα περιμένει να πάρει έγκριση ώστε να κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί ακόμα, και είναι άγνωστο μέχρι στιγμής, αν και πότε θα κυκλοφορήσει.

Πηγή:www.zeuterin.com