Τι σημαίνει BackYard Breeder

Τι σημαίνει BackYard Breeder (ΒΥΒ)  και πως συντελεί η ”άγνωστη”  λέξη στα αδέσποτα στη χώρα μας. ByB

Το θαύμα της φύσης !! Tα κουτάβια πανέμορφα και γλυκύτατα..

BACKYARD BREEDING

Ποιό θα είναι όμως το μέλλον τους; 

αδεσποτα στα σκουπιδια

Στα Ελληνικά o όρος BackYard Breeded θα μπορούσε να μεταφρασθεί σαν  ”Eκτροφέας της πίσω αυλής” (ΒΥΒ)

Αναγνωρισμένος κρατικός ορισμός ή περιγραφή ή έννοια του “BYB” δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο.

Χρησιμοποιείται με υποτιμητική έννοια σε χώρες του εξωτερικού από φιλοζωϊκές κοινότητες, οργανισμούς, ομάδες και κοινότητες ανθρώπων υπέρ της προστασίας ζώων,συνήθως για να περιγράψει ορισμένους τύπους “εκτροφέων” σκύλων και αλόγων.

Η έννοια περιγράφει:συμπεριφορές,χαρακτηριστικά,αποφάσεις, ενέργειες και δυσάρεστα αποτελέσματα των ανθρώπων στα ζώα και στη κοινωνία.

byb3Σύμφωνα με την Αμερικάνικη κοινότητα προστασίας ζώωνASPCA , Backyard Breeder: είναι το άτομο του οποίου το κατοικίδιο ζώο είτε αναπαράγεται κατά λάθος ή το εκτρέφει επίτηδες για διάφορους λόγους.  Επιθυμεί το οικονομικό κέρδος ή για παράδειγμα “να δώσει την ευκαιρία” στα “παιδιά” του να ζήσουν το “θαύμα της γέννησης” .Τα ζώα που εμπλέκονται, συνήθως δεν έχουν κάνει  γενετικές ή άλλες εξετάσεις υγείας. 

Ερμηνείες στον ορισμό ή τη περιγραφή του BYB διαφοροποιούνται απο χώρα σε χώρα.

Στα Ελληνικά θα μπορούσε να οριστεί η να περιγραφεί : Backyard Breeder (ΒΥΒ): Ο μέσος ιδιοκτήτης σκύλου που αναπαράγει η επιτρέπει την αναπαραγωγή του, ή “εκτροφέας της πίσω αυλής”.

Χαρακτηριστικά, ενέργειες και αποτελέσματα του ΒΥΒ στα ζώα και στη κοινωνία.

  • Δεν ακολουθεί το νομικό πλαίσιο της χώρας μας.

  • Δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να διασφαλίσει,κατά το ανθρωπίνως δυνατόν,την ευζωία των ζώων στην αναπαραγωγή και μετά.

  • Δεν διασφαλίζει το μέλλον των κουταβιών συμμετέχοντας  ηθελημένα η αθέλητα σε  μελλοντικές δυνητικές απρόβλεπτες η προβλεπόμενες αναπαραγωγές με δυσάρεστες συνέπειες στα ίδια τα ζώα και την Εθνική μας οικονομία.

  • Δεν προασπίζει όπως ορίζεται από διεθνή πρότυπα τη καθαροαιμία της εκάστοτε φυλής σκύλου.

  • Δεν πραγματοποιεί απαραίτητες εξετάσεις  (για τους “πελάτες” ή “φίλους” που προορίζει τα “καθαρόαιμα” κουτάβια)

  • Πουλάει τα κουτάβια ,τα χαρίζει, τα δίνει σε συγγενείς, φίλους,γνωστούς,άγνωστους ,μέσω διαδικτύου,αγγελίες, “χέρι-χέρι”, χωρίς δεσμεύσεις και εγγυήσεις για το μέλλον τους, αφήνει οπουδήποτε εντός ή εκτός του χώρου του κουτάβια ή τα θανατώνει.

  • Συμμετέχει θελημένα η αθέλητα στη αύξηση αδέσποτων σκύλων στη χώρα μας με απρόβλεπτες δυσάρεστες συνέπειες στα ζώα, σε συμπολίτες μας και στην Εθνική Οικονομία.10403348_10152881885608699_4605151009415998969_n

Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχουν πολλοί BYΒ και οι βασικότερες αιτίες είναι: έλλειψη πληροφόρησης και ανεπιτυχείς ή ανεπαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί. 

Έχεις δεί ποτέ καμία εκπομπή στη τηλεόραση η έτυχε να ακούσεις στο ραδιόφωνο ή στο διαδίκτυο από μέσα μαζικής επικοινωνίας να ενημερώνει τι είναι ο ΒΥΒ; Η απάντηση είναι:OXI .. Γιατί άραγε;

Στόχοι των BYB τις περισσότερες φορές είναι το  προσωπικό κέρδος, η άλλοι προσωπικοί λόγοι, συνήθως ανθρώπινοι και εγωιστικοί, αδιαφορώντας για την ουσιαστική και βάση κανόνων ευζωίας την εξέλιξη μιας φυλής  σύμφωνα με διεθνή πρότυπα (όλα τα ζώα τους πωλούνται η χαρίζονται χωρίς “pedigree” και πολλά από αυτά παρουσιάζουν δυσπλασίες -παραμορφώσεις) και αμελούν κυρίως για την ποιότητα ζωής των κουταβιών και της μητέρας τους.

Συνήθως δεν  διαθέτουν ούτε το χρόνο, ούτε το χρήμα, αλλά ούτε και το χώρο για να ασχοληθούν υπεύθυνα με την εκτροφή κάποιας φυλής. Προσφέρουν ελάχιστη έως καμία ιατρική περίθαλψη στη μητέρα και τα κουτάβια της και πωλούν ή χαρίζουν τα μωρά πολύ νωρίτερα από το επιτρεπτό χρονικό όριο των δύο μηνών.

adespota 1Στη χώρα μας και συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια , οι BYB πιστεύουμε ότι αυξάνονται συνεχώς. Ειδικά στην επαρχία, λόγω έλλειψης ενημέρωσης, πληροφόρησης και εμμονής σε παλιές και κακές για τα ζώα συνήθως αντιλήψεις.

Τα περισσότερα θηλυκά έχουν γεννήσει τουλάχιστον μια φορά και τα κουτάβια έχουν στην καλύτερη περίπτωση χαριστεί και στη χειρότερη πωληθεί η τα παράτησαν κάπου . Εάν  κάποιο από τα κουτάβια “ξεμείνει” στον BYB ή παρουσιάσει κάποιο γενετικό πρόβλημα (κάτι που παρατηρείται συχνά σε τέτοιου είδους ανοργάνωτες γέννες) καταλήγει στο δρόμο ως αδέσποτο ή θανατώνεται.

Οι BYB φέρουν μεγάλο ποσοστό ευθύνης για τον ραγδαίο πολλαπλασιασμό των αδέσποτων στη χώρα μας (3.000.000 πλέον σύμφωνα με πρόσφατες πηγές πληροφόρησης)

Μόνο από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (facebook, twitter, κλπ) βλέπουμε καθημερινά περιστατικά εγκατάλειψης κουταβιών, άλλοτε “ράτσας” μα τις περισσότερες φορές μίξη  “φυλών”, με ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης και υιοθεσίας. Θεωρούμε ότι  υπάρχουν δυστυχώς μεγάλα ποσοστά θανάτου και ασθενειών σε ζώα που προήλθαν από BYBing.

Συχνά εμφανίζονται περιπτώσεις ζώων σε πολύ νεαρή ηλικία, με σοβαρές ασθένειες ή που πέθαναν μετά από λίγους μήνες από ανεξήγητα αίτια. Αυτά τα φαινόμενα αποδεικνύουν ότι οι BYB οφείλονται σε μεγάλο βαθμό για τις αλλοιώσεις των φυλών και για τη δημιουργία σοβαρών παθολογικών προβλημάτων στα ίδια τα ζώα.

bybOι BYB έχουν ευθύνη για την αύξηση των αδέσποτων και για έναν άλλο λόγο: αναπαράγοντας ζώα που παραπέμπουν σε καθαρόαιμα, αυξάνουν τις πιθανότητες ζήτησης από τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες-κηδεμόνες.

Ένας άπειρος υποψήφιος κηδεμόνας θα επιλέξει να αγοράσει ένα “τύπου καθαρόαιμο” από το να υιοθετήσει ένα αδέσποτο που περιμένει στο δρόμο ή στο καταφύγιο και δε θυμίζει τίποτα από κάποια φυλή.

Τέλος, εξίσου σημαντικός είναι και ο ψυχολογικός παράγοντας τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα .Αρκετοί ΒΥΒ χρησιμοποιούν τα ζώα τους ώς ᾽᾽μηχανές αναπαραγωγής᾽᾽που τους αποφέρουν κέρδη, και όταν αυτό γίνεται σε ευρεία κλίμακα τότε πρόκειται για puppy mill ή puppy farm.

Τα ζώα δεν έχουν την κατάλληλη ιατρική περίλθαψη, ζευγαρώνουν συνεχώς απο τον πρώτο τους οίστρο μέχρι όσο αντέξουν.Εμφανίζουν πολύ συχνά ασθένειες όπως η πυομήτρα και ο καρκίνος και η κατάληξη τους τις περισσότερες φορές είναι κακή.Υποφέρουν απο πόνο,άγχος και αδυναμία.

IMG_00016_2Από την άλλη, οι άνθρωποι που υιοθετούν είτε αγοράζουν ένα ζωάκι προερχόμενο από BYB, είναι επίσης θύματα αυτού του φαινομένου και υφίστανται τις συνέπειες της αμέλειας των BYB (πολλά ζώα έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, παρουσιάζουν ασθένειες και αλλεργίες), για παράδειγμα βιώνουν το άγχος του να έχει κανείς ένα αδύναμο ζωάκι, ίσως χρειαστεί να ξοδέψουν επίσης αρκετά χρήματα για εξετάσεις και θεραπείες , και επίσης δεν απουσιάζει ο πόνος που νιώθει κάποιος συνάνθρωπος μας  όταν χάνει το αγαπημένο του ζωάκι πρόωρα.

IMG_00015_2Το φαινόμενο του BYBing δυστυχώς μαστίζει τη χώρα μας κάθε μέρα και περισσότερο σήμερα και είναι απαραίτητη η άμεση παρεμπόδισή του, προκειμένου να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ύπαρξή του.

Πιστεύoυμε ότι το πρώτο και σοβαρότερο πρόβλημα στη χώρα μας είναι η έλλειψη πληροφόρησης και  γνώσης για το μεγάλο κακό που συμβαίνει τελικά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στα ζώα, από ενδεχόμενα μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας.

Αντίστοιχα το νομικό πλαίσιο της χώρας μας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που έως σήμερα κρίνονται ανύπαρκτοι.

Περισσότερο από ποτέ πλέον ΤΩΡΑ είναι ανάγκη να ασχοληθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης  και το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του, να ενώσει τις δυνάμεις που απαιτούνται , να παραδειγματιστεί από άλλες χώρες και να κάνει πράξεις. Ο κόσμος προσπαθεί.., φωνάζει αλλά αποτέλεσμα δεν υπάρχει έως τώρα.

Ζητάμε_την_ίδρυση_Ελληνικής_Αστυνομίας_για_τα_Ζώα___Establish_Greek_Animal_Police

Εδώ διαμαρτυρία/ψήφισμα  για δημιουργία Ελληνικής Αστυνομίας Ζώων. 

Υπουργό_Αγροτικής_Ανάπτυξης___Να_διακοπεί_η_λειτουργία_των_ιστοσελίδων_που_προωθούν_ζευγαρώματα_σκύλωνΕδώ διαμαρτυρία/ψήφισμα για τέλος των ανεξέλεγκτων ζευγαρωμάτων μέσω διαδικτίου.

oxi sti kakopoiisiΕδώ διαμαρτυρία/ψήφισμα για να προστεθεί σαν μάθημα στα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία της χώρας η Φιλοζωϊα.

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη πλέον  να συνεχίζεται η “αιώνια” διαμάχη μεταξύ μας ,σαν τους πολιτικούς που τσακώνονται στα παράθυρα μεταξύ τους και δεν καταλήγουν ΠΟΤΕ πουθενά,  ούτε μεταξύ ομάδων ή “κατηγοριών” συνανθρώπων μας,  ούτε επιγραφές, ταμπέλες: ΦΙΛΟΖΩΟΙ-ΚΥΝΟΛΟΓΟΙ-ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ -ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ-ΚΥΝΗΓΟΙ – κτλ σε -ΕΙΣ και -ΟΙ.

Ενωθείτε και βοηθήστε να ενημερωθεί ο κόσμος,να κάνει και το κράτος αυτά που επιβάλλονται να γίνουν.  

ΟΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

..για το καλό των ίδιων των ζώων πρώτα απόλα.,αν τα αγαπάτε… 

Ζωή Πετροπούλου – Πάνος Κάλλης

Πηγές http://www.aspca.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Backyard_breeder