Αφανίζεται το Αγγλικό Μπουλντόγκ (English Bulldog) από την επιλεκτική αναπαραγωγή και τις αιμομιξίες [Έρευνα]

Το μέλλον φαίνεται δύσκολο για το αγγλικό μπουλντόγκ (Bulldog), μία από τις πιο δημοφιλείς φυλές σκύλων στον κόσμο και τις πιο επιρρεπείς στις ασθένειες.

Μεταξύ άλλων προβλημάτων τα αγγλικά μπουλντόγκ παρουσιάζουν δυσκολία στην αναπνοή, προβλήματα στη κινητικότητα και στο ζευγάρωμα τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο έχουν αναπαραχθεί επιλεκτικά για χαρακτηριστικά όπως μικρότερο ρύγχος και ανάστημα.

English Bulldog (1800s)      English Bulldog (2000s)

before-after

                      1950s                              1970s                           1990s                           2000s

Georgetown Bulldog Evolution

Δεκαετίες με βαριές αιμομιξίες  έχουν προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα συμπεριλαμβάνοντας  διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες και αλλεργίες.Αφανίζεται το Αγγλικό Μπουλντόγκ (English Bulldog) από την επιλεκτική αναπαραγωγή και τις αιμομιξίες [Έρευνα]

Για να δούν αν αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στις μελλοντικές γενιές με προσεκτική εκτροφή, ο Niels Pedersen από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis και η ομάδα του ανέλυσαν το DNA σε περισσότερα από 100 Αγγλικά μπουλντόγκ για να μετρήσουν κατά πόσο εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη γενετική ποικιλία στη φυλή.

“Έχω ασχοληθεί για κάποιο χρονικό διάστημα με την αυξανόμενη συχνότητα κληρονομικών διαταραχών σε πολλές καθαρόαιμες φυλές σκύλων”, αναφέρει ο Pederson. “Το μπουλντόγκ είναι, αναμφισβήτητα, ένα από τα πιο φοβερά παραδείγματα αυτής της τάσης”.

Η έλλειψη της ποικιλίας

Η ομάδα βρήκε μια ανησυχητικά χαμηλή γενετική ποικιλία στη φυλή Bulldog. Αυτό σημαίνει ότι οι εκτροφείς σκύλων είναι απίθανο πλέον να είναι σε θέση να αντιστρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις με προσεκτική αντιστοίχιση γενετικά διαφορετικών αγγλικών μπουλντόγκ.

“Η έλλειψη της γενετικής ποικιλομορφίας είναι κάτι κακό για τα σκυλιά, όχι μόνο επειδή συγκεντρώνει προβλήματα υγείας αλλά αυξάνει επίσης τη δυσκολία για περαιτέρω αλλαγές μέσω αναπαραγωγών για τη διόρθωση των προβλημάτων υγείας που μπορεί να έχουν προκύψει εδώ και δεκαετίες” λέει ο Pedersen.
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=2ioPdzHUGxo[/embedyt]
Η αυξανόμενη ζήτηση για μικρόσωμες και με κοντό ρύγχος φυλές όπως τα μπουλντόγκ και τα pugs τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των backyard breeders και των puppy mils που τροφοδοτούν την αγορά με κουτάβια.

lewisO Tom Lewis, ένας γενετιστής του Κυνολογικού Ομίλου του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνει ότι αυτό μπορεί να συνέβαλε στην απότομη αύξηση των ανθυγιεινών χαρακτηριστικών της φυλής.

“Δεν είναι όλοι οι εκτροφείς έμπειροι ή αρκετά υπεύθυνοι και προσεκτικοί με τα χαρακτηριστικά που επιλέγουν για τις αναπαραγωγές που πραγματοποιούν”, λέει.

“Μερικοί εκτροφείς  απλά δεν ξέρουν ποιά είναι τα όρια.”

Αμερικανικά Υβρίδια

Σε μια προσπάθεια να φέρουν πίσω κάποια υγιή πολυμορφία στη γονιδιακή δεξαμενή της φυλής Ελβετοί εκτροφείς έχουν αρχίσει να διασταυρώνουν το αγγλικό μπουλντόγκ με μια φυλή από τις ΗΠΑ που είναι γνωστή ως Olde English Bulldogge.

Olde English Bulldogge

Η φυλή Olde English Bulldogge δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’70 στην Αμερική από διασταύρωση English bulldogs με American Bulldogs.

“Οι διασταυρώσεις με τον τρόπο αυτό μπορεί να είναι πολύ ευεργετικές για τις φυλές που απειλούνται με εξαφάνιση εφόσον γίνονται προσεκτικά”, λέει ο Lewis. “Σε τελική ανάλυση η ασφάλεια των ζώων είναι αυτή που θα πρέπει να έρχετε πρώτα.” (εννοώντας προφανώς το κακό χάλι που συμβαίνει σήμερα σε όλο το κόσμο με τα puppy mils και τους κουταβοεμπόρους που βάζουν πάνω από την ασφάλεια και την υγεία των ζώων το οικονομικό κέρδος με τις ανεξέλεγκτες αναπαραγωγές που πραγματοποιούν.)

Αυτή η διασταύρωση μπορεί να βελτιώσει την υγεία της φυλής, αλλά ορισμένοι εκτροφείς  ανησυχούν ότι αυτή η πρακτική θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος για το αγγλικό μπουλντόγκ..

Πηγή:newscientist.com | Έρευνα: Canine Genetics and Epidemiology, DOI: 10.1186/s40575-016-0036-y