Αυξάνονται τα μικρόσωμα σκυλιά

Τα κουτάβια σήμερα είναι 12% μικρότερα σε μέγεθος από ήταν πριν από μια δεκαετία γιατί οι ιδιοκτήτες επιλέγουν μικρότερα σκυλιά,αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph

Τα κατοικίδια σκυλιά γίνονται  ολοένα και μικρότερα γιατί οι ιδιοκτήτες τους μένουν πλέον σε μικρότερα σπίτια, αναφέρει νέα έρευνα.

Στοιχεία του Κυνολογικού Ομίλου της Αγγλίας και αναλύσεις του Economist δείχνουν ότι το μέσο μέγεθος των κουταβιών είναι κατά μέσο όρο 12% μικρότερο σε σχέση με πριν από 10 χρόνια.

Eιδικοί πιστεύουν ότι ο συνδυασμός της στασιμότητας των μισθών και των μικρών πλέον σπιτιών, συχνά χωρίς κήπους, έχουν οδηγήσει τους ιδιοκτήτες να επιλέγουν όλο και μικρότερες σε μέγεθος φυλές σκύλων.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει τους εκτροφείς να επικεντρωθούν επίσης στα μικρότερα ζώα.

Τα δεδομένα έρχονται από τον  Κυνολογικό Όμιλο Αγγλίας ο οποίος διατηρεί αρχείο με καταγεγραμμένα περίπου 250.000 κυνηγόσκυλα στη Βρετανία κάθε χρόνο.

Η ιδιοκτησία των Pug έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια λόγω μεγέθους και χαμηλού κόστους διατροφής.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ενώ οι μικρότερες φυλές αναπτύσσονται σε δημοτικότητα, το μέσο μέγεθος, όπως μετράται από την περιφέρεια του λαιμού, έχει επίσης μειωθεί.

Καθώς οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά το ήμισυ από το 2001, το ποσοστό του υπερπληθυσμού σε ιδιωτικά ενοικιαζόμενα σπίτια έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο. Τα μικρότερα σπίτια, με όχι επαρκή δωμάτια και κήπους, χρειάζονται μικρότερα κατοικίδια ζώα.

Η Nikki Cummins, εκπρόσωπος τύπου του Κυνολογικού Ομίλου Αγγλίας, δήλωσε:Nikki” Έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση στη δημοτικότητα ορισμένων μικρόσωμων σκύλων, όπως π.χ. στο dachshund. Αυτό συμβαδίζει με την τάση των περισσοτέρων ανθρώπων να ζούν σε δωμάτια και διαμερίσματα όπου τα μεγαλύτερα σκυλιά δεν μπορούν να έχουν μια άνετη διαβίωση. “

“Μερικές μικρόσωμες φυλές (αλλά όχι όλες) απαιτούν λιγότερη άσκηση, η οποία είναι επίσης ένας παράγοντας που οι άνθρωποι υπολογίζουν λόγω του ότι  εργάζονται περισσότερες ώρες, έχουν περισσότερες υποχρεώσεις, κτλ. Π.χ ένα  Chihuahua χρειάζεται κατά μέσο όρο μόνο μισή ώρα άσκηση τη μέρα, ενώ ένα Border Collie θα χρειαστεί πολύ περισσότερο.

“Η μεγαλύτερη επιρροή που σημειώνουμε πάντως προέρχεται από τις επιλογές σκύλων διασημοτήτων και επώνυμων ανθρώπων”

Αλλά, πρόσθεσε: “Η πιο δημοφιλής ράτσα σκύλου εδώ και πολλά χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το Λαμπραντόρ, που αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα σκυλιά σε πολλά σπίτια σε όλη τη χώρα.” 

Η Dogs Trust, η μεγαλύτερη κυνοφιλική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι σημειώνεται αύξηση 244% στον αριθμό των μικρόσωμων φυλών, συμπεριλαμβάνοντας Pugs, Dachshunds και Pomeranians, σε 20 καταφύγια σκύλων σε όλη τη Βρετανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 ετών.

Πρόσφατη έρευνα από το  Royal Institution of British Architects (Riba) διαπίστωσε ότι το μέγεθος των σπιτιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά βίας αγγίζει το μισό μέγεθος σε σχέση με το 1920.

Το 1920, κατά μέσο όρο, τα σπίτια ήταν περίπου 153 τετραγωνικά με 4 υπνοδωμάτια ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα 85 τετραγωνικά, σύμφωνα με το Ίδρυμα Βρετανών Αρχιτεκτόνων.

Τα “σκυλιά τσάντας’ είναι στη μόδα σήμερα

 Συνολικά η Βρετανία έχει πλέον τα μικρότερα σπίτια κατά μέσο όρο στην Ευρώπη.

Κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των Pugs που καταχωρούνται κάθε χρόνο αυξάνεται κατά 300% , ενώ τα Bull Terriers έχουν μειωθεί περισσότερο από 50%. Ο αριθμός των κανονικού μεγέθους dachshunds, αλλιώς γνωστά ως “σκυλιά λουκάνικο”, που καταχωρούνται στον Κυνολογικό Όμιλο, έχει μειωθεί κατά 2,5% , ενώ ο αριθμός των μεγέθους μινιατούρα dachshunds έχει αυξηθεί κατά το ένα τέταρτο.

Διασημότητες όπως η Paris Hilton έχουν διαδώσει τα μικρόσωμα σκυλιά

Οι εγγραφές γιγαντόσωμων και μινιατούρα Schnauzers έχουν παρόμοιες αποκλίσεις.

Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι ο μέσος κατοικίδιος σκύλος σήμερα είναι περίπου 3 εκατοστά μικρότερος από τον ομόλογό του πριν από 25 χρόνια.

Η τάση αυτή εγείρει ανησυχίες σχετικά με την υγεία των μικρόσωμων σκύλων με κοντό ρύγχος όπου είναι επιρρεπείς σε μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβάνοντας πολύπλοκες εγκυμοσύνες και δυσκολίες στην αναπνοή.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε το allaboutdog.gr  έδειξε ότι το καθαρόαιμο αγγλικό μπουλντόγκ πρέπει να διασταυρωθεί με μια άλλη φυλή για να μπορέσει να αντιστρέψει τα προβλήματα υγείας του.

Η τάση των διασημοτήτων για “σκύλους τσάντας”, οδηγούν επίσης τη δημοτικότητα των μικρών φυλών.

Εκπρόσωπος του Dogs Trust δήλωσε: “Ενώ η δημοτικότητα των μικρόσωμων φυλών έχει αυξηθεί κατά τη τελευταία δεκαετία, πολλοί ιδιοκτήτες δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις δεσμεύσεις ιδιοκτησίας σκύλου με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους και να καταλήγουν σε καταφύγια αδέσποτων ζώων.”

“Αυτές οι αποκαλούμενες “φυλές σχεδιαστών” είναι πάρα πολύ εύκολα διαθέσιμες στο διαδίκτυο, αλλά είναι σημαντικό να μην τις βλέπουμε ως μια “αυθόρμητη αγορά” η οποία μπορεί να παραμεριστεί ανά πάσα στιγμή και να καταλήξει σε εγκατάλειψη του ζώου.”