Κουρκουμάς στο σκύλο ενάντια στο καρκίνο και όχι μόνο

Ο κουρκουμάς (Turmeric ή Curcuma longa) χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες εδώ και 4.000 χρόνια στον Βεδικό πολιτισμό της Ινδίας, όταν ο κουρκουμάς ήταν το κύριο μπαχαρικό, κατέχοντας επίσης θρησκευτική σημασία.Τον συναντάμε επίσης και με άλλες ονομασίες όπως κουρκούμη, κιτρινόριζα, χρυσόριζα.

Στην Ελληνο-αραβική ιατρική του 1ου μΧ. αιώνα, βασισμένη στις διδασκαλίες του Ιπποκράτη, Γαληνού και Αβιτσιανού και στα τέσσερα ταμπεραμέντα της Αγιουβέρδα, o κουρκουμάς χρησιμοποιούνταν ως χολαγωγό στον ίκτερο, καθώς και εξωτερικά σε έλκη και φλεγμονές.

Ο κουρκουμάς προέρχεται από το ρίζωμα το φυτού Curcuma longa, που ανήκει στην οικογένεια των Zingiberaceae και είναι αυτοφυές σε τροπικές περιοχές της Νότιας Ασίας. H ρίζα του έχει έντονη πικρή γεύση και πορτοκαλοκίτρινο χρώμα.’Εχει σημαντική διατροφική αξία γιατί είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό και κάλιο.

Αποτελεί  εξαιρετική φυσική θεραπεία σε αρκετά θέματα υγείας για τους ανθρώπους και  αρκετοί κηδεμόνες κατοικιδίων το παρέχουν και στο σκύλο τους. Αλλά είναι η κουρκούμη ασφαλή για τα κατοικίδια ζώα και μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για ασθένειες στo σκύλο και άλλα κατοικίδια ζώα;

Η κουρκουμίνη, το βασικό δραστικό συστατικό στο κουρκουμά , είναι ένας  ισχυρός αντι-φλεγμονώδης και αντιβακτηριακός παράγοντας που δείχνει αρκετές υποσχέσεις στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου και της νόσου Alzheimer, μεταξύ άλλων. Και ναι ,γενικά έχει διαπιστωθεί ότι ο κουρκουμάς είναι ασφαλής για σκύλους και γάτες.

Ολιστικοί κτηνίατροι και διατροφολόγοι συχνά συνιστούν τη προσθήκη του κουρκουμά στη διατροφή του σκύλου και ειδικά εάν έχει διαγνωστεί με καρκίνο.

Στη πρόσφατη Δυτική  και ολιστική ιατρική στοιχεία δείχνουν ότι ο κουρκουμάς αποτελεί ένα προληπτικό όπλο για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του . Σε ανθρώπους και ζώα ο κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι:

 Ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία

 Βοηθά για υγιές δέρμα και μάτια

  Υποστηρίζει και παρέχει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

 Προωθεί την υγεία των αρθρώσεων

 Ενθαρρύνει την υγιή λειτουργία του ήπατος

 Ισορροπεί το  πεπτικό σύστημα

 Προωθεί την  υγεία του αίματος και την κυκλοφορία του.

 Διατηρεί τη χολιστερόλη σε φυσιολογικά επίπεδα

 Βελτιώσει την αντοχή στο στρες

 Διατηρεί το επίπεδα του σακχάρου σε φυσιολογικά όρια

Ο κατάλογος των προληπτικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων του κουρκουμά είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση  που δημοσιεύθηκε το 2007 από μια μελέτη που διεξήχθη στο Τμήμα του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson του Experimental Therapeutics αναφέρεται:
“Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι επιδεικνύει αντιοξειδωτική, αντι-φλεγμονώδη, αντι-ιική, αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και αντικαρκινικές δραστηριότητες και έτσι έχει ένα πραγματικά σημαντικό δυναμικό αποτέλεσμα έναντι διαφόρων ασθενειών, κακοήθης, διαβήτης, αλλεργίες, αρθρίτιδα, νόσος του Alzheimer, και άλλες χρόνιες ασθένειες.”

Ο εθνοβοτανολόγος James Duke δημοσίευσε μια περιεκτική περίληψη των μελετών γύρω από τον κουρκουμά τον Οκτώβριο του 2007 στο Alternative and Complementary Therapies. Επανεξέτασε περίπου 700 μελέτες που κατέληγαν  στο συμπέρασμα ότι η κουρκούμη φαίνεται να έχει υψηλές επιδόσεις σε πολλά φαρμακευτικά αποτελέσματα  έναντι αρκετών χρόνιων εξουθενωτικών ασθενειών και με σχεδόν καθόλου παρενέργειες.

Σε μερικές από τις ασθένειες που βρέθηκε να βοηθά και να ανακουφίζει ο κουρκουμάς  συμπεριλαμβάνεται και η αρθρίτιδα. Ο κουρκουμάς  περιέχει περισσότερες από δύο δωδεκάδες αντι-φλεγμονώδη ενώσεων συμπεριλαμβανομένων έξι διαφορετικών cox2 αναστολέων. Το ένζυμο cox2 προάγει πόνο,οίδημα και φλεγμονή και έτσι οι αναστολείς μπλοκάρουν επιλεκτικά το ένζυμο.

Μελέτες της αποτελεσματικότητας της κουρκουμίνης έδειξαν θετικές αλλαγές σε αρθριτικά συμπτώματα.  Ο James Duke βρήκε επίσης  πάνω από 700 αναφορές για την κουρκουμίνη και τον καρκίνο και σημείωσε στο Φυτοχημικό Εγχειρίδιο ότι μηχανισμοί δράσης της κουρκουμίνης ή / και του κουρκουμά  ήταν αποτελεσματικοί σε ζωικά μοντέλα στη πρόληψη ή / και τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού, του καρκίνο του προστάτη, και του καρκίνου του ήπατος σε αρουραίους.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt ανακάλυψαν ότι η κουρκουμίνη είναι πολύ ευεργετική στην επιβράδυνση της εξέλιξης των αυτοάνοσων νοσημάτων στα ζώα.

Όπως γίνεται αντιληπτό , όλα τα θηλαστικά μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το καταπληκτικό μπαχαρικό. Οι περισσότεροι σκύλοι και γάτες δέχονται εύκολα λίγο καρύκευμα στα γεύματα τους και η κτηνίατρος- αρθρογράφος επισημαίνει ότι όλα τα κατοικίδια ζώα της , συμπεριλαμβανομένων και των πτηνών της , δέχονται μια χαρά λίγη φρέσκια ρίζα από κουρκουμά τριμμένη στο φαγητό τους.

Κουρκουμάς στο σκύλο ενάντια στο καρκίνο και όχι μόνο 2

Αν θέλετε ή χρειάζεται να αυξήσετε τη ποσότητα της βιολογικά διαθέσιμης κουρκουμίνης στη διατροφή του κατοικίδιου σας, θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα αντίστοιχο συμπλήρωμα κουρκουμίνης.

Συστήνεται να προμηθεύεστε υψηλής ποιότητας βιολογικό κουρκουμά.

Δοσολογία :

  • Μικρό έως μεσαίο μέγεθος σκύλος έως 250 milligram 2 φορές τη μέρα

  • Μεγάλα έως πολύ μεγάλα σκυλιά έως 500 milligram 2 έως 3 φορές τη μέρα.

Συζητήστε την  ακριβή δοσολογία που απαιτείται για την υγεία και τη συντήρηση του κατοικιδίου σας με τον ολιστικό κτηνίατρο σας.

Πηγές: mydiatrofi.gr ,earthclinic.com,mercola.com