Γιατί δαγκώνει ο σκύλος και πως μπορούμε να αποφύγουμε το δάγκωμα.

Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι δαγκώνονται από τα σκυλιά τους και το 1/5 από αυτούς καταλήγουν να χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Τα παιδιά είναι τα πιο συνηθισμένα θύματα ενώ τα μισά ατυχήματα καταγράφονται  σε ηλικίες κάτω των 13 ετών με περισσότερες πιθανότητες τα παιδιά να τραυματιστούν σοβαρά λόγω του μικρού μεγέθους τους και επειδή δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν με το σκύλο.

Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν όταν τα παιδιά αλληλεπιδρούν με το σκύλο και κατά συνέπεια είναι επιτακτική ανάγκη να εκπαιδεύονται οι γονείς για να μαθαίνουν τα παιδιά τους πως να συμπεριφέρονται στα σκυλιά έτσι ώστε να μην τραυματιστούν. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι κάθε σκύλος έχει τη δυνατότητα να δαγκώσει από τη φύση του και αν μάθετε τους βασικούς λόγους που το κάνει τότε θα αποφύγετε δαγκώματα.δάγκωμα3

5  Βασικοί λόγοι που δαγκώνουν τα σκυλιά

1. Η κτητικότητα του σκύλου μπορεί να προκαλέσει δαγκώματα.

Η προστασία της ιδιοκτησίας είναι ένα κοινό θέμα και όταν λέμε ιδιοκτησία εννοούμε oτιδήποτε μπορεί να προστατεύει “σαν ιδιοκτησία του”ο σκύλος ,από παιχνίδι,μπαλάκι,φαγητό, κάποιο χώρο η ακόμα και άνθρωπο. Σκυλιά φύλακες και τσοπανόσκυλα τείνουν να είναι οι χειρότεροι σκύλοι σε αυτό αλλά αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προκύψει σε οποιοδήποτε σκυλί. Ξεκινήστε την εκπαίδευση νωρίς για να ελαχιστοποιηθεί αυτό το είδος κτητικής συμπεριφοράς.  Η εκμάθηση της εντολής “´Aστο” λειτουργεί καλά στην πρόληψη ατυχημάτων σε διάφορα παιχνίδια. Η επιθετικότητα στο φαγητό μπορεί να αποφευχθεί μαθαίνοντας το σκυλί σας να περιμένει ενώ εσείς του βάζετε να φάει. Του λέτε να κάτσει η να ξαπλώσει και του παίρνετε το φαγητό. Μετά το βάζετε πίσω. Πλησιάστε στο μπώλ του και προσθέστε μερικές λιχουδιές την ώρα που τρώει, έτσι θα μάθει ότι όταν πλησιἀζει κάποιος στο φαγητό δεν σημαίνει κάτι κακό.Διδάξτε στα παιδιά σας να μην ενοχλούν τα σκυλιά όταν τρώνε ή όταν απολαμβάνουν ένα κόκκαλο.

2. Όταν φοβάται ο σκύλος μπορεί να δαγκώσει.  Ο φόβος συνήθως προέρχεται από  ξένους, όπως κτηνίατροι, ταχυδρόμοι η ακόμα και σε άγνωστες καταστάσεις. Ποτέ μην πλησιάζετε εσείς έναν άγνωστο σκύλο και μάθετε στα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Ένας σκύλος μπορεί να φοβηθεί όταν αιφνιδιαστεί στο σπίτι επομένως πρέπει να μαθαίνεται στα παιδιά να μην πέφτουν ξαφνικά η απότομα πάνω στο σκύλο και να μην τον ενοχλούν την ώρα που κοιμάται.Η πρόωρη κοινωνικοποίηση είναι σημαντική έτσι ώστε όταν είναι ακόμα κουτάβι να εκτίθεται σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, ζώα και καταστάσεις ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο μιας αναπτυσσόμενης φοβίας. Για παράδειγμα, κάντε την πρώτη σας επίσκεψη στον κτηνίατρο με τον σκύλο μια απλή κοινωνική συνάντηση για να πάρετε μια ιδέα για την κλινική και για να γνωρίσετε εσείς και ο σκύλος σας το κτηνιατρικό προσωπικό. Αφήστε λιχουδιές και ένα σημείωμα στο γραμματοκιβώτιο ζητώντας από τον ταχυδρόμο να δώσει αυτός μια λιχουδιά στο κουτάβι σας.

3. Ο σκύλος που πονάει μπορεί να δαγκώσει.  Ο πόνος μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το πιο φιλικό σκυλί να δαγκώσει. Αν ο σκύλος σας έχει δυσπλασία ισχίου,κάποια σοβαρή ωτίτιδα ή οποιαδήποτε άλλη επώδυνη κατάσταση τὀτε πρἐπει να καθοδηγείτε τα παιδιά σας να μην τον ενοχλούν, να μην ακουμπάνε στα σημεία που πονάει  και να τον χειρίζονται ήρεμα και ήπια.Αν ο σκύλος σας δείχνει ότι μπορεί να σας δαγκώσει χωρίς να φαίνεται ότι προέρχεται από πόνο επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας για εξετάσεις.

4.Τα μητρικά ένστικτα μπορεί να προκαλέσουν δαγκώματα. Ακόμα και το πιο καλά εκπαιδευμένο σκυλί μπορεί να δαγκώσει όταν έχει κουτάβια. Αν είστε υπεύθυνοι εκτροφείς μάθετε στα παιδιά σας να μην πλησιάζουν ένα νέο κουτάβι γύρω από τη μητέρα  του ακόμα και σεις όταν πρέπει να ασχοληθείτε με τα κουτάβια να είστε προσεκτικοί.Βεβαιωθείτε ότι η μητέρα και τα κουτάβια έχουν ένα μέρος όπου θα μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια χωρίς να ενοχλούνται.

5. Η κίνηση “θηραμάτων”μπορεί να προκαλέσει το σκυλί να δαγκώσει. Ένα άλλο ένστικτο που πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να προκληθεί στο σκύλο από το τρέξιμο η και όταν κάνετε ποδήλατο είναι το ένστικτο καταδίωξης. Θα πρέπει να γνωρίζετε το περιβάλλον που πάτε για τρέξιμο η ποδήλατο και αν τύχει να δείτε μπροστά σας άγνωστο σκύλο να περιφέρεται αλλάξτε διαδρομή αν μπορείτε. Αν ένας σκύλος σας κυνηγήσει σε μια τέτοια περίπτωση το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να σταματήσετε να κινείστε και να σταθείτε όρθιος δείχνοντας έτοιμος να τον αντιμετωπίσετε.Να προσέχετε το σκύλο αλλά μην τον κοιτάτε στα μάτια γιατί μπορεί να το θεωρήσει πρόκληση. Μπορεί να έρθει να σας μυρίσει  θα δεί ότι δεν είστε απειλή και πιθανό είναι μετά απο λίγο να φύγει. Αν ο σκύλος ορμήξει κατά πάνω σας δώστε του το μπουφάν σας η άλλο ρούχο να δαγκώσει.Αν πέσετε κάτω διπλώστε το σώμα σας σαν μια μπάλα και προστατέψτε με τα χέρια σας το πρόσωπο και το λαιμό σας και παραμείνετε ακίνητοι.Μάθετε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο και δημιουργήστε ένα εκπαιδευτικό σενάριο.

Προειδοποιητικά σημάδια ενός σκύλου που θα δαγκώσει.Γνωρίζοντας τους κοινούς λόγους που προκαλούν τους σκύλους να δαγκώσουν θα έχετε τη δυνατότητα να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις. Ένας σκύλος πριν δαγκώσει δείχνει πάντοτε τη συμπεριφορά του και ένα έξυπνος παρατηρητής γλώσσας σώματος σκύλου μπορεί να χρησιμοποιήσει τη προειδοποίηση αυτή για να λάβει μέτρα έτσι ώστε να μειώσει το φόβο η το άγχος του σκύλου. Τα αυτιά πηγαίνουν πίσω, το τρίχωμα στη ράχη μπορεί να ανασηκωθεί και σεις θα πρέπει να μπορείτε να δείτε το άσπρο μέρος των ματιών τους. Όταν ο σκύλος σουφρώνει τη μούρη του δείχνοντας τα δόντια του αυτό θα πρέπει να θεωρείται ένα προειδοποιητικό σημάδι. Μη κοινωνική συμπεριφορά, επιφυλακτικός, στέκεται ακίνητος η κινείται απότομα σε οτιδήποτε πάει να τον αγγίξει η παρατηρεί κάτι να κινείται ακολουθώντας άμεση και έντονη επαφή με τα μάτια είναι άλλο ένα σαφές σημάδι ότι το σκυλί μπορεί να δαγκώσει.

Πως να αποφύγετε να συμβεί δάγκωμα σκύλου.Η πρόληψη για δάγκωμα σκύλου αρχίζει από το σπίτι με το δικό σας σκύλο με το να είστε ένας υπεύθυνος κηδεμόνας σκύλου. Εάν δεν σκοπεύετε να γίνεται ένας υπεύθυνος και νόμιμος εκτροφέας και δεν ανήκετε στο πάνω από το μέσο όρο κηδεμόνα σκύλου τότε η στείρωση θα βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος δαγκώματος που σχετίζεται με συμπεριφορές. Η άσκηση και το παιχνίδι με το σκύλο σας σε καθημερινή βάση θα ενδυναμώσει τη σχέση σας θα διοχετεύσει τη περίσσια ενέργεια του σκύλου  που θα μπορούσε να κατευθύνεται και να καταλήγει σε “νευρική” ενέργεια. Ωστόσο, αποφύγετε έντονα επιθετικά παιχνίδια όπως η πάλη και η διελκυστίνδα που μπορεί να οδηγήσουν σε ζητήματα κυριαρχίας. Εκπαιδεύστε το σκυλί σας καλά ώστε να γνωρίζει τις βασικές εντολές: “κάτσε” , “μείνε” και  “άστο”. Μην αφήνετε το σκύλο σας να περιφέρεται ελεύθερα όπου μπορεί να αποτελέσει  κίνδυνο για τους άλλους ανθρώπους. Προσπαθήσετε να κοινωνικοποιήσετε το σκύλο σας εκθέτοντας τον σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και καταστάσεις, αλλά προσέξτε μην το παρακάνετε.Κρατήστε το βιβλιάριο υγείας του ανανεωμένο και φροντίζετε την υγεία του. Αν ο σκύλος σας δαγκώσει , και ακόμα περισσότερο όταν η αν είναι άρρωστος, κάποιον άνθρωπο οι συνέπειες θα είναι αρκετά δύσκολες και δυσάρεστες.Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια από τον εκπαιδευτή σας και τον κτηνίατρό σας εάν το σκυλί σας παρουσιάζει οποιαδήποτε σημάδια επιθετικότητας. Αν έχετε παιδιά αφιερώστε χρόνο να τα εκπαιδεύσετε για το πως να ενεργούν με τα σκυλιά , μάθετε τι πρέπει να προσέχετε και τι να κάνετε εάν ένα σκυλί σας επιτεθεί.

Πηγή: cesarsway.com