Αγορά Σκύλου-Υπεύθυνος εκτροφέας vs Pet Shop

petstar (3)Όλοι έχουμε δεί μυτούλες κολλημένες στο τζάμι, ματάκια που παρακαλάνε κάποιος να τα πάρει μαζί του,στο σπίτι του. Τόσο χαριτωμένα και όμορφα κουταβάκια και οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος παίρνει τη παρορμητική απόφαση να αγοράσει εκείνο το γλυκό κουτάβι με μερικές εκατοντάδες ευρώ. Αναπόφευκτα μετά, να τα χιλιάδες ευρώ σε κτηνιάτρους, και το φτωχό “κορόϊδο” μετά συνειδητοποιεί ότι ίσως τελικά να μην ήταν καλή ιδέα που αγόρασε το κουτάβι.

Καλή ήταν η ιδέα αλλά όχι το σωστό μέρος, δυστυχώς.

Κάθε κουτάβι που πουλιέται σε pet-shop προέρχεται από puppy mill, ή από backyard breeder.

Μα πώς μπορώ να κάνω μια τέτοια γενική δήλωση που τους παίρνει όλους η μπάλα;Στη πραγματικότητα είναι πολύ απλό. Γιατί δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος και αξιόπιστος εκτροφέας που θα επέτρεπε έστω και ένα από τα σκυλιά του να εμπορεύεται κατά αυτό το τρόπο, σαν προϊόν προς πώληση για οικονομικό όφελος μέσω μιας βιτρίνας καταστήματος.

Επιτρέψτε μου παρακαλώ να το επαναλάβω άλλη μία φορά. “Δεν υπάρχει υπεύθυνος και αξιόπιστος εκτροφέας που θα πουλούσε τα κουτάβια του σε pet-shop.”

Αυτό είναι δεδομένο και δεν χωρά αμφισβήτηση, δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε καν,ακόμα και αν διάφοροι εργαζόμενοι σε pet-shop μπορεί να προσπαθήσουν να σας πείσουν ή να σας διαβεβαιώσουν ότι ο σκύλος προέρχεται από υπεύθυνο και αξιόπιστο εκτροφέα, πολύ απλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Τι ορίζει έναν υπεύθυνο και αξιόπιστο εκτροφέα στη πώληση σκύλου;Fall 2011 195

  • Ένας υπεύθυνος και αξιόπιστος εκτροφέας πρέπει να ξέρει που θα πάνε τα κουτάβια του.

  • Θα “ανακρίνει” τον πιθανό αγοραστή,για το σπίτι του, την οικογένεια του, για την οργάνωση της ζωής του, για τους άλλους ανθρώπους που μοιράζεται το σπίτι του,για το παρελθόν τους και το μέλλον τους.

  • Οι ανακρίσεις της Αστυνομίας δεν είναι τίποτα μπροστά σε έναν εκτροφέα που προσπαθεί να βρεί το καλύτερο δυνατόν σπίτι για τα σκυλιά του. Κάποτε μίλησα με έναν και μου έστειλε ένα ερωτηματολόγιο 5 σελίδες , συν πάνω από 50 ερωτήσεις που μου έκανε από το τηλέφωνο!

  • Ο υπεύθυνος και αξιόπιστος εκτροφέας θα πουλήσει ένα σκύλο μόνο με συμβόλαιο.

Το συμβόλαιο:542716_10152558717710062_2090026657_n

  • Όταν αγοράζετε σκύλο από έναν υπεύθυνο και αξιόπιστο εκτροφέα θα υπογράψετε μια δεσμευτική σύμβαση δηλώνοντας ότι αν συμβεί κάτι (οτιδήποτε) στο σκύλο, ο πρώτος που θα μιλήσετε θα είναι o ίδιος ο εκτροφέας. Αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο ακραίο, αλλά υπάρχει συγκεκριμένος λόγος πίσω από αυτό. Αν το νέο σας σκυλί αναπτύξει δυσπλασία η άλλο πρόβλημα υγείας,θα πρέπει να το γνωρίζει για να “τραβήξει” τους γονείς από την γραμμή αναπαραγωγής.

Θα υπογράψετε ότι εάν συμβεί κάτι σε εσάς και δεν μπορείτε να φροντίζετε πια το σκυλί σας, θα ειδοποιήσετε τον εκτροφέα έτσι ώστε είτε να πάρει πίσω το σκυλί στη φροντίδα του, η θα του βρεί ένα άλλο σπίτι.

Θα μπορεί να συμφωνήσετε να στειρώσετε το σκύλο σας το συντομότερο δυνατόν για να αποφευχθούν άθελες αναπαραγωγές εάν αγοράσατε το σκύλο σας για συντροφιά.

Θα συμφωνήσετε με οτιδήποτε άλλους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται στη σύμβαση. Αν αυτό σημαίνει ότι τα ισχία θα πιστοποιηθούν στην ηλικία των δύο ετών,  ή αν θα πιστοποιηθούν τα μάτια του σκύλου σας , θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Όσο υπερβολικό ή αντιδιαπραγματευτικό και αν σας φαίνεται, θα συνειδητοποιήσετε ότι όλο αυτό γίνεται για να προστατευτούν τα σκυλιά.Οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην υπογραφή αυτών των συμβάσεων με καθαρή τη συνείδηση και των δύο πλευρών.

  • Ο υπεύθυνος εκτροφέας θα πάρει πίσω ένα σκυλί,από τις γραμμές αναπαραγωγής του, ανά πάσα στιγμή. Και συχνά ακόμα σκυλιά που δεν ήταν δικά του.

  • Ο υπεύθυνος εκτροφέας θα κάνει το παν για να μην καταλήξει κανένα σκυλί του στο δρόμο ή σε καταφύγιο αδέσποτων.

  • Ο υπεύθυνος εκτροφέας θα παρουσιάσει στον κάθε ενδιαφερόμενο όλες τις απαραίτητες,ανάλογα με τη κάθε φυλή,εξετάσεις που έχει πραγματοποιήσει με σκοπό να διασφαλίσει το καλύτερο για την αναπαραγωγή των δύο γονέων-σκύλων και όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν την απαλλαγή από γενετικά προβλήματα και μελλοντικές παθήσεις στα κουτάβια του.

  • Ο υπεύθυνος εκτροφέας θα συμβουλεύσει με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για το καλύτερο της διαβίωσης και ανάπτυξης ένος υγιούς σκύλου που θα πρέπει να λάβει υπόψην του ο μελλοντικός ιδιοκτήτης.

Μπορεί κανένα κατάστημα(pet-shop)πώλησης κατοικιδίων ζώων να πεί και να κάνει τα ίδια; 

Ακολουθήστε μας:@AllaboutDog στο

Twitter|Facebook|Google|Pinterest|Instagram|LinkedIn|YouTube