Ο Δήμος Δυτικής Μάνης απαγόρευσε τα ζώα συντροφιάς στις παραλίες το 2014

Δήμος Δυτικής Μάνης

Σε δημοσίευση / δελτίο τύπου στις 9 Αυγούστου 2014,μέσω της ιστοσελίδας τoυς, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων αναφέρουν:

Το Δ.Σ. του Δήμου Δυτικής Μάνης με την υπ’ αριθμ. 103/2014 απόφασή του απαγορεύει τα ζώα συντροφιάς στις παραλίες  Στούπας,Καλόγριας και Σάντοβας του Δήμου Δυτικής Μάνης από την 1ηΜάη έως την 31ηΟκτωβρίου επικαλούμενο:

Ο μεγάλος αριθμός των λουομένων καθώς και η μεγάλη πυκνότητά τους λόγω της μικρής έκτασης των παραλιών αυτών, καθιστά πρακτικά αδύνατη την απομάκρυνση και ασφάλιση των ζώων σε σημείο που δεν θα παρενοχλούν τους λουομένους. Επίσης, η πιθανότητα ατυχήματος (π.χ. να πατήσει ένας λουόμενος ένα μικρό ζώο επειδή δεν το είδε και/ή ένα ζώο να δαγκώσει έναν λουόμενο επειδή πατήθηκε ή αισθάνθηκε απειλούμενο) είναι σημαντικά αυξημένες στις παραλίες αυτές. Να σημειωθεί πως και στις τρεις αυτές παραλίες είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ναυαγοσώστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ακολουθεί η απάντηση και θέση της Π.Φ.Π.Ο. και της Π.Σ.Ε.Ζ

“Αξιότιμοι κ.κ.

1. Πληροφορηθήκαμε την απόφασή σας υπ’ αριθμό 103/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δυτικής Μάνης κατά την συνεδρίαση του με αριθμό 11/2014 (4ης Ιουλίου 2014) και τίτλο «Απαγόρευση ζώων συντροφιάς στις παραλίες Στούπας, Καλόγριας και Σάντοβας του Δήμου Δυτικής Μάνης».

2. Η συγκεκριμένη απαγορευτική σας απόφαση στηρίζεται στους εξής λόγους: «Ο μεγάλος αριθμός των λουομένων καθώς και η μεγάλη πυκνότητά τους λόγω της μικρής έκτασης των παραλιών αυτών, καθιστά πρακτικά αδύνατη την απομάκρυνση και ασφάλιση των ζώων σε σημείο που δεν θα παρενοχλούν τους λουομένους. Επίσης, η πιθανότητα ατυχήματος (π.χ. να πατήσει ένας λουόμενος ένα μικρό ζώο επειδή δεν το είδε και/ή ένα ζώο να δαγκώσει έναν λουόμενο επειδή πατήθηκε ή αισθάνθηκε απειλούμενο) είναι σημαντικά αυξημένες στις παραλίες αυτές. Να σημειωθεί πως και στις τρεις αυτές παραλίες είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ναυαγοσώστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

3. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τη δική σας σύνοψη της υφιστάμενης ελληνικής νομοθεσίας στο πρακτικό της απόφασής σας, οι συγκεκριμένοι λόγοι ΔΕΝ ευσταθούν.

Η Ελληνική νομοθεσία ΔΕΝ απαγορεύει την παρουσία ζώων συντροφιάς σε παραλίες με «μεγάλο αριθμό λουόμενων» με «μεγάλη πυκνότητα» όπου οι «πιθανότητες ατυχήματος… είναι υπερβολικά αυξημένες». Αντίθετα, θέτει συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους, ιδιοκτήτες ζώων και μη.

4. Ως εκ τούτου η απόφασή σας είναι μη σύννομη και παρακαλούμε για την άμεση ανάκλησή της.

5. Σας ενημερώνουμε ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση προσπάθειας εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης (π.χ. τοποθέτηση «απαγορευτικών» πινακίδων κτλ), η Ομοσπονδία μας είναι αναγκασμένη να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

6. Κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή μαζί με το πρακτικό της απόφασή σας στο Λιμεναρχείο Λαυρίου και στην Αστυνομική Διεύθυνση , τους κατά νόμο υπεύθυνους για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.”

Συνημ.:Αποφ.Δ.Σ.103/14

Με εκτίμηση,

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία)και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων

 

             Η Πρόεδρος                                       Η Αντιπρόεδρος                     Η Γραμματέας

Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη          Μαρίζα Χριστοδούλου          Μαρία Χουστουλάκη                                                                 

Η επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας

Καθηγήτρια Α.Π.Θ.

Ρεγγίνα Αργυράκη         

Πηγή:pfpo.gr

Ακολουθήστε μας:

@AllaboutDog στο Twitter|Facebook|Google|Pinterest|Instagram|LinkedIn|YouTube