Ξέρετε τι περιέχουν οι εμπορικές τροφές σκύλου; Οι ετικέτες μπερδεύουν κτηνίατρους και ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων [Video]

Σε αρκετές συσκευασίες σε εμπορικές τροφές σκύλου υπάρχουν ολοζώντανες φωτογραφίες από όμορφα κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος και κοτόπουλου.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η ανταποκρίτρια του Inside Edition Lisa Guerrero ρώτησε τους αγοραστές τι σκέφτηκαν ότι ήταν το πρώτο συστατικής της τροφής που είδαν και αυτοί είπαν ότι πίστευαν ότι είναι ψητό κοτόπουλο.

Αλλά αυτοί οι καταναλωτές έκαναν λάθος. Η τροφή σκύλου με γεύση κοτόπουλο όπου στην ετικέτα της περιέχει τη περιγραφή “meal” (γεύμα) είναι κατασκευασμένη από διάφορες σκόνες που προέρχονται από μέρη του κοτόπουλου που δεν τρώει ο άνθρωπος.

Το ίδιο ισχύει συχνά για τις συσκευασίες που δείχνουν κομμάτια  μοσχαρίσιου κρέατος και ψαριών. Ενώ μπορεί να είναι θρεπτικά για τα κατοικίδια ζώα, δεν υπάρχουν κομμάτια από τα κρέατα στο φαγητό τους, όπως υποδηλώνει η συσκευασία.
Ένα κουτί τροφής σκύλου  με την ένδειξη “Μοσχαρίσιο Κρέας” πρέπει να περιέχει 95% μοσχαρίσιο κρέας στη τροφή. Αλλά αν οι εταιρείες έχουν τη περιγραφή “Γεύμα από μοσχάρι” αντ ‘αυτού πρέπει να περιέχει μόνο 25% μοσχαρίσιου κρέατος. Και αν η ετικέτα λέει “Με Μοσχάρι” τότε περιέχει μόνο 3% μοσχαρίσιο κρέας. Τέλος, αν η ετικέτα λέει “Με γεύση μοσχάρι” τότε δεν πρέπει να περιέχει καθόλου μοσχαρίσιο κρέας.

“Νομίζω ότι οι κανόνες για το πώς χαρακτηρίζονται οι τροφές κατοικίδιων ζώων είναι πολύ συγκεχυμένοι,” ανάφερε στο Inside Edition ο  Dr John Tegzes, καθηγητής της Κτηνιατρικής.

“Είναι σύγχυση ακόμα και για μένα που είμαι κτηνίατρος. Είναι απολύτως απαραίτητο να διαβάζουμε τα συστατικά.” “Αλλά το να διαβάσεις τα συστατικά σε εμπορικές τροφές σκύλου δεν είναι τόσο εύκολο όσο θα έπρεπε.”

Η ετικέτα συστατικών σε μια συσκευασία ξηράς τροφής σκύλου Pedigree με γεύση κοτόπουλου είναι γραμμένη με μικρή γραμματοσειρά. Η ειδική εκτυπώσεων και ετικετών Ruth Ciavarra έπρεπε να χρησιμοποιήσει μεγεθυντικό φακό για να μπορέσει να διαβάσει την ετικέτα με τα συστατικά.

“Το πραγματικό ύψος της γραμματοσειράς, το πλάτος της γραμματοσειράς και η πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ των γραμμάτων κάνουν την ετικέτα δυσανάγνωστη.  Θα ήθελα η ετικέτα να είναι μεγαλύτερη και να μπορεί ο κόσμος να διαβάσει τα συστατικά που περιέχει η τροφή”, ανέφερε η Ruth.

Την επόμενη φορά που θα πάτε να αγοράσετε εμπορικές τροφές για τον τετράποδο φίλο σας μην παρασυρθείτε από τις φωτογραφίες στη συσκευασία. Αντ’αυτού ελέγξτε τις ετικέτες με τα συστατικά (αν μπορείτε).

Η Mars, κατασκευάστρια εταιρεία της Pedigree, ανέφερε στο Inside Edition: “Πιστεύουμε ότι τα συστατικά είναι ευανάγνωστα και λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα για να επικοινωνούμε σχετικά με τα προϊόντα μας. Πέρα από τη συσκευασία του προϊόντος παραθέτουμε όλα τα συστατικά μας στις ιστοσελίδες των brand μας  και έχουμε την ομάδα υποστήριξής διαθέσιμη μέσω τηλεφώνου για να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις. Θέλουμε να δώσουμε στους καταναλωτές όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές για να διαβάσουν και να κατανοήσουν τα συστατικά μας”

Πρόσθεσαν επίσης : “Η εικόνα του κοτόπουλου έχει ως στόχο να υπογραμμίσει οπτικά  ότι το προϊόν είναι με γεύση κοτόπουλο (σε αντίθεση με σολομό ή άλλο κρέας), η οποία είναι σημαντική για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν τη γεύση και το προϊόν που ψάχνουν.

Κατασκευαστές εμπορικών τροφών κατοικίδιων ζώων αναφέρουν στο  Inside Edition πως αναγνωρίζουν ότι ορισμένοι φιλόζωοι μπορεί να βρίσκουν ετικέτες σε σκυλοτροφές που είναι δύσκολο να τις κατανοήσουν. Μαζί με τις κρατικές ρυθμίσεις και κοινότητες καταναλωτών το Ινστιτούτο Τροφών Κατοικίδιων Ζώων (PFI) με τα μέλη του εργάζονται υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Ένωσης Ανωτέρων Υπαλλήλων Ελέγχου Τροφίμων (Association of American Feed Control Officials)  για τον εκσυγχρονισμό στις ετικέτες των τροφίμων κατοικίδιων ζώων.

Source: Δείτε εδώ την αρχική δημοσίεση με σχετικό βίντεο  insideedition.com