Κροτοφοβικός σκύλος: Τί κάνω το Πάσχα; [Video]

Ο κροτοφοβικός σκύλος εκδηλώνει φόβο και –ενίοτε και πανικό- στο άκουσμα δυνατών και αναπάντεχων θορύβων, όπως τα βεγγαλικά και οι κροτίδες.

*Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr

Για πολλούς σκύλους –και τους κηδεμόνες τους- το Πάσχα είναι μια δύσκολη περίοδος.

Οι σκύλοι ακούνε πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους και είναι ευαίσθητοι τόσο σε υπέρηχους όσο και σε υπόηχους, γι’ αυτό και ορισμένοι γίνονται φοβικοί στους θορύβους(ιδιαίτερα εάν είναι δυνατοί).

Συνήθως η κροτοφοβία είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει όλο το χρόνο, αλλά εντείνεται το Πάσχα, λόγω των βεγγαλικών.

Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία του σκύλου και με διάφορες αντιδράσεις.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αρχικά εκδηλώνεται ως φόβος, που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, γίνεται φοβία.

Οι αντιδράσεις ενός κροτοφοβικού σκύλου

Ένας κροτοφοβικός σκύλος βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, στο άκουσμα δυνατών θορύβων.

Συνήθως έχει ορθάνοιχτα μάτια, χαμηλωμένο κεφάλι, ουρά στα σκέλια, αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω, τρέμει, τρέχει να κρυφτεί, προσπαθεί να πηδήξει πάνω μας για προστασία ή κρύβεται κάτω από έπιπλα ή μέσα σε μικρά δωμάτια, έχει σιελόρροια (του τρέχουν τα σάλια), τρέμουλο και λαχάνιασμα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να εκδηλώσει επιθετικότητα, κυρίως αν προσπαθήσουμε να τον βγάλουμε από την κρυψώνα του.

Τί μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τον σκύλο μου;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, με τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε την κροτοφοβία στον σκύλο.

Προς το παρόν, θα ασχοληθούμε με το τί μπορούμε να κάνουμε την περίοδο του Πάσχα, και ιδιαίτερα το βράδυ του Μ. Σαββάτου, αλλά και τις επόμενες ημέρες, που ακούγονται βεγγαλικά.

– Κρατάω τον σκύλο ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και όχι στο μπαλκόνι ή σε αυλή, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να πηδήσει (με κίνδυνο να κρεμαστεί εάν είναι δεμένος με λουρί) ή να προσπαθήσει να φύγει για να γλιτώσει, με αποτέλεσμα να πεταχτεί στο δρόμο. Σε καμία περίπτωση, δεν τον παίρνω μαζί μου σε χώρο, όπου θα υπάρξουν ρίψεις βεγγαλικών, ή σε χώρο όπου νιώθει άβολα.

– Αφήνω μουσική ή ανοίγω την τηλεόραση πιο δυνατά και κλείνω τα παράθυρα, ώστε να μειωθεί ο θόρυβος από τους κρότους.

– Αφήνω το φως ανοιχτό και κλείνω τα παντζούρια, ώστε να μην τρομάξει με τις λάμψεις.

– Εάν είμαι μαζί του την ώρα που πέφτουν τα βεγγαλικά, δεν αντιδρώ καθόλου. Οι φωνές ενθουσιασμού ή φόβου κάνουν τον φοβικό σκύλο νευρικό. Μπορώ να του λέω πού και πού καθησυχαστικά λόγια, χωρίς ωστόσο υπερβολικές συμπεριφορές.

– Εάν ο σκύλος θέλει να κρυφτεί κάπου, τον αφήνω και σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να τον τραβήξω από την κρυψώνα του, γιατί έτσι επιτείνω τον άγχος του.

– Υπάρχει και η εναλλακτική λύση των βοτάνων και των ομοιοπαθητικών χαπιών. Γι’ αυτό όμως συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό…

Πηγή: nooz.gr

VIDEO: Nacho The Βoxer

ps: O Nacho το μπόξερ μας σε μικρή ηλικία και στη πρώτη του επαφή με κροτίδες και βεγγαλικά είχε τη προσοχή του στραμμένη στο λαχταριστό μοσχαρίσιο συκωτάκι που πλησίασε στη μύτη του “ακριβώς” την ίδια στιγμή που έσκαγε η πρώτη κροτίδα… έκτοτε τις αγνοεί..και εάν σήμερα υπάρχει και πάλι καμιά γευστική λιχουδίτσα την ώρα που πέφτουν βεγγαλικά,, όχι δεν λέει..