ΠΦΠΟ Προς Δήμο Καρπενησίου – Βασικές οδηγίες για τα αδέσποτα ζώα

Περισσότερα για Καρπενήσι 


 Επιστολή για προγραμματισμό και εκτέλεση προτεινόμενων ενεργειών διαχείρησης αδέσποτων ζώων έστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) προς τον Δήμο Καρπενησίου αφού πληροφορήθηκε την ύπαρξη προβλήματος στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο.

Από τα θέματα που προτείνονται στο Δήμο Καρπενησίου ξεχωρίζουν :

 • Καρπενήσι

  Καρπενήσι: Δύο Θέσεις Εργατών Για Τα Αδέσποτα

   To καταφύγιο του Δήμου στο οποίο φιλοξενούνται πάνω από 30 ζώα, πρέπει να εκκενωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, διότι δεν έχει άδεια λειτουργίας και χρειάζεται να δωθεί λύση.

 • Έλεγχος και τήρηση νόμου περί κατοικιδίων και κακοποίησης ζώων.

 • καρπενησι-750x400

  Ανεξέλεγκτη Η Κατάσταση Με Δολοφονίες Σκύλων Στο Καρπενήσι

  Συνεννόηση με την Αστυνομία για την απόδοση Διοικητικών προστίμων σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώου. Τα πρόστιμα τα οποία καθορίζονται είναι ιδιαιτέρως υψηλά και προορίζονται αποκλειστικά για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων. (Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πρόστιμο για κακοποίηση ζώου είναι 30.000 ευρώ)

  Θερίζουν Οι Φόλες Στο Καρπενήσι

  Θερίζουν Οι Φόλες Στο Καρπενήσι. Ένα Ακόμα Σκυλί Νεκρό – Τι Καταγγέλλουν Οι Φιλόζωοι

 • Εκστρατείες ενημέρωσης  και έλεγχοι των αστυνομικών.

 • Ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου / Σχετικές επιδοτήσεις είναι δυνατόν να βρεθούν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

 • Δημιουργία 5μελoύς επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων ζώων 

 • Πρόσκληση στους φιλόζωους πολίτες της περιοχής

Αναλυτικά:


ΕΠΙΣΤΟΛΗ

17/7/15

Προς:

 • Δήμαρχο Καρπενησίου

  Κ.Σουλιώτη

 • Υπεύθυνη κ.Γραμματίκα

Θέμα:   Επανένταξη ασυλοποιημένων ζώων και πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου σας.

Κύριοι

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η μεγαλύτερη της χώρας με 54 συλλόγους-μέλη, πληροφορήθηκε την ύπαρξη προβλήματος στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο σας.

Ειδικότερα μας καταγγέλλεται ότι το καταφύγιο του Δήμου σας, στο οποίο φιλοξενούνται πάνω από 30 ζώα, πρέπει να εκκενωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, διότι δεν έχει άδεια λειτουργίας.

Γεννάται όμως το μεγάλο ερώτημα για το που θα πάνε τα ζώα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό έχουν μεγαλώσει έγκλειστα και δεν έχουν μάθει σε συνθήκες διαβίωσης αδεσποτίας στους δρόμους. Πόσο μάλλον που μέχρι τώρα δεν έχετε προσπαθήσει να προωθήσετε δια της ιστοσελίδας του Δήμου σας πρόγραμμα υιοθεσιών τους.

Πιστεύουμε ότι δεν είναι αργά ακόμη και τώρα α) να προσπαθήσετε να πάρετε άδεια λειτουργίας για λίγες θέσεις, β) να φιλοξενηθούν τα ζώα μέχρι να οργανωθεί ένα πρόγραμμα υιοθεσιών ώστε να φύγουν σιγά-σιγά από το συγκεκριμένο χώρο, γ) να χρησιμοποιείτε στο μέλλον τον αδειοδοτημένο χώρο, όπως ο νόμος ορίζει, δηλαδή να φιλοξενούνται τα ζώα προσωρινά και μόνο για στείρωση, ηλεκτρονική σήμανση και εμβολιασμό τους και στη συνέχεια να επανεντάσσονται στο οικείο περιβάλλον τους.

Επίσης θα μπορούσατε να τοποθετήσετε ταΐστρες και ποτίστρες σε στοχευμένα σημεία όπου και οι φιλόζωοι θα μπορούσαν να τα ελέγχουν, αλλά και να φροντίζετε για την τροφή και το νερό τους.

Επιπλέον σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους Ν.4039/12 και 4235/14 έχει παρέλθει κατά πολύ η ημερομηνία κατά την οποία έπρεπε να είχατε συμμορφωθεί και να έχετε φροντίσει για τη δημιουργία αδειοδοτημένου χώρου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων.

Σας προτείνουμε τα παρακάτω για διευκόλυνσή σας:

 1. Εύρεση σχετικών κονδυλίων

α) Αρκετοί Δήμοι της χώρας έχουν προχωρήσει στην είσπραξη ειδικού τέλους υπέρ του προγράμματος περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς της τάξης των 50-60 λεπτών τον χρόνο από κάθε Δημότη (βλ. σχετικά πρόγραμμα Δήμου Αθηνών, πρόγραμμα Δήμων ανατολικής Θεσσαλονίκης κλπ)

β) Συνεννόηση με την Αστυνομία για την απόδοση Διοικητικών προστίμων σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώου. Τα πρόστιμα τα οποία καθορίζονται είναι ιδιαιτέρως υψηλά και προορίζονται αποκλειστικά για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων. (Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πρόστιμο για κακοποίηση ζώου είναι 30.000 ευρώ)

γ) Συνεννόηση με εθελοντές κτηνιάτρους για την δωρεάν παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών και στειρώσεων στα αδέσποτα ζώα της περιοχής σας.

 1. Αποτροπή εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

α) Εκστρατείες ενημέρωσης πολιτών για τις ποινές του Νόμου σχετικά με την εγκατάλειψη καθώς και τα ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα.

β) Έλεγχοι από την Αστυνομία στα δεσποζόμενα ζώα για ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, που συμβάλει στην αποτροπή εγκατάλειψης.

 1. Ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου

Σχετικές επιδοτήσεις είναι δυνατόν να βρεθούν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Περισσότερα για τον θεσμό των Δημοτικών Κτηνιατρίων θα βρείτε εδώ http://www.pfpo.gr/faq/

 1. Πρόσκληση στους φιλόζωους πολίτες της περιοχής σας – ακόμα και αν δεν υπάρχει φιλοζωικό σωματείο – και συνεργασία μαζί τους

Με την εμπειρία που έχουν στην διαχείριση αδέσποτων ζώων μπορούν να βοηθήσουν ή ακόμα και να κατευθύνουν σωστά το έργο σας ώστε να αποδώσουν καλύτερα οι προσπάθειές σας.

 1. Πολυ σημαντικό είναι να θεσπίσετε την 5/μελή επιτροπή διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, χρησιμοποιώντας τους εθελοντές της πόλης σας για τη στελέχωση των 2 θέσεων εκπροσώπου φιλοζωικού σωματείου ή ομάδας, που προβλέπονται από το νόμο.

Για περαιτέρω βοήθεια είμαστε στην διάθεσή σας ωστόσο θα πρέπει πρωτίστως με δική σας βούληση– γιατί μόνο αυτό χρειάζεται – να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που ο Νόμος ορίζει για το σχετικό πρόγραμμα. (Άρθρο 9 του Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Άρθρο 46 του Ν.4235/2014)

Με εκτίμηση

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος

Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη

Η Γραμματέας

Μαρία Χουστουλάκη

 

Πηγή: ΠΦΠΟ 

Διαβάστε σχετικά:

Ανεξέλεγκτη Η Κατάσταση Με Δολοφονίες Σκύλων Στο Καρπενήσι

Θερίζουν Οι Φόλες Στο Καρπενήσι. Ένα Ακόμα Σκυλί Νεκρό – Τι Καταγγέλλουν Οι Φιλόζωοι

Καρπενήσι: Δύο Θέσεις Εργατών Για Τα Αδέσποτα