Διατομική Γη – Ο φυσικός τρόπος καταπολέμησης των ψύλλων και όχι μόνο.

Η γη διατόμων, διατομική γη ή διατομίτης,(Diamateous Earth)  υπάρχει στο πλανήτη μας πριν την εποχή των δεινοσαύρων και πρόκειται για  ένα οικολογικό εντομοκτόνο-παρασιτοκτόνο, 100% φυσικό ορυκτό προιόν, σε μορφή λεπτής σκόνης (σαν ταλκ), χρώματος γκρι που σκοτώνει όλα τα έντομα και σκουλήκια που την αγγίζουν, δεν είναι χημική (είναι σαν γυαλάκια που κόβουν τα έντομα και τα αφυδατώνουν) αλλά είναι ασφαλής για φαρμακευτική κατανάλωση από θηλαστικά – αρκεί να είναι βαθμού τροφίμων (Food Grade)  και ΟΧΙ η γη διατόμων που χρησιμοποιείται σε φίλτρα πισίνας!

Προέρχεται από την συσσώρευση ενός τεράστιου αριθμού απολιθωμένων διατόμων (φυτοπλαγκτόν) που είναι άφθονα στα υδάτινα οικοσυστήματα.Οι σκελετοί των διατόμων εναποτίθενται στον βυθό της θάλασσας και των λιμνών. Σχηματίζονται έτσι, με το πέρασμα των αιώνων κοιτάσματα, τα οποία λόγω γεωλογικών ανακατατάξεων βρίσκουμε σε διάφορα μέρη της γης.

Εάν τη δούμε στο μικροσκόπιο, οι κόκκοι της είναι τόσο αιχμηροί, που θυμίζουν μικρά σπασμένα γυαλιά.11 Ο τρόπος δράσης της είναι καθαρά μηχανικός, αφού προσκολλάται εύκολα στα σώματα όλων των βαδιστικών εντόμων καθώς περπατούν, σχίζοντας το κηρώδες επίστρωμα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφυδατώνονται τα έντομα και τελικά να πεθαίνουν μετά απο μερικές μέρες.

Σημαντικό πλεονέκτημα της είναι ότι τα έντομα δεν μπορούν να αποκτήσουν ανοσία, δεδομένου ότι δεν περιέχει χημικά.

Χρησιμοποιείται για μυρμήγκια όλων των μεγεθών, κάμπιες λεπιδοπτέρων, προνύμφες κολεοπτέρων, φυλλοκόπτες, φυλλοδέτες, ψύλλους, ψείρες, κοριούς, ακάρεα, τσιμπούρια, κατσαρίδες (μικρές, μεγάλες), σαλιγκάρια, γυμνοσάλιαγκες, αράχνες, τερμίτες, λέπισμα, σαρανταποδαρούσες, μύγες, ψαλίδες, αφίδες, θρίπες, ψύλλες, υπονομευτές και πολλά άλλα έντομα, χωρίς όμως να σκοτώνει τους ωφέλιμους γαιοσκώληκες.

Είναι κατάλληλη και ασφαλής για χρήση σε κατοικίες, εξοχικά, αποθήκες, καλλιέργειες, καλλωπιστικά φυτά ακόμη και σε λαχανόκηπους και βέβαια για τους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους.

Κοστίζει περίπου 5 ευρώ το κιλό αλλά πρόκειται για πολύ μεγάλη ποσότητα γιατί είναι πανάλαφρη σκόνη σαν ταλκ. Χρησιμοποιείται όπως οι φαρμακευτικές εντομοκτόνες σκόνες αλλά η κατάποση μικρής ποσότητας δεν είναι επικίνδυνη.

Δυστυχώς δεν το βρίσκουμε εύκολα στην Ελληνική αγορά ούτε έχουμε βρεί κάποιο προϊόν που να κατασκευάζεται ή να παράγεται  στη χώρα μας.

Τρόποι χρήσης και δοσολογίες για το σκύλο:

Puppy Scratching fleas

Εσωτερική χρήση

  • Για εντερικά παράσιτα: 1-2 κουταλάκια γλυκού στην καθημερινή υγρή τροφή (όχι σε ξηρή!)

Εξωτερική χρήση

  • Εφαρμογή στο τρίχωμα καταπολεμά αποτελεσματικά τους ψύλλους
  • Στα χαλιά, στο χώρο που κοιμάται ο σκύλος.Το αφήνουμε να δράσει για μερικές ώρες και το μαζεύουμε με ηλεκτρική σκούπα. Επαναλαμβάνουμε μία φορά την εβδομάδα για ένα μήνα.

Προσοχή: Αποφεύγετε την εισπνοή από ανθρώπους ή ζώα και προτιμάτε να φοράτε γάντια γιατί έχει την ιδιότητα να ξεραίνει το δέρμα.

Αρκετοί διερωτώνται αν η γη διατόμων είναι αβλαβής για τον άνθρωπο και τα ζώα, αν δηλαδή η χρήση της έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας, ακριβώς επειδή στη συσκευασία αναγράφεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας και λήψης των σχετικών προφυλάξεων.

Η Γη Διατόμων έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του πυριτίου. Η τυπική χημική σύσταση του ξηρού διατομίτη είναι: 80 – 90% πυρίτιο, 2 – 4% οξείδιο του αλουμινίου και 0.5 – 2% οξείδια του σιδήρου.

Το πυρίτιο είναι κοινή, κοινότατη ουσία, αδρανής χωρίς παρενέργειες. Το μόνο ζήτημα που μπορεί να δημιουργήσει η σκόνη πυριτίου, είναι η παρατεταμένη και επί μακρόν εισπονή της σκόνης αυτής, διότι το κρυσταλλικό πυρίτιο είναι επικίνδυνο για τους πνεύμονες.

Οφείλουν λοιπόν οι διακινούντες το υλικό να το γράψουν στην ετικέτα, κι ακόμη οφείλουν να προτείνουν  τη χρήση προστατευτικής μάσκας τόσο για τα ζώα και τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.

Εντούτοις, προσέξτε. Παρατεταμένη αναπνοή της σκόνης για κάθε μέρα και επί μακρόν χρονικό διάστημα εκτίθενται οι πνεύμονες στην σκόνη κρυσταλλικού πυριτίου, όπως δηλαδή γινόταν με τους μεταλλωρύχους και τις πνευμονοκονιάσεις.

Προσοχή χρειάζεται επίσης το γεγονός ότι το συγκεκριμένο προϊόν, διακινείται στην αγορά με πολλούς διαφορετικούς τύπους, με διαφορετικές προτεινόμενες χρήσεις, κοκκομετρίες κλπ. θα πρέπει να επιλέγετε ΜΟΝΟ βαθμού τροφίμων  (Food Grade)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Πηγές:

http://www.dogsnaturallymagazine.com

http://www.earthclinic.com/

http://www.oryktosploutos.net/

# ψύλλων