Σκόρδο: Καλό η κακό για τον σκύλο σου;

garlic good or evil

Το σκόρδο (Allium sativum) εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι γνωστό για τις ιατρικές του ιδιότητες.Κινέζικα ιατρικά χειρόγραφα περιγράφουν τα οφέλη του 5.000 χρόνια πρίν. Σήμερα, το σκόρδο καλλιεργείται σε όλο το κόσμο και κάνει δυναμική επιστροφή ως  ένα ισχυρό και αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο.Eίναι μέλος της οικογένειας των κρίνων και ανήκει στο ίδιο γένος με το κρεμμύδι. Έχει χρησιμοποιηθεί χιλιάδες χρόνια ως φαρμακευτικό φυτό.

Στη πραγματικότητα ο Ιπποκράτης χορηγούσε το σκόρδο ως καθαρτικό και διουρητικό, για θεραπεία τους όγκους της μήτρας, σαν αντιμεθυστικό και αντιπυρετικό.Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως ένα από τα πλέον εύγευστα και τονωτικά φάρμακα, γι’ αυτό και οι Αρχαίοι Έλληνες, αλλά και οι παρά τις ακτές της Μεσόγειου λαοί, το μεταχειρίζονταν πολύ.

Ο μεγάλος Ρωμαίος φυσιοδίφης Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, συνιστoύσε  επίσης το σκόρδο για μια ευρεία ποικιλία παθήσεων που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα, την επιληψία έως και τον καρκίνο.Στο Historia Naturalis αναφέρει συνταγές με το σκόρδο για 61 αρρώστιες, όπως γαστρεντερικές διαταραχές, δαγκώματα από σκυλούς και φίδια, τσιμπήματα από σκορπιούς, άσθμα, ρευματισμούς, αιμορροΐδες, έλκη, απώλεια όρεξης, σπασμούς, τρέμουλο και φθίση.

Η σύγχρονη επιστήμη έχει δεδομένο πλέον ότι το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό, διώχνει βακτήρια, ιούς και μύκητες, ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος, βοηθά στην αποτοξίνωση των κυττάρων στο σώμα, μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα, καταπολεμά ακόμη και τον καρκίνο.

Οι ωμές σκελίδες σκόρδου περιέχουν υψηλή ποσότητα μίας ένωσης που ονομάζεται αλλιιήνη καθώς και το ένζυμο αλλιινάση. Όταν το σκόρδο θρυμματίζεται ή ψιλοκόβεται η αλλιιήνη έρχεται σε επαφή με το ένζυμο αλλιινάση και τότε σχηματίζεται η οργανοθειική ένωση αλλισύνη.Το μαγειρεμένο σκόρδο δεν είναι τόσο θεραπευτικό όσο το φρεσκοτριμμένο ή το ψιλοκομμένο ωμό σκόρδο.

Θύμα της φτωχής ενημέρωσης

Στην εποχή που διανύουμε το σκόρδο έχει αμφισβητηθεί σαν ασφαλές για τα σκυλιά.Αυτό συνέβη επειδή σε μια έρευνα χρησιμοποιήθηκαν τεράστιες ποσότητες στα σκυλιά των δοκιμών. Όταν το σκόρδο καταναλώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες από τους σκύλους μπορεί να προκληθεί οξειδωτική βλάβη στα ερυθρά κύτταρα του αίματος, (Heinz Body anemiaαναιμία

Η γνώση είναι ισχυρό όπλο, αλλά οι σκεπτόμενοι κηδεμόνες κατοικιδίων ζώων θα πρέπει να συγκεντρώσουν όλα τα δεδομένα σχετικά με το σκόρδο πρίν αποφύγουν αυτό το περίφημο “προϊόν” της φύσης.Garlic & Dog

Ειρωνικά το σκόρδο εάν και έχει εγκριθεί σαν άρτυμα, μπαχαρικό ή καρύκευμα για χρήση σε τροφές κατοικιδίων ζώων, η FDA έχει καταγράψει το σκόρδο σαν δηλητηριώδες φυτό στη βάση δεδομένων της. Αυτό συμβαίνει διότι μια μελέτη είχε δείξει ότι όταν το σκόρδο τροφοδοτείται σε υπερβολικές ποσότητες (5 γραμμάρια ολόκληρο σκόρδο ανά κιλό βάρους σώματος του σκύλου), θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στα ερυθρά κύτταρα του αίματος των σκύλων. (Δείτε την έρευνα εδώ)

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτή τη μελέτη, ένα  Golden Retriever 34 κιλά βάρους, θα πρέπει να φάει πέντε ολόκληρα κεφάλια σκόρδου ή περίπου 75 σκελίδες σκόρδο σε κάθε γεύμα πριν αρχίσει να εμφανίζει δυσμενείς επίπτωσεις στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ομοίως, ένας σκύλος που ζυγίζει μόλις 4,5 κιλά θα πρέπει να τρώει 25 γραμμάρια σκόρδο – περίπου μισό κεφάλι σκόρδου, ή περίπου 6 με 8 σκελίδες σε κάθε γεύμα για να εμφανιστούν αρνητικές επιπτώσεις.

Μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι η αλλισύνη στο σκόρδο επιδρά στην αναστολή του σχηματισμού του καρκίνου. Με τον καρκίνο να είναι σημαντική αιτία θανάτου στα σκυλιά μπορούμε να ξανασκεφτούμε τη χρήση σκόρδου.

Πόσα σκυλιά ξέρετε που δώσανε να φάνε ή έφαγαν τόσες πολλές σκελίδες σκόρδο;  Πίνοντας πολύ νερό μπορεί να σας σκοτώσει, αλλά όλοι πίνουν νερό. Στην πραγματικότητα, όλοι γνωρίζουμε ότι το πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για την υγεία. . Έτσι λοιπόν τι είναι υγιεινό και τι είναι πολύ; Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα περί “το σκόρδο είναι κακό για το σκυλί σας” είναι εκτός πλαισίου.

Ήρθε η ώρα επανεξέτασης του σκόρδου

Αυτό που έχει σημασία είναι όλες οι έρευνες που οριοθετούν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του σκόρδου. Ανάμεσα στα φημισμένα οφέλη , ίσως το πιο γνωστό,είναι η αντιβιοτική δράση του από τα παλιά χρόνια. Ο Παστέρ αναφέρει τα αντιβακτηριακά οφέλη του σκόρδου το 1858.

Σύγχρονοι ερευνητές συνέκριναν την αποτελεσματικότητα του σκόρδου με εκείνη των χημικών αντιβιοτικών και διαπίστωσαν ότι το σκόρδο διαθέτει ένα ευρύ φάσμα αντιβακτηριακής δράσης. Επιπλέον, τα βακτήρια δεν φαίνεται να αναπτύσσουν ανοσία στο σκόρδο όπως συμβαίνει σε πολλά σύγχρονα αντιβιοτικά.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Το σκόρδο αυξάνει την ανοσολογική δραστικότητα των κυττάρων που αναζητούν και σκοτώνουν τα βακτηρίδια και τα καρκινικά κύτταρα.Το ωμό σκόρδο βοηθά επίσης στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης του αίματος, καθιστώντας το χρήσιμο για ορισμένες φυλές (Schnauzers και Beagles) που έχουν προδιάθεση για αυτό το πρόβλημα.

Μια μελέτη του 1988 διαπίστωσε ότι το σουλφίδιο διαλλυλο, μια ένωση στο σκόρδο, εμπόδισε τον σχηματισμό όγκων σε αρουραίους. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο αναστέλλει διάφορες μορφές ανάπτυξης καρκίνου στο σώμα. Το σκόρδο επίσης ενισχύει τη συνολική λειτουργία του ήπατος και προκαλεί αντιδράσεις ενζύμων που συμβάλουν στο να σπάσουν τα υλικά των αποβλήτων πριν αυτά πάνε στην κυκλοφορία του αίματος. Με άλλα λόγια, το σκόρδο βοηθά το συκώτι – και στο σημερινό τοξικό κόσμο το συκώτι του σκύλου μας χρειάζεται όλη τη βοήθεια που μπορεί να πάρει.

Επιπλέον, το σκόρδο παρέχεται στα σκυλιά για να βοηθήσει στην πρόληψη των παρασιτώσεων από ψύλλους. Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά που περιέχουν σκόρδο για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Και σε σκόνη το σκόρδο είναι αποτελεσματικό, αν και το ωμό φυσικό σκόρδο προσφέρει πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία. Όταν χρησιμοποιείτε το σκόρδο για την πρόληψη των ψύλλων, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε φυσική λύση για πλύσιμο και όχι καθαριστικά απορυπαντικά προϊόντα/σαμπουάν.

Τα σκυλιά δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι και το άρωμα του σκόρδου βγαίνει στο λάδι στο τρίχωμα τους. Χρειάζονται αρκετές εβδομάδες οι ενώσεις του σκόρδου να δημιουργηθούν στην επιδερμίδα του σκύλου και τα καθαριστικά σαμπουάν τις αφαιρούν, οπότε επιστρέφουμε πάλι στο σημείο μηδέν όταν πλένουμε το σκύλο με απορρυπαντικά σαμπουάν.

Προετοιμασία

Για να απελευθερωθούν οι θεραπευτικές του ιδιότητες, το σκόρδο πρέπει πρώτα να περάσει από μια χημική διαδικασία της φύσης ώστε να δημιουργηθεί η αλλισύνη.Είναι καλύτερο να ψιλοκόβετε ή να συντρίβετε τη σκελίδα, στη συνέχεια να περιμένετε μερικά λεπτά για να γίνει η φυσική χημική αντίδραση.Η θεραπευτική αλλισύνη  είναι ασταθής όταν εκτίθεται στον αέρα και τη θερμότητα, γι ‘αυτό μην περιμένετε περισσότερο από 20 λεπτά πριν προσθέσετε στο φαγητό του σκύλου σας λίγο υγιεινό ωμό σκόρδο.

Μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι η αλλισύνη  στο σκόρδο συντελεί στην αναστολή σχηματισμού καρκίνου. Χρησιμοποιήστε  μια πρέσα σκόρδου ή απλά συνθλίψτε ή ψιλοκόψτε τη σκελίδα.Αφήστε το λίγο να “αναπνεύσει” και στη συνέχεια μπορείτε να το αναμείξετε στο γεύμα του σκύλου σας.

Ενώ το μαγείρεμα καταστρέφει την αλλισύνη στο σκόρδο, άλλα συστατικά στο μαγειρεμένο ή στη σκόνη σκόρδου συνεχίζουν να παρέχουν μερικά οφέλη στην υγεία του σκύλου. Το μαγειρεμένο σκόρδο θα εξακολουθεί να λειτουργεί ως  αντιοξειδωτικό και θα βοηθά για την αποβολή των τοξινών. Αν μαγειρεύετε φαγητό για το σκύλο σας είναι απόλυτα καλό να προσθέτετε το σκόρδο ως αρωματικό ή μπαχαρικό και για τη βελτίωση της υγείας.

Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί το σκόρδο έχει εκτιμηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια για ιατρικούς σκοπούς. Χιλιάδες χρόνια πρίν ιατρικά χειρόγραφα περιγράφουν τα οφέλη του και σήμερα εξακολουθεί να καλλιεργείται σε όλο το κόσμο κάνοντας δυναμική επιστροφή ως ισχυρό,αποτελεσματικό, φυσικό φάρμακο.

Προτεινόμενες δοσολογίες για σκύλους

Μπορείτε να δώσετε με ασφάλεια μισή σκελίδα ανά 4,5 κιλά σωματικού βάρους κάθε μέρα,ψιλλοκομένο η τριμμένο ωμό σκόρδο(εμείς προτιμάμε βιολογικό ή από το χωριό)

Δύο σκελίδες στο μέγιστο ανά ημέρα για ένα μεγάλο σκυλί είναι μια καλή κατεύθυνση.

  • ½ σκελίδα για σκυλιά βάρους 4,5 κιλά+
  • 1 σκελίδα για 9 κιλά +
  • 1 ½ σκελίδα για 14 κιλά+
  • 2 σκελίδες για 18 κιλά +

Στα πλαίσια μιας φυσικής διατροφής,το σκόρδο αποτελεί αναπόσπαστο συμπλήρωμα στο Boxer μας Nacho, 2.5 ετών και 37 κιλά με 1 με 1 ½ σκελίδες καθημερινά στο γεύμα ,ενώ το καλοκαίρι 1 ½ με 2 σκελίδες τη μέρα.Πραγματοποιούνται εξετάσεις κάθε 6 μήνες (+1 επιπλέον στη μέση του καλοκαιριού). Μέχρι τώρα δεν έχει εμφανίσει υπόνοια για αναιμία. ( ανανέωση 4/4/2020,,εξαιρετικά όλα!! ) 

Σε συνδιασμό και με άλλες φυσικές λύσεις για την ανάγκη βελτίωση της υγείας και προστασίας του σκύλου μας από “φυσικούς” εχθρούς,καταλήξαμε ότι το σκόρδο συμπληρώνει απόλυτα το οπλοστάσιο της φυσικής φαρέτρας μας απέναντι στο τοξικό περιβάλλον.

Πηγές: dogsnaturallymagazine ,wiki