Γαϊδουράγκαθο (MILK THISTLE) στον σκύλο μας για προστασία στο συκώτι

Τα κατοικίδια ζώα, όπως και οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση περιβάλλονται από τοξίνες.

Υπάρχουν τοξίνες στα τρόφιμα που τρώμε, στο νερό που πίνουμε ακόμα και στον αέρα που αναπνέουμε. Δεν μπορούμε να τους ξεφύγουμε όμως και ακριβώς όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους το συκώτι του κατοικίδιου ζώου μας χρησιμοποιείται για να φιλτράρει αυτές τις τοξίνες από το αίμα τους.

Επειδή το συκώτι “δουλεύει” σκληρά για να φιλτράρει και να εξαλείψει όλες αυτές τις τοξίνες,τα αγαπημένα μας τετράποδα φιλαράκια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε σοβαρές παθήσεις.

γαϊδουράγκαθο 5

Η αποτοξίνωση είναι πολύ σημαντική διαδικασία, όχι μόνο για εμάς τους ανθρώπους, αλλά και για τα κατοικίδια ζώα μας.

“Μπορεί να τα ταίζουμε με τις καλύτερες τροφές στον κόσμο, αλλά οι φραγμένοι πόροι από τοξίνες δεν θα επιτρέψουν στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά να περάσουν προκαλώντας ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ενός κατοικίδιου ζώου ισούται με ένα πλήθος προβλημάτων.”                                                                        – Rodney Habib

Ηπατική βλάβη

Υπάρχουν πολλές αιτίες για την ηπατική βλάβη. Οι ιοί, τα βακτήρια, τα φάρμακα, οι προαναφερόμενες τοξίνες, και οι φλεγμονές είναι όλοι ένοχοι για τον όλεθρο που φέρνουν στο συκώτι. Ενδείξεις ηπατικής βλάβης ή μιας ηπατικής νόσου περιλαμβάνουν:απώλεια της όρεξης, λήθαργο, ίκτερο, σκουρόχρωμα ούρα, χλωμά ούλα ή μια ξαφνική και ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες πλασάρουν προϊόντα με θεραπευτικές και προληπτικές ιδιότητες ενώ εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε γύρω μας και να βρούμε θεραπείες ή τρόπους πρόληψης της νόσου σε φυσική μορφή. Συχνά η φύση βρίσκεται γύρω μας έτοιμη να μας προστατεύσει, απλά εμείς δεν έχουμε μάθει να την “βλέπουμε”. Ένα από τα εκπληκτικά πράγματα που η “Μητέρα Φύση” μπορεί να κάνει, είναι να παράγει φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες.

Γαϊδουράγκαθο

Γνωρίστε το γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο ( ονόπορδον το ακάνθιον) ευδοκιμεί στη χώρα μας και σε άλλες χώρες με μεσογειακό και ηπειρωτικό κλίμα,ενώ εισάγεται σε πολλά ακόμα μέρη στο κόσμο. 

Συναντάται κυρίως στην ύπαιθρο, σε ορεινές και πετρώδεις περιοχές αλλά και σε πεζοδρόμια ή στην άκρη της ασφάλτου, έχοντας την τάση να εμφανίζεται σε ανασκαμμένα ή διαταραγμένα εδάφη. Έχει χρησιμοποιηθεί με φαρμακευτικές ιδιότητες για πάνω από 2000 χρόνια. Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα από τα λίγα παραδοσιακά βότανα που χρησιμοποιούνται σήμερα και έχει γίνει ευρέως αποδεκτό από τη συμβατική επιστήμη με σημαντική ιατρική αξία.

Θα το βρείτε και με τις ονομασίες Milk Thistle (γαλατοαγκάθι) ή Mary Thistle (αγκάθι της Μαρίας) λόγω των χαρακτηριστικών φύλλων του φυτού με σημάδια από λευκές κηλίδες.Σύμφωνα με τη παράδοση, τα λευκά σημάδια  στα πράσινα φύλλα του γαϊδουράγκαθου προκλήθηκαν όταν έπεσαν πάνω στο φυτό σταγόνες από το γάλα της Παρθένου Μαρίας.

Ο Διοσκουρίδης ονόμαζε το γαϊδουράγκαθο “μέγα κενταύριον” ή “σίλυβον” και το χρησιμοποιούσε για την επούλωση των πληγών.

Γαϊδουράγκαθο 5

Τρεις σημαντικές ενώσεις προέρχονται από το γαιδουράγκαθο:

  • Σιλυχριστίνη

  • Σιλυδιανίνη

  • Σιλυβίνη

Το μίγμα αυτών των τριών ουσιών ονομάζεται σιλυμαρίνη.

Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν το γαϊδουράγκαθο ως τονωτικό του ήπατος(συκώτι), ωστόσο η σιλυμαρίνη πρόσφατα υποστηρίχθηκε σαν ευεργετική και για τα κατοικίδια ζώα μετά τα τα οφέλη που έχουν διαπιστωθεί στους ανθρώπους.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σκύλους, γάτες, άλογα, κατσίκες, κουνάβια και τρωκτικά για να βοηθήσει σε ηπατική ή νεφρική βλάβη, ηπατίτιδα, ίκτερο, λεπτοσπείρωση και στην αποκατάσταση από παρβοϊό.

Οι ηπατικές βλάβες είναι πιο συχνές στα κατοικίδια από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε. Ορισμένες φυλές (όπως Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, Δαλματίας και Μεγάλοι Δανοί) είναι πιο ευαίσθητες σε ασθένεια του ήπατος που οφείλονται κυρίως  σε μια γενετική δυσκολία έκκρισης χαλκού.

Αποκατάσταση του ήπατος

Ευτυχώς, έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου όχι μόνο προλαμβάνει βλάβες στο συκώτι αλλά επίσης βοηθά στην αποκατάσταση του. Βασικά το γαϊδουράγκαθο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν από τις χημικές ουσίες στο σώμα μας ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες μπορεί να αυξήσει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας κάτι το οποίο μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στα κύτταρα μας. Αυτό ονομάζεται οξείδωση και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, και αρθρίτιδα. Το γαϊδουράγκαθο προστατεύει το ήπαρ από τις βλαβερές συνέπειες της οξείδωσης.

Παρότι δεν πρέπει απαραίτητα να σκεφτόμαστε τα  φάρμακα μόνο ως «τοξίνες», πολλά από αυτά μπορεί να βλάψουν το συκώτι αν λαμβάνονται σε αρκετά μεγάλες δόσεις ή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί πραγματικά να αποτρέψει ή να μειώσει συνέπειες από βλάβες που προκαλούν τα φάρμακα στο συκώτι. Εάν σας έχει δωθεί φαρμακευτική αγωγή για το κατοικίδιο σας και ανησυχείτε για τις συνέπειες των χημικών ουσιών, τότε το γαϊδουράγκαθο θα βοηθήσει να αποβληθούν από τον οργανισμό.

Αν το συκώτι έχει εξασθενήσει, για διάφορους λόγους, και δεν είναι σε θέση να διασπάσει τοξίνες τότε ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τα αλλεργιογόνα αρχίζει να παράγει ισταμίνη. Το συκώτι παίζει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία αφαιρώντας την ισταμίνη από το σώμα. Εάν το συκώτι είναι εξασθενημένο και γεμίζει με τοξίνες, η ισταμίνη συσσωρεύεται στο σώμα οδηγώντας σε αλλεργικές αντιδράσεις.

Τι προκαλεί αλλεργίες;

Σύμφωνα με τον Mark. Ε Richardson σε άρθρο του με τίτλο “Η αλήθεια για τις αλλεργίες βρίσκεται στο συκώτι.” 

 “To συκώτι επεξεργάζεται τις τοξίνες και όταν δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του σωστά τότε τις αποθηκεύει.Αν τις αποθηκεύει τότε παράγει επίσης και επιπλέον ισταμίνες για την αυτοπροστασία του. Αν εμφανιστεί αλλεργιογόνο τότε αυτόματα ο εγκέφαλος στέλνει ένα μήνυμα “Στείλε μερικές ισταμίνες!Νομίζω ότι υπάρχει εισβολέας”, τότε το συκώτι απελευθερώνει πάρα πολλές και μπορεί να έχουμε αλλεργική αντίδραση, κνίδωση, άσθμα, φτάρνισμα, κτλ. Καθάρισε το συκώτι και μπορείνα απελευθερωθείς από αλλεργίες και άσθμα.”

Επιπλέον χρήσεις

Το γαϊδουράγκαθο δεν βοηθά μόνο  στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των ασθενειών του ήπατος. Παρακάτω είναι ένας κατάλογος θεραπειών που συνδέονται με το φυτό.

Νεφρική βλάβη

Εάν έχει δημιουργηθεί νεφρική βλάβη στο κατοικίδιο σας εξαιτίας κάποιας μόλυνσης, το γαϊδουράγκαθο έχει δείξει ότι μειώνει σημαντικά το χρόνο αποθεραπείας του κατοικίδιου ζώου.

Παγκρεατίτιδα

Σπάνια ασθένια στις γάτες η παγκρεατίτιδα αλλά στους σκύλους πολύ συχνή. Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να δοθεί στον σκύλο και την γάτα για να βοηθήσει και να ανακουφίσει από τα συμπτώματα.

Καρκίνος

Το γαϊδουράγκαθο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις επιδράσεις του καρκίνου στο σώμα ενός κατοικίδιου ζώου. Αν και δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες, έχουν γίνει αρκετές που αποδεικνύουν ότι υπάρχει βελτίωση και ότι βοηθά στην προστασία και τη πρόληψη του καρκίνου στο κατοικίδιο σας.

Διαβήτης

Σε κατοικίδια που έπασχαν από διαβήτη η παροχή γαϊδουράγκαθου τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα έχει δείξει ότι δεν χρειαζόταν μετά η ίδια ποσότητα ινσουλίνης που έπαιρναν συνήθως.

Είναι ξεκάθαρο ότι το γαϊδουράγκαθο παρέχει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα σε όλο το σώμα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως προληπτικό ή “για κάθε περίπτωση” αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ως μέσο καθαρισμού του ήπατος μετά από έκθεση σε τοξίνες (π.χ. φάρμακα, εμβόλια, χημικές ουσίες, κ.λπ.) ή ως αγωγή για ηπατική βλάβη. Το γαϊδουράγκαθο διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων του ήπατος  προκειμένου να αντικατασταθούν τα νεκρά κύτταρα ή αυτά που πεθαίνουν και βοηθά επίσης στη προστασία από τις τοξίνες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω βλάβες.

Θυμηθείτε, τα φαρμακευτικά βότανα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο Gregory L. Tilford και η Mary L. Wulff εξηγούν στο βιβλίο τους με τίτλο “Βότανα για τα κατοικίδια: Ο φυσικός τρόπος για να βελτιώσετε τη ζωή του κατοικίδιου σας:

“Παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με αυτό το« θαυματουργό φυτό », το γαϊδουράγκαθο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής. Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα φάρμακο κατάλληλο για περιπτώσεις στις οποίες το συκώτι είναι ήδη σε ασυνήθιστη κατάσταση στρές.” 

Οι περισσότεροι ολιστικοί γιατροί πιστεύουν ότι το γαϊδουράγκαθο πρέπει να χορηγείται για 3-6 εβδομάδες με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα 1-3 εβδομάδων.

Επίσης, τα θηλυκά κατοικίδια σε εγκυμονούσα ή θηλάζουσα κατάσταση δεν πρέπει να καταναλώνουν γαϊδουράγκαθο επειδή δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς έρευνες.

Το γαϊδουράγκαθο μπορείτε να το βρείτε στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής,στο internet ή σε φαρμακεία. Υπάρχει διαθέσιμο σε κάψουλα, δισκίο και βάμμα.

Ποιά είναι η προτεινόμενη δοσολογία γαϊδουράγκαθου για τον σκύλο ;

Συνήθως η συνιστώμενη δοσολογία εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου περιέχει 70% -80% σιλυμαρίνη.Κάθε εκχύλισμα πρέπει να αναφέρει το ποσοστό σιλυμαρίνης που περιέχει. Το βάμμα μπορεί να ξεκινήσει να χορηγείται με μία δόση 1/4 κουταλάκι του γλυκού του ανά 9 κιλά σωματικού βάρους του ζώου ανά ημέρα. Η ημερήσια δοσολογία θα πρέπει να επιμερίζεται σε 2-4 εξισορροπημένες δόσεις. Σε μορφή σκόνης χορηγούμε 2-5mg ανά 0,5 κιλό σωματικού βάρους του ζώου, 2 έως 3 φορές την ημέρα.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά, αν και σήμερα δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, θα πρέπει πάντα να συζητάτε τις δοσολογίες και να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο σας.

dogsnaturallymagazine.com

Ακολουθήστε μας:@AllaboutDog στο

Twitter|Facebook|Google|Pinterest|Instagram|LinkedIn|YouTube