Η επιστήμη στο παιχνίδι των σκύλων

Τα σκυλιά παίζουν μεταξύ τους με κυνηγητό μερικές φορές άγαρμπα και άλλες φορές μας φαίνονται πραγματικά αστεία όταν παρατηρούμε το παιχνίδι τους.

Ο τρόπος που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αποκαλύπτει ότι τα σκυλιά έχουν τη δική τους γλώσσα επικοινωνίας  καθώς και τον δικό τους ηθικό κώδικα μιας και δεν συμμετέχουν στο παιχνίδι μόνο για λόγους κυριαρχίας μεταξύ τους.

Ο Marc Bekoff, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder, έχει μελετήσει τη συμπεριφορά των ζώων για περισσότερα από 40 χρόνια. Μετά από έρευνα τεσσάρων ετών σε σκύλους, λύκους και κογιότ ανακάλυψε ότι ακόμη και τα άγρια σκυλιά παίζουν μεταξύ τους κυνηγώντας το ένα το άλλο, με άλματα και ανατροπές .”Το παιχνίδι είναι μια μεγάλη εκτόνωση ενέργειας, και ταυτόχρονα μπορεί να είναι επικίνδυνο,” λέει ο  Bekoff  στη The Washington Post. “Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να συμβεί κάποιο ατύχημα όπως να στρίψει ή να σπάσει κάποιο πόδι. Γιατί λοιπόν το κάνουν; Γιατί πρέπει να αισθάνονται καλά.”

Ο Bekoff και άλλοι ερευνητές αφού πραγματοποίησαν αρκετές μελέτες για τα ζώα στο τρόπο παιχνιδιού και αλληλοεπίδρασης μεταξύ τους,διαπίστωσαν ότι η συμπεριφορά των σκύλων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους, από τον τρόπο που κοιτάζονται μέχρι και τις κινήσεις της ουράς τους, είναι μια μορφή επικοινωνίας.

Ακόμα και στο παιχνίδι τους όμως έχουν κανόνες. Εάν ένας σκύλος ξεπεράσει αυτούς τους κανόνες(παίζοντας πιο σκληρά για παράδειγμα) τότε θα αποκλειστεί από το παιχνίδι των υπολοίπων.Ο Bekoff λέει ότι αυτή η αντίδραση δείχνει ότι τα σκυλιά έχουν ηθική συμπεριφορά,που σημαίνει επίσης ότι είναι σε θέση να βιώσουν μια σειρά από συναισθήματα ακόμα και να αναγνωρίζουν αυτά τα συναισθήματα σε άλλα σκυλιά.

Τι ακριβώς σημαίνουν όμως οι διαφορετικές συμπεριφορές τους στο παιχνίδι;

dog play bow.jpg.838x0_q80

Το Τόξο 

Όταν ο σκύλος χαμηλώνει το μπροστινό μέρος του σώματός του,(στάση που μοιάζει με τόξο που ετοιμάζεται να ρίξει) δείχνει πρόσκληση για να παίξει. Αν ο σκύλος σας υποκλίνεται συχνά σε άλλα σκυλιά που συναντάτε έξω στη βόλτα σας, είναι μια καλή ένδειξη ότι είναι παιχνιδιάρης.

Ωστόσο,αυτή η στάση δεν αφορά μόνο πρόσκληση για παιχνίδι .Επικοινωνεί και με τα υπόλοιπα σκυλιά ότι τα άλματα,το κυνηγητό και τα ελαφρά δαγκωματάκια δεν είναι πράξεις επιθετικότητας αλλά είναι ο τρόπος του σκύλου να λέει: “Είμαι απλά εδώ τριγύρω για παιχνίδι.”

Η επιστήμη στο παιχνίδι των σκύλων (3)

Τούμπες

Όταν ο σκύλος ακουμπάει τη πλάτη του στο έδαφος και γυρνάει ανάποδα θεωρείται υποταγή; Οι έρευνες πάντως λένε ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό.

Νωρίτερα φέτος επιστήμονες από το  Πανεπιστήμιο του Lethbridge και το Πανεπιστήμιο Νότιας Αφρικής παρατήρησαν 33 συνεδρίες με παιχνίδι ανάμεσα σε δύο σκυλιά και μελέτησαν επίσης 20 βίντεο στο YouTube από σκυλιά που παίζουν μαζί.

Αν και δεν συμμετείχαν όλα τα σκυλιά στο παιχνίδι δεν ήταν απαραίτητα τα μικρότερα ή τα πιο αδύναμα αυτά που παρουσίαζαν υποχωρητικές συμπεριφορές όπως η μείωση του παιχνιδιού.

Στην πραγματικότητα, τα μικρότερα σκυλιά δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να “καβαλήσουν” τα μεγαλύτερα, ενώ  τα κουτάβια έκαναν τούμπες για να αποφύγουν το “μάγκωμα” και προσπαθούσαν να βρούν τη κατάλληλη θέση για να δαγκώσουν παιχνιδιάρικα τα υπόλοιπα σκυλιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τις 248 ανατροπές καμία δεν ήταν “υποχωρητική” κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι “τούμπες” στη πραγματικότητα ήταν μέρος του παιχνιδιού τους.

Η επιστήμη στο παιχνίδι των σκύλων (2)

Επιτρέποντας στα θηλυκά να κερδίζουν.

Μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι τα αρσενικά σκυλιά αφήνουν συχνά τα θηλυκά να κερδίζουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ακόμα και όταν τα αρσενικά ήταν μεγαλύτερα και πιο ισχυρά. Τα αρσενικά θα βάλουν τον εαυτό τους ακόμη και σε θέσεις που τα αφήνουν ευάλωτα σε επιθέσεις.Για παράδειγμα, τα αρσενικά θα γλείψουν τα θηλυκά δίνοντας την δυνατότητα να μποροούν δαγκώνονται εύκολα από τις συμπαίκτριες τους σαν αντάλλαγμα. Και αυτό γιατί συμβαίνει; Οι ερευνητές λένε ότι η πράξη του παιχνιδιού μπορεί να είναι πιο σημαντική για τους αρσενικούς σκύλους από το να κερδίσουν. “Ίσως τα αρσενικά χρησιμοποιούν την αυτο-μειονεκτική θέση τους με τα θηλυκά για να μπορέσουν να μάθουν περισσότερα γι ‘αυτά και να μπορέσουν να δημιουργήσουν στενές σχέσεις μαζί τους – σχέσεις που ενδέχεται αργότερα να βοηθήσουν τα αρσενικά να εξασφαλίσουν μελλοντικές ευκαιρίες ζευγαρώματος,” δήλωσε στο NBC News η Camille Ward, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

mnn.com

Ακολουθήστε μας:@AllaboutDog στο

Twitter|Facebook|Google|Pinterest|Instagram|LinkedIn|YouTube