Η αγάπη για τον σκύλο έχει σχέση με τη χώρα που ζείτε;

Νέα έρευνα βρίσκει τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών στις προτιμήσεις για τα κατοικίδια ζώα.

Φωτογραφία από denisfilm / 133RF

Πηγή: Φωτογραφία από denisfilm / 133RF

Ο φίλος του αθρογράφου Dr. Hal Herzog, Nyaga Mwanki, είναι ένας συνταξιούχος καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Καρολίνας, όπου δούλευε. Ο γιος του Munene και οι κόρες του Betsy και Katie είναι της ίδιας ηλικίας και ο Nyaga ήταν ο προπονητής ποδοσφαίρου όταν τα παιδιά τους ήταν στην πρώτη τάξη. Ο Nyaga γεννήθηκε στο χωριό Kana στη Κένυα.

O Dr. Hal  ρώτησε τον Nyaga αν  κάποτε υπήρχαν σκυλιά όταν μεγάλωνε στην Αφρική. Του είπε ότι τα σκυλιά περιφέρονται ελεύθερα στο χωριό του. Τα άγρια ​​σκυλιά, είπε, ήταν πολύτιμα, επειδή μπορούσαν να φοβίσουν τους ξένους και τα άγρια ​​ζώα. Αλλά κατέστησε σαφές ότι αυτά τα σκυλιά δεν θεωρούνταν σύντροφοι. Δεν τους επιτρεπόταν να μπαίνουν σπίτια ή να τρέφονται στα τραπέζια ή να κοιμούνται στα κρεβάτια. Πράγματι, δεν υπάρχει ούτε λέξη στη μητρική του γλώσσα για την κατηγορία των ζώων που ονομάζουμε κατοικίδια ζώα .

Γιατί μερικοί άνθρωποι αγαπούν τα κατοικίδια ζώα και γιατί όχι μερικοί άλλοι;

Για πολύ καιρό ο Dr. Hal Herzog είχε το ερώτημα: “γιατί μερικοί αγαπούν τα κατοικίδια ζώα και άλλοι όχι.”

Παράγοντες όπως το φύλο , η προσωπικότηταακόμη και τα γονίδια σχετίζονται με την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων. Αλλά η γεωγραφία μετράει επίσης. Στο Αϊντάχο, για παράδειγμα, το 58% των νοικοκυριών έχει ένα σκυλί σε σύγκριση με μόνο το 24% των σπιτιών στο Κονέκτικατ.

Οι Dr Andrew Rowan και Dr. Hal Herzog πρόσφατα διερεύνησαν τις διαφορές μεταξύ των εθνών όσον αφορά τα ποσοστά ιδιοκτησίας σκύλων. Ο Andrew είναι Πρόεδρος της WellBeing International, και έχει συσσωρεύσει υλικό για τους παγκόσμιους πληθυσμούς σκύλων εδώ και χρόνια. Πριν από αρκετούς μήνες, έστειλε στον Dr. Hal Herzog ένα θησαυρό δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία σκύλων σε 70 χώρες.

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από ποικίλες πηγές, όπως η Euromonitor International (παγκόσμιος οργανισμός έρευνας αγοράς), ο Dr. Matthew Gompper (οικολόγος των ζώων) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιομηχανιών Ζωοτροφών.  Ο Dr. Hal πέρασε τους επόμενους μήνες της έρευνας σε υπολογιστικά φύλλα και πρόσφατα παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ανάλυσης τους στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας Anthrozoology  2019. Εντυπωσιακό ήταν το μέγεθος των διαφορών που διαπιστώθηκε μεταξύ των χωρών όσον αφορά τους ρόλους των σκύλων στις ανθρώπινες ζωές.

Πόσα σκυλιά βρίσκονται στη γη και πού ζουν;

Οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με τον αριθμό των σκύλων που ζουν στον πλανήτη μας σήμερα. Ο blogger Stanley Coren υπολόγισε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 525 εκατομμύρια σκυλιά στη γη, αν και παραδέχεται ότι αυτό πιθανότατα υποτιμάται. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι αν συμπεριληφθούν και τα αδέσποτα σκυλιά ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Πράγματι, οι Andrew Rowan, Matthew Gompper, Ray και Lorna Coppinger κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο σκυλιά στη γη. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε  ένα σκυλί για κάθε επτάμισι ανθρώπους.

Ωστόσο, τα σκυλιά δεν κατανέμονται ομοιόμορφα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάρτε, για παράδειγμα, τις εκτιμήσεις της Euromonitor για την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων σε 53 χώρες. Μεταξύ αυτών των εθνών, υπήρχαν, κατά μέσο όρο, 109 σκυλιά κατοικίδιων ζώων ανά 1.000 άτομα. Αλλά όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι τεράστιες.

Φωτογραφία από τον Susan Richey-Schmitz / 123RF από τον Hal Herzog

Πηγή: Φωτογραφία από τον Susan Richey-Schmitz / 123RF Γράφημα από τον Hal Herzog

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στη πρώτη θέση με 225 σκύλους ανά 1.000 άτομα. Με μόνο 1.3 σκύλους κατοικίδιων ζώων ανά 1.000 άτομα, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται τελευταία. Στις δέκα χώρες που αγαπούν περισσότερο τα σκυλιά, υπάρχουν περίπου 200 σκυλιά ανά 1.000 άτομα σε σύγκριση με 20 σκύλους ανά 1.000 άτομα στις δέκα χώρες που αγαπούν το σκύλο. Πράγματι, αν ζείτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πιθανότητα να έχετε ένα σκυλί στη ζωή σας είναι διπλάσιος από αυτόν που ζείτε στη Γαλλία και 20 φορές μεγαλύτερος από ότι αν ζείτε στην Ινδία.

Γιατί μερικά έθνη έχουν περισσότερα σκυλιά από άλλα;

Γιατί τα σκυλιά αγαπούνται σε ορισμένες χώρες και όχι σε κάποιες  άλλες; Ορισμένοι ιστορικοί ισχυρίστηκαν ότι η διατήρηση κατοικίδιων ζώων συχνά προέρχεται από το χόμπι των πλουσίων, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου φιλτράρονται σε κατώτερα στρώματα. Αυτή η ιδέα υποδεικνύει ότι η διατήρηση κατοικίδιων ζώων πρέπει να είναι πιο κοινή στις πλουσιότερες χώρες από ό, τι στις φτωχότερες χώρες. Προς έκπληξή του Dr. Hal αυτό δεν συμβαίνει με τα σκυλιά. Δείτε τα έθνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με κατά κεφαλήν ΑΕΠ ύψους 54.135 δολαρίων, η Σουηδία είναι ένα από τα πλουσιότερα έθνη στην Ευρώπη. Ωστόσο, μόνο το 12% των σουηδικών νοικοκυριών έχει έναν σκύλο. Αντίθετα, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ ύψους 13.669 δολαρίων, η Ρουμανία είναι από τις φτωχότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το 46% των σπιτιών της Ρουμανίας έχει  σκύλο. Η σχέση μεταξύ του ΑΕΠ και της ιδιοκτησίας σκύλων στην ΕΕ εμφανίζεται σε αυτό το scatterplot. Για τους stat-geeks,

Γραφική παράσταση από τον Hal Herzog

Πηγή: Γράφημα του Hal Herzog

Η θρησκεία επηρεάζει τις σχέσεις μας με τα σκυλιά

Οι πτυχές του πολιτισμού όπως η θρησκεία παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανθρώπινη στάση απέναντι στα σκυλιά. Σε ορισμένες περιοχές του Ισλάμ, για παράδειγμα, τα σκυλιά βρίσκονται στην κατηγορία των ακάθαρτων πλασμάτων. Τα υπολογιστικά φύλλα των ερευνητών περιελάμβαναν στοιχεία για πληθυσμούς σκύλων σε 12 κυρίως ισλαμικές χώρες. Για να ελέγξουν τις διαφορές στον εθνικό πλούτο, αντιστάθμισαν κάθε μία από αυτές τις χώρες με μη ισλαμικές χώρες με παρόμοιο ΑΕΠ. Συμπεριλαμβανομένων τόσο των αδέσποτων σκύλων  όσο και των κατοικίδιων, υπήρχαν σχεδόν τριπλάσια σκυλιά ανά 1.000 άτομα στα 12 μη ισλαμικά κράτη από τις κυρίως ισλαμικές χώρες (160 σκύλοι έναντι 60 σκύλοι ανά 1.000 άτομα).

Τα εθνικά σκυλιά και τα έθνη γάτας;

Πολλές μελέτες έχουν βρει διαφορές στις προσωπικότητες των σκύλων και της γάτας; Σύμφωνα με τα δεδομένα του Euromonitor για το 2014 από 47 χώρες, η απάντηση είναι ναι. Από την άποψη του πλήθους των ζώων, οι Αμερικανοί προτιμούν τα σκυλιά και τις γάτες εξίσου, με μια πολύ μικρή προτίμηση για τις γάτες. (Η σχέση σκύλου / γάτας στις ΗΠΑ είναι 0,97 έως 1.) Και σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 1,3 κατοικίδια σκυλιά για κάθε γάτα. Αλλά ορισμένα έθνη δείχνουν πιο έντονες προτιμήσεις για κατοικίδια ζώα σκύλους και αιλουροειδή. Ενώ υπάρχουν συγκριτικά λίγοι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια ζώα στην Ινδία, εκείνοι που έχουν είναι δέκα φορές πιο πιθανό να ζουν με ένα σκύλο παρά μια γάτα. Μεταξύ των κρατών που αγαπούν πιο πολύ τα σκυλιά είναι η Νότια Κορέα (9 σκυλιά  ανά 1 γάτα), και οι Φιλιππίνες (7,2 σκύλοι ανά γάτα). Από την άλλη πλευρά, στην Ινδονησία και την Ελβετία, οι γάτες ξεπερνούν τα σκυλιά κατά 4 με 1,

Φωτογραφία από τον Yuliia Sonsedska / Graph από τον Hal Herzog

Εθνικές διαφορές στις προτιμήσεις των κατοικίδιων ζώων. Πηγή: Φωτογραφία από τον Yuliia Sonsedska / Graph από τον Hal Herzog

Οι στάσεις απέναντι στα κατοικίδια μπορούν να αλλάξουν γρήγορα

Ο γιος του Nyaga Mwaniki Munene γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ακολούθησε τα βήματά του. Όπως ο πατέρας του, κέρδισε διδακτορικό και είναι μέλος του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Καρολίνας. O Dr Hal ήταν περίεργος να μάθει αν μοιράστηκε επίσης την πρόωρη απογοήτευση του πατέρα του για σκύλους ως μέλη της οικογένειας, γι ‘αυτό έστειλε πρόσφατα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , λαμβάνοντας την απάντηση:

“Επί του παρόντος, έχω δυο σκυλιά που μένουν στο σπίτι μας…  περνάμε όμορφα και είναι ωραίο να αγκαλιάζονται με τον καναπέ ή το κρεβάτι. Πηγαίνουν επίσης στους γονείς μου στον επάνω όροφο και αράζουν στους καναπέδες και παίζουν μαζί τους. Συνολικά, έχει αλλάξει πολύ το πώς βλέπει τα σκυλιά και νομίζω ότι η κοινωνία της Κένυας αλλάζει επίσης. “

Και σε ένα μεταγενέστερο ηλεκτρονικό μήνυμα, ο Nyaga περιέγραψε τις αλλαγές στην Κένυα τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τις στάσεις των ανθρώπων απέναντι σε  σκύλους και γάτες:

Η αυξημένη δυτικοποίηση, όχι τόσο στις αγροτικές περιοχές σε σύγκριση με τα αστικά κέντρα, είχε ισχυρό αντίκτυπο στη στάση των ανθρώπων απέναντι στα κατοικίδια ζώα. Για πολλούς ανθρώπους στις αγροτικές περιοχές με πολύ χαμηλά εισοδήματα που κρατούν κατοικίδια ζώα και φροντίζουν για αυτά είναι μια οικονομική επιβάρυνση. Ακόμη και οι οικογένειες που μπορεί να έχουν σκύλους ή γάτες, τα αφήνουν τα τρώνε από τα δικά τους φαγητά. Άλλοι τα αφήνουν να τρώνε από τα σκουπίδια. Ανάμεσα στις πλούσιες οικογένειες η ιστορία είναι πολύ διαφορετική. Τα κατοικίδια ζώα τρέφονται με τον τρόπο που κάνουμε εδώ και μεταφέρονται επίσης σε κτηνιάτρους. Και φυσικά επιτρέπονται στο σπίτι και μοιράζονται ακόμη και τα κρεβάτια.

Και με την αυξημένη ανασφάλεια και τις κλοπές σπιτιών, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, τα σκυλιά -φύλακες εμφανίζονται σε περισσότερες οικογένειες. Διατηρούνται συνήθως σε κλειστά σπίτια σκύλων κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα αφήνουν έξω τη νύχτα,  Ο λόγος που κρατούνται σε κλειστά σκυλόσπιτα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι για να αποτρέψει τα σκυλιά από το να εξοικειωθούν με τους ενδεχόμενους ληστές ή αγνώστους.

Τα σχόλιά τους δείχνουν όμορφα ότι ενώ η στάση μας απέναντι στα κατοικίδια ζώα εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα γεωγραφίας, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούν να αλλάξουν γρήγορα.

Πηγή:psychologytoday.com