Ο σκύλος μέσα, τα αδέσποτα αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία; Ποιός νοιάζεται και ποιός μπορεί;

Γεγονός είναι ότι ο αριθμός με τα αδέσποτα ζώα στη χώρα μας  έως σήμερα είναι ανυπολόγιστος.

Γεγονός είναι επίσης ότι διαφορετικά ” νούμερα” κυκλοφορούν σαν εκτιμήσεις απεικονίζοντας το μέγεθος των αδέσποτων ψυχών από 500.000 έως 3.000.000. Στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία με 11.000.000 ανθρώπινο πληθυσμό περίπου σήμερα.

σκύλος στη φυλακή

Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που ασχολούνται με τα αδέσποτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετέχουν σε συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων των χωρών για ᾽᾽καταστάσεις᾽᾽αδέσποτων ανά χώρα,  για πλάνα εναρμόνισης διαδικασιών και διαχείρισης αδέσποτων με παράλληλη ανάπτυξη ευρωπαϊκού επιπέδου λειτουργιών, διαδικασιών, συστημάτων και επικοινωνίας .

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα αδέσποτα δεν είναι εκτός της καθημερινότητας ανθρώπων που ψάχνουν και βρίσκουν νέους τρόπους επαγγελματικής ενασχόλησης ή και εθελοντικής συμμετοχής σε έργα και ενέργειες που σκοπεύουν να προστατέψουν τα ζώα και να βοηθήσουν στη διαχείρηση παρατημένων , κακοποιημένων και βασανισμένων από τον άνθρωπο τετράποδων ψυχών προσφέροντας παράλληλα κοινωνικό έργο.

αδέσποτα και κρατούμενοι

Αδέσποτα στη φυλακή

Προσπαθούν δηλαδή για το “κάτι άλλο”,  αυτό που θα φέρει την αλλαγή και θα αλλάξει τη σημερινή κατάσταση με τα αδέσποτα , που δεν είναι βέβαια μόνο δικό μας πρόβλημα.

” Ο σκύλος μέσα” είναι ο τίτλος του εμπνευσμένου ντοκιμαντέρ “Dogs On The Inside”  που αποκαλύπτει πώς δύο κοινωνίες που έχουν επικριθεί απο πολλούς ανθρώπους  μπορούν να βρουν παρηγοριά και συντροφιά μεταξύ τους.

” Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρεία” 

Mιά ιστορία σχέσης και συνεργασίας μεταξύ φυλακής και ενός  καταφυγίου σκύλων που δίνει και στους σκύλους και στους κρατούμενους μια νέα κοινή επιθυμία για τη ζωή και την ελευθερία.

dogsontheirside4

Το ντοκιμαντέρ απεικονίζει τις σχέσεις μεταξύ κακοποιημένων αδέσποτων σκύλων και κρατουμένων φυλακών που συνεργάζονται για μια δεύτερη ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή . Σε μια νέα και απο κοινού προσπάθεια ανθρώπου και σκύλου για χτίσιμο εμπιστοσύνη και προετοιμασίας για μια νέα ζωή προς την  ελευθερία οι κρατούμενοι μαθαίνουν πρώτα να φροντίζουν και να διαχειρίζονται μια ομάδα παραμελημένων αδέσποτων ζώων.

Κατά τη διάρκεια εβδομάδων εκπαίδευσης και παιχνιδιού μεταξύ σκύλων και κρατουμένων δημιουργείται έντονος και μακροχρόνιος δεσμός μεταξύ τους, με γνώμονα τη σημασία της ελευθερίας αφήνοντας πίσω τη κακοποίηση τη παραμέληση και το  φόβο.

Τρόφιμοι φυλακών σε σωφρονιστικό ίδρυμα στη Μασαχουσέτη ανέλαβαν τη φροντίδα κακοποιημένων σκυλιών.

Τρόφιμοι φυλακών σε σωφρονιστικό ίδρυμα στη Μασαχουσέτη ανέλαβαν τη φροντίδα κακοποιημένων σκυλιών.

Αυτή η ιστορία σύμφωνα με τους δημιουργούς  επιβεβαιώνει τη διαχρονική σχέση μεταξύ ανθρώπου και σκύλου ενώ προβάλει ταυτόχρονα  την ανθεκτικότητα της εμπιστοσύνης του σκύλου και τη γενναιοδωρία του ανθρώπινου πνεύματος στα πιο απίθανα μέρη.

Πρόκειται για μια καταπληκτική ιδέα, που θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη και στη χώρα μας, αν αναλογιστούμε τι πραγματικά συμβαίνει στα σωφρονιστικά ιδρύματα (και όχι μόνο)  σήμερα στη χώρα μας και τι προς το καλύτερο  θα μπορούσε να γίνει.