Και τα αδέσποτα στην Ελλάδα στις παράπλευρες συνέπειες της πολυετούς οικονομικής κρίσης

Τα αδέσποτα ζώα είναι μια από τις παράπλευρες συνέπειες της κρίσης, με ανυπολόγιστες προεκτάσεις.

Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων έχει αυξηθεί δραματικά και συνεχίζει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός έχει αγγίξει τα τρία εκατομμύρια, αριθμός που σηματοδοτεί, σε σχέση με το 2011, αύξηση κατά 50%.

Μια από τις οργανώσεις που δραστηριοποιείται στον τομέα της προστασίας και της φροντίδας των αδέσποτων ζώων είναι ο Ζωοφιλικός Σύλλογος Περάματος, ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 2000 με πρωτοβουλία ομάδας φιλόζωων πολιτών του Περάματος.

zoofilikos-sillogos-peramatos

ΖΩΟΦΙΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (ΖΩ.ΣΥ.ΠΕ)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στον «Ε.Κ.», η πρόεδρος του Ζωοφιλικού Συλλόγου του Περάματος Μάρθα Νομικού, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στον χώρο τους 47 σκυλάκια και 5 γατάκια, τα οποία περιθάλπονται από 12 εθελοντές.

Τα αδέσποτα φιλοξενούνται στον χώρο μέχρι να βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος να τους υιοθετήσει, καθώς το καταφύγιο αδυνατεί να κρατήσει μόνιμα ένα αδέσποτο λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Ζωοφιλικός Σύλλογος Περάματος

Στη διαμόρφωση της αρνητικής αυτής κατάστασης σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η απάθεια του Δήμου, καθώς δεν βοηθάνε καθόλου τις φιλοζωικές είτε οικονομικά, είτε παρέχοντάς τους στήριξη μέσω χορηγιών. Σε γενικές γραμμές, το κόστος περίθαλψης και φροντίδας των αδέσποτων ανέρχεται στα 800 με 1.000 ευρώ το μήνα, ποσό πολύ υψηλό, ιδίως για τις δύσκολες εποχές που βιώνει η χώρα.

«Παρόλο που βιώνουμε δύσκολες εποχές, όλα τα έσοδα του συλλόγου προέρχονται από προσφορές φίλων, από κουμπαράδες σε καταστήματα, από μπαζάρ που πραγματοποιούνται κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, πολλές φορές από τον μισθό των εθελοντών και φυσικά από τη βοήθεια που προσφέρουν οι φιλόζωοι στο διαδίκτυο» λέει στον «Ε.Κ.» η κ. Νομικού.

Ο Δήμος όμως είναι ο μόνος αρμόδιος στο θέμα των αδέσποτων. Ο σύλλογος δίνει καθημερινά αγώνα για τα ζώα του Περάματος, είτε πρόκειται για δεσποζόμενα, είτε για αδέσποτα. Δυστυχώς λόγω έλλειψης χώρου και χρημάτων αδυνατούν να περισυλλέξουν όλα τα αδέσποτα του Περάματος.

Επιπλέον σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επικοινωνία με τον Σύλλογο του Περάματος από άλλη περιοχή για κάποιο αδέσποτο που κινδυνεύει, οι εθελοντές θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να σώσουν το ζώο και μετά θα επικοινωνήσουν με τη φιλοζωική της περιοχής που βρέθηκε το αδέσποτο, για να το αναλάβουν εκείνοι.

Τα αδέσποτα υιοθετούνται τσιπαρισμένα, εμβολιασμένα και στειρωμένα σε οικογένειες που επιλέγονται με προσοχή, ενώ ταυτόχρονα γίνεται έλεγχος δύο φορές τον χρόνο στον ιδιοκτήτη τους.

Η κ. Μάρθα Νομικού εκμυστηρεύθηκε στον «Ε.Κ.» ένα πρόσφατο περιστατικό όπου μια οικογένεια πήρε ένα σκυλάκι για την κόρη τους, έπαιξαν μαζί του λίγους μήνες και αργότερα αφού η κόρη τους βαρέθηκε να ασχολείται με το σκυλάκι -το κοριτσάκι άρχισε να κλαίει και να φωνάζει πως δεν τον θέλει πια και να το διώξουν- οι γονείς της μικρής το εγκατέλειψαν στον δρόμο. Κάποιοι φιλόζωοι γείτονες είδαν το περιστατικό και φώναξαν τη φιλοζωική του Περάματος να ενεργήσουν άμεσα και να βοηθήσουν το άτυχο σκυλάκι.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που έχει αντιμετωπίσει η φιλοζωική. Αντιμετωπίζουν καθημερινά τέτοια γεγονότα, που το ζώο γίνεται πλέον ανεπιθύμητο στους ιδιοκτήτες του και αυτοί το εγκαταλείπουν στον δρόμο, καθώς η φιλοζωική έχει βιώσει και τα χειρότερα σενάρια, όπως είναι κακοποιημένα ζώα, χτυπημένα από αυτοκίνητο είτε ζώα που έφαγαν φόλα και έπρεπε να πάνε αμέσως στον κτηνίατρο για να σωθούν.

Η Φιλοζωική αντιλαμβάνεται ότι η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει μεγάλη ευελιξία στην τοπική αυτοδιοίκηση γι’ αυτό και εκτιμά κάθε βοήθεια. Δεν παύει όμως να διεκδικεί περισσότερα και θα συνεχίσει να το κάνει σθεναρά. Γιατί οι εθελοντές είναι στο δρόμο κι επωμίζεται το χρέος να μεταφέρει όσα βλέπει στους τοπικούς άρχοντες και να ζητεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Το κάνουμε απλά γιατί αγαπάμε αυτές τις ψυχές και δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψουμε» δήλωσαν στον «Ε.Κ.» οι εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου Περάματος.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι μόνο θετικά προκύπτουν από τη συνύπαρξή μας με τα ζώα. Πρόκειται για ανυστερόβουλες ψυχές, με πηγαία αγάπη για τον άνθρωπο που αξίζουν την αγάπη και τον σεβασμό μας και έχουν σαν κι εμάς δικαίωμα στη ζωή. Το πώς αντιμετωπίζουμε τα ζώα είναι θέμα ενημέρωσης και παιδείας.

ekirikas.com