Σέρβος αγωνίζεται για 450 αδέσποτα σκυλιά (Video)

Περιτριγυρισμένος από εκατοντάδες σκυλιά που κουνούν τις ουρές τους και τρέχουν ελεύθερα σε περιφραγμένο οικόπεδο στη σερβική πόλη Νις στη Σερβία, ο Σάσα Πέσιτς γνωρίζει κάθε ένα από τα σκυλιά με το όνομα τους.

“Ξέρω ακριβώς πώς έφτασε ο  κάθε σκύλος στο καταφύγιο μου, ξέρω τα ονόματά τους, τις προσωπικότητες τους”, λέει ο Πέσιτς , ενώ χάιδευε ένα από τα σκυλιά του.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Σάσα  ήταν άνεργος, όπως περίπου το 17 τοις εκατό των Σέρβων,αφού βρήκε 4 τέσσερα εγκαταλελειμμένα κουτάβια σε δάσος κοντά στο σπίτι του.

 Part-PAR-Par8085590-1-1-0Η ανακάλυψη των κουταβιών άλλαξε τη ζωή του δραματικά και αποφάσισε να βοηθάει τα αδέσποτα σκυλιά ανοίγοντας  ένα καταφύγιο στη πόλη.

Σήμερα στεγάζει περισσότερα από 450 ζώα, αλλά  μπορεί σύντομα να χρειαστεί να μετακινηθούν γιατί οι Αρχές θέλουν να βρεθεί ένα άλλο μέρος.

 Όταν ο 45χρονος κάνει  βόλτες μέσα στο καταφύγιο, που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, εκατοντάδες σκυλιά όλων των μεγεθών και αποχρώσεων  τρέχουν να τον χαιρετήσουν με τα γαβγίσματα τους.

Το καταφύγιο βρίσκεται σε ένα πρώην ιππικό όμιλο όπου ο Σάσα ανέλαβε χωρίς εκμίσθωση από τον ιδιοκτήτη του το 2010.

 “Οι σκύλοι μπορεί να είναι έξω όλη την ημέρα και μόνο όταν πέσει η νύχτα μπαίνουν στα κλουβιά τους. Είναι χαρούμενα με αυτό τον τρόπο”, λέει η AFP, προσθέτοντας ότι όλα τα σκυλιά έχουν εμβολιαστεί, στειρωθεί και έχουν μικροτσίπ.

Υπάρχουν 280.000 εγγεγραμμένα σκυλιά στη Βαλκανική χώρα, αλλά κτηνιατρικές αρχές λένε ότι είναι πρακτικά αδύνατον να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των αδέσποτων σκύλων, πολλά κατοικίδια ζώα εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς.

– «Μια ατέλειωτη μάχη» –

Το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος καθιστά το έργο των “υπερασπιστών” όπως ο Σάσα, ακόμη πιο σημαντικό, λέει ο Jovan Στοΐκοβιτς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα θέματα των ζώων στο δήμο της πόλης Νις.

Αλλά, πρόσφατα η πόλη,ισχυρίστηκε ότι η έκταση του καταφυγίου ανήκει σε αυτή και είπε του Σάσα ότι θα πρέπει να φύγει μαζί με τα σκυλιά του.Part-PAR-Par8085578-1-1-0

Η απόφαση αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν μια αίτηση για να εμποδίσουν το κλείσιμο του καταφύγιο, αναγκάζοντας τις αρχές της πόλης να υποχωρήσουν και να  δεσμευτούν για να βρεθεί μια λύση.

“Η πόλη υποστηρίζει αυτό που κάνει Σάσα,” λέει Jovan Stojkovic στο AFP. “Είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί  σε αυτά τα σκυλιά να καταλήξουν πάλι στους δρόμους, αυτό θα ήταν μια καταστροφή.”

Για τον Σάσα Πέσιτς και τους έξι εθελοντές του, το να ασχολούνται  με τα ζώα είναι μια επιχείρηση που δεν σταματά.

“Αυτό είναι ένας ατελείωτος αγώνας. Δεν έχω χρόνο ούτε για να φάω,  ακόμη λιγότερο να σκεφτώ την  ιδιωτική ζωή μου”, είπε ο Σάσα. “Πρέπει να πολεμάμε κάθε μέρα για να παρέχουμε τροφή και φροντίδα για όλα αυτά τα ζώα.”

Όταν ξεκίνησαν, ο Σάσα τάιζε τα σκυλιά με ότι έπαιρνε από τοπικούς φούρνους και κρεοπωλεία. Αλλά σύντομα οι προμήθειες δεν έφταναν για να καλύψει όλα τα ζώα και ξεκίνησε να πιέζει για δωρεές, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.

“Οι άνθρωποι, κυρίως από το εξωτερικό, ήταν μάλλον ποιό ανοιχτοί  και υποστηρίζουν το έργο μας. Χρειαζόμαστε περίπου 5.000 έως 6.000 ευρώ  για τα 400-500 σκυλιά μας κάθε μήνα”, λέει.

Η μάχη για τη διάσωση αδέσποτων σκύλων, η οποία ξεκίνησε το 2008, αυξήθηκε καθώς άνθρωποι άρχισαν να του φέρνουν εγκατελλειμένα κατοικίδια ζώα που έβρισκαν,αυξάνοντας των αριθμό αυτών των δύσμοιρων ζώων σε 60, με αποτέλεσμα ο Σάσα να χρειαστεί να τα μετακινήσει στο τωρινό καταφύγιο.

DSC_0092 2O Ana Μίτροβιτς, ένας εθελοντής στο καταφύγιο, πιστεύει ότι οι Αρχές θα τηρήσουν την υπόσχεση τους και θα βοηθήσουν να βρεθεί ένα νέο σπίτι για τις εκατοντάδες των σκύλων.

“Είμαι βέβαιος ότι η πόλη θα μας βοηθήσει να βρούμε, μέχρι το τέλος του έτους, μια κατάλληλη θέση, μια μόνιμη λύση για να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας,” είπε ο 35χρονος στο AFP.

Και ειδικά αφού το καταφύγιο προσπαθεί για τις υιοθεσίες των κατοίκων του.

“Από τότε που ανοίξαμε , καταφέραμε να βρούμε σπίτια για 250 σκυλιά,” λέει ο Σάσα Πέσιτς με περηφάνια.

via