Απαγορεύεται ο σκύλος στη παραλία και στη θάλασσα με Γαλάζια Σημαία;

Χαμένοι στη μετάφραση..

Απαγορεύεται ο σκύλος στη παραλία και στη θάλασσα με Γαλάζια Σημαία;

Με λίγα λόγια η απάντηση είναι ” ΟΧΙ ” και με λίγα περισσότερα “γιατί ο Νόμος δεν το απαγορεύει.”

Δήμοι στην Ελλάδα και ιστοσελίδες αναπαράγουν μεσούσις της καλοκαιρινής περιόδου την είδηση “Απαγορεύονται τα σκυλιά στις παραλίες με Γαλάζια Σημαία“., προκαλώντας μια ακόμα αναστάτωση στο ήδη φορτισμένο φιλοζωϊκό περιβάλλον.

Ενώ ακόμα αναμένεται, από περσινή κρατική απόφαση, η ενημέρωση και ένας εξελιγμένος τουριστικός χάρτης από το Υπουργείο Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας για τις παραλίες που μπορούν να κολυμβήσουν οι τετράποδοι φίλοι του ανθρώπου χωρίς τον φόβο, το άγχος και την αγωνία της επίπληξης ,της φασαρίας και των υπολοίπων γνωστών συνήθως αποτελεσμάτων στους κηδεμόνες σκύλων που θέλουν να έχουν τον σκύλο τους στη παραλία και να κολυμπήσουν, νέα δημοσιεύματα θέλουν τώρα να απαγορεύεται η είσοδος δεσποζόμενων σκύλων στις παραλίες που διαθέτουν Γαλάζια Σημαία.(Μόνο στους χώρους στάθμευσης λένε επιτρέπεται και άντε που αλλού βρες)

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι “περιβόητες” παραλίες που έστειλαν μερικοί Δήμοι μέσω Διάγεια σαν προτεινόμενες ,μερικοί άλλοι σαν αποφασισμένες, έχουν κολλήσει σε γραφείο πρίν ή του Υπουργού και γω απλά αναρωτιέμαι γιατί ποτέ εδώ σε τούτη τη χώρα δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα ,γιατί κάτι δεν παραδίδεται στην ώρα του και γιατί όταν αλλάζει ένα  διοικητικό μοντέλο θα πρέπει να ανακαλύπτεται ο τροχός από την αρχή. Ή μήπως χάλασε κανα γρανάζι ? Μήπως μπλόκαρε? Μήπως ασχολούνται όλοι με την διάσωση της χώρας? Κάτι άλλο ή μήπως απλά έγινε λάθος από την αρχή που δεν συμμετείχαν στην διαδικασία επιλογής παραλιών και Φιλοζωϊκές Οργανώσεις που πολλές απο αυτές κάνουν την “δουλειά” που πρέπει να κάνουν οι Δήμοι ,νιώθοντας και επαναπαυμένοι και πιστεύοντας ότι όλα είναι ρόδινα κιόλας μερικές φορές και το μόνο που λείπει από το αναπτυξιακό σχέδιο στην Οικονομία,στην Ναυτιλία και στον Τουρισμό είναι η απαγόρευση κατοικιδίων ζώων στις παραλίες με Γαλάζια Σημαία.Και στο τουρίστα λέμε: Go home mother κτλ..classic.

Η πρωτάκουστη απόφαση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, και σε περιπτώσεις  προτείνονται ενέργειες απομάκρυνσης κατοικιδίων και αδέσποτων ζώων από τις παραλίες,  βασίζεται πάνω σε κριτήριο του κεντρικού διαχειριστή Γαλάζιας Σημαίας που μεταφράστηκε λάθος.

Επιστολή με θέση Εξώδικης Δήλωσης  έστειλε η  Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) προς : Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης , ΔΟΑΠΠΕΧ  και Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Λιμένων, ζητώντας να αλλάξει η ανακοίνωση στο site του Δήμου Χαλκιδέων  με τα πραγματικά στοιχεία και τις προτροπές του κεντρικού διαχειριστή Γαλάζιας Σημαίας:

“Διαφορετικά θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε Νομικά εναντίων σας για παραπλάνηση του πολίτη, με δόλο.” αναφέρει η ΠΦΠΟ στην επιστολή της.


18/07/15

Προς:
 Πρόεδρο του ΔΟΑΠΠΕΧ κα ΛΙΛΙΑΝ ΖΛΑΚΩΝΗ
 Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
 Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Λιμένων
Υπόψιν Πλωτάρχη Σμυρνή.

Θέμα: Γαλάζια Σημαία και πρόσβαση κατοικίδιων ζώων στην παραλία και στην θάλασσα

Αξιότιμοι κύριοι/ες,

Με έκπληξη διαβάζουμε στο site του Δήμου Χαλκιδέων, την ανακοίνωση της Προέδρου του ΔΟΑΠΠΕΧ κυρίας ΖΛΑΚΩΝΗ, η οποία γράφει ότι σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει για τις παραλίες με Γαλάζια Σημαία, απαγορεύεται η παρουσία σκύλων στην άμμο και στην θάλασσα.

Ωστόσο αυτό αποτελεί μία ημιτελή μετάφραση του αρχικού κανονισμού και προφανώς από δόλο,έχει παραληφθεί μία ολόκληρη παράγραφος από το αρχικό (αγγλικό κείμενο)
Σύμφωνα με το πρωτότυπο κείμενο το οποίο και επισυνάπτουμε για κάθε περίπτωση αμφιβολίας:

Criterion 23. Access to the beach by dogs and other domestic animals must be strictly controlled.On Blue Flag beaches, dogs and pets are permitted in the parking areas, on walkways and promenades in the back beach area only – if permitted by the beach authorities as well as local and national legislation. Animals in these areas must be controlled.It is recommended that a Dog-Free Zone be created to prevent dogs and other animals from entering the main beach and swimming area – this excludes guides dogs for the visually impaired.

If the beach is patrolled by mounted police measures must be taken to ensure that no faecal matter contaminates the beach.
Wherever possible stray animals should be managed and systems should be in place to remove stray animals from the beach. Measures should also be put in place to prevent access to the beach by stray animals. In the event that stray animals are able to access the beach and cannot be controlled, it is recommended that the beach operator/local authority erect signs informing the public as to this fact. It is also recommended that information be displayed informing the public what to do should stray animals be seen on the beach.

Αφενός μεν το F.E.E. (Foundation for Environmental Education) παροτρύνει να δημιουργηθούν χώροι για κατοικίδια ζώα στις παραλίες με Γαλάζια Σημαία, αφετέρου τονίζει ότι θα πρέπει να ισχύουν και οι Εθνικές Διατάξεις σε ότι αφορά τον έλεγχο, την πρόσβαση ή μη κατοικίδιων ζώων σε αυτές τις παραλίες. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να μην ισχύει η Εθνική Νομοθεσία.

Μάλλον η κυρία Πρόεδρος αγνοεί την ύπαρξη των σχετικών οδηγιών αλλά και της Εθνικής Νομοθεσίας στην οποία θα πρέπει να σας παραπέμψουμε.

Οι παραλίες αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, άρα εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.4039/2012 που αφορούν τα ζώα συντροφιάς, και δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία και η παραμονή κατοικίδιων σε αυτές, αφού ισχύουν οι σχετικές διατάξεις όλου του Άρθρου 5 και κυρίως των παρ. 1, 2 και 3 αυτού.

Η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 η οποία επαναλαμβάνεται και με την Μ.Φ.
2119.4/3/06/16-06-2006 λόγω του ότι αντιβαίνει στην κείμενη Νομοθεσία δεν έχει καμία ισχύ για τις παραλίες και άρα η απομάκρυνση ανθρώπων με κατοικίδια από αυτές και η απόδοση προστίμου αποτελεί παράβαση καθήκοντος για το εκάστοτε όργανο ελέγχου που την επιβάλει.

Η ισχύς της ανωτέρω εγκυκλίου, περιορίζεται στο αν τελικά επιτρέπεται το κατοικίδιο να κολυμπά και αυτό μέχρι νεωτέρας.

Λόγω όμως του ότι αναφέρεται στην απαγόρευση παρουσίας κατοικίδιων ζώων στις παραλίες και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του Ν.4039/2012, σύμφωνα με το Άρθρο 23 αυτού, κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται. Πολύ δε περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε μία διευκρινιστική εγκύκλιο έναντι μεταγενεστερου Νόμου.

Όχι απλά λοιπόν η ανακοίνωσή σας με δόλο αποκρύπτει τις πραγματικές οδηγίες του κεντρικού διαχειριστή Γαλάζιας Σημαίας, αλλά φαίνεται να αγνοείτε πλήρως και την Εθνική Νομοθεσία.

Σας ενημερώνουμε ότι αυτή η επιστολή ενέχει θέση Εξώδικης Δήλωσης με την οποία σας ζητούμε να αλλάξετε την ανακοίνωσή σας με τα πραγματικά στοιχεία και τις προτροπές του κεντρικού διαχειριστή Γαλάζιας Σημαίας, διαφορετικά θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε Νομικά εναντίων σας για παραπλάνηση του πολίτη, με δόλο.

Αναμένουμε ενημέρωση μας για την αλλαγή της ανακοίνωσης σας στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση εντός 10 ημερών.

Τέλος καλούμε την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ως διαχειριστή της “Γαλάζιας Σημαίας” στην Ελλάδα, όπως άμεσα αλλάξει την σχετική παράγραφο στον παρακάτω σύνδεσμο με την σωστή μετάφραση http://www.blueflag.gr/criteria/env-management

Με εκτίμηση

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη

Η Γραμματέας
Μαρία Χουστουλάκη

Δείτε ακόμα: Beach Criteria and Explanatory Notes 2015

Πηγή : pfpo.gr