Ραφήνα παραλίες για σκύλους : Πανόραμα – Μαρίκες

Μετά την παραλία Μαρίκες και την περίφημη πινακίδα της που συγκεντρώνει πλήθος θετικών σχολίων από φιλόζωους στο διαδίκτυο,η παραλία Πανόραμα

στην Ραφήνα ορίζεται ως η μόνη παραλία που πληροί τα κριτήρια για κολύμβηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με δελτίο τύπου (ακολουθεί παρακάτω)του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας A.E στο rafinaport.gr 

Σχετικά με την απόφαση του ΟΛΡ δεν φαίνεται να συμφωνεί μέρος των κατοίκων της περιοχής  σύμφωνα με δημοσίευμα του irafina.gr  που αναρωτιέται στο τίτλο σχετικού δημοσιεύματος: Kαταστροφή της παραλίας Πανόραμα. Γιατί;

Από την επιτροπή κατοίκων γύρω από την παραλία Πανόραμα λάβαμε την παρακάτω επιστολή-διαμαρτυρία,αναφέρει το irafina,με αφορμή την απόφαση που πήρε ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας (Πανόραμα) σε επιχειρηματία για εκμετάλλευση.

Γράφουν λοιπόν οι κάτοικοι:

Με την απόφαση 1859/19-5-2015 το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας ΑΕ αποφάσισε την παραχώρηση σε ιδιώτη επιχειρηματία υπαίθριου χώρου έκτασης 750 μ2 εντός της παραλίας «Πανόραμα» (Ραφήνα 2). Η απόφαση παραχώρησης προβλέπει την τοποθέτηση καντίνας, την περίφραξη δύο υπαίθριων χώρων φύλαξης και ψυχαγώγησης κατοικίδιων με επιφάνεια 320 μ2, χημικές τουαλέτες, ξύλινους διαδρόμους, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Όλα αυτά θα συμβούν σε μια παραλία που η έκτασή της δεν ξεπερνά τα 2 στρέμματα και χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής ή έστω η ενημέρωσή τους από τους αρμόδιους του Οργανισμού.

Σε σχέση με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της επιχείρησης:

Θεωρούμε δεδομένη την υποβάθμιση της περιοχής μας λόγω θορύβου, αύξησης κυκλοφορίας οχημάτων και αντιαισθητικών παρεμβάσεων στην ακτή.

Θεωρούμε ότι η παρέμβαση αυτή απειλεί την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε πολίτη στην παραλία Πανόραμα, περιορίζοντας έτσι τους ελεύθερους χώρους της πόλης μας , τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη νομιμότητα ή μη σχετικών παραχωρήσεων. Ξέροντας ότι η διπλανή παραλία (Ραφήνα 1) θεωρείται ακατάλληλη για κολύμβηση, δεν θα παραμείνει τίποτα για μας τους κάτοικους της περιοχής.

Θεωρούμε ότι υποβαθμίζει περιβαλλοντικά την εκβολή του Μεγάλου Ρέματος, ενός ρέματος χαρακτηρισμένου ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» τη στιγμή που η οριοθέτησή του βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι η μαζική παρουσία κατοικιδίων δίπλα στην εκβολή απειλεί τη σπάνια ορνιθοπανίδα του με εξαφάνιση.

Καλούμε τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας να ενημερώσει τους εκπροσώπους μας για τα σχέδια τους και να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ οποιαδήποτε ενέργεια υποβαθμίζει την παραλία «Πανόραμα» και το περιβάλλον της περιοχής μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Δείτε εδώ  Απόφαση ΟΛΡ


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παραλία Λουόμενων Δεσποζόμενων Ζώων Συντροφιάς

Ραφήνα 16/06/2015

Λαμβάνοντας υπόψη α) την έκδοση «Γενικού Κανονισμού Λιμένος» του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με τον οποίο καθορίζονται συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές-παραλίες Λουόμενων Δεσποζόμενων Ζώων Συντροφιάς, και β) του εγγράφου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας (αριθμός Φακ:513.7-3/14) για την υποχρέωση του Οργανισμού να ορίσει την κατάλληλη παραλία που πληροί τα κάτωθι κριτήρια :

1. Οι παραλίες να μην έχουν χαρακτηρισθεί ή θα χαρακτηρισθούν για το έτος 2015 «πολυσύχναστες», σύμφωνα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 23/200

2. Να επιλεγούν παραλίες με περιορισμένη έκταση και 

3. Να μην συμπεριληφθούν οι παραλίες που υπόκεινται σε καθ’ ολοκληρία εκμετάλλευση (καταβολή εισιτηρίου στην είσοδο)

Ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας Α.Ε., στο εύρος των διοικητικών του ορίων,   προέβει, στον ορισμό της παραλίας «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» ως της μοναδικής παραλίας, που πληροί τα προαναφερθέντα κριτήρια.

Η παραλία «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» οριοθετείται από την εκβολή του Μέγα Ρέματος Ραφήνας και τον οικισμό Πανόραμα και έχει μήκος 70 μέτρα.

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 13 Μαρτίου 2015 (αρ. πρωτοκόλλου 3381/27 Μαρτίου 2015) έκανε ομόφωνα δεκτό τον ορισμό της συγκεκριμένης παραλίας ως παραλία Λουόμενων Δεσποζόμενων Ζώων Συντροφιάς.

Γνώμονας για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου, κ. Γεωργίου Ορκόπουλου, του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Α.Ε. είναι:

– Η ανάπτυξης της πόλης μας, παρέχοντας υπηρεσίες που κάνουν την πόλη μας πόλο έλξης περισσότερων επισκεπτών,

– Η ικανοποίηση των φιλοζωικών αισθημάτων και αιτημάτων για μια πιο ανθρώπινη μεταχείριση των ζώων

– Ο εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών στα πλαίσια που το ευρωπαϊκό πρόσωπο της χώρας απαιτεί και η ποιότητα μιας πολιτισμένης χώρας και κοινωνίας ορίζει,

– Η εφαρμογή των κείμενων διατάξεων για τη διευκόλυνση όλων των πολιτών στους χώρους που ο Οργανισμός διαχειρίζεται «επί ίσοις όροις».