Συμπεριφορές σκύλου: 6 μύθοι που καταρρίπτονται

Συμπεριφορές σκύλου: 6 μύθοι που καταρρίπτονται

Για κάθε καλή συμβουλή για τον σκύλο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, υπάρχουν πιθανώς περίπου δέκα κακές. Η επιστήμη της εκπαίδευσης στις συμπεριφορές σκύλων έχει αναβαθμιστεί αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες αλλά το πολιτισμικό ήθος γύρω από την κηδεμονία σκύλων δεν έχει φτάσει ακόμα σε υψηλό επίπεδο. Παρακάτω θα δούμε μερικούς κοινούς μύθους για συμπεριφορές σκύλου και την εκπαίδευση τους και να μάθουμε περισσότερα για το τι λέει η επιστήμη σχετικά. 

Πάραυτα μπορείς σε ηλικιωμένο σκύλο να μάθεις νέα κόλπα

1. Δεν μπορείς να μάθεις σε έναν ηλικιωμένο σκύλο νέα κόλπα
Παρά τη δημοτικότητα αυτής της φράσης, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα σκυλιά μπορούν να μάθουν και να επωφεληθούν από την εκπαίδευση σε οποιαδήποτε ηλικία. Το δύσκολο κομμάτι τείνει να χρειάζεται εργασία από εμάς για να αναιρέσει ένα προηγούμενο ιστορικό μάθησης, ειδικά αν μια συμπεριφορά συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, εάν ο δεκάχρονος σκύλος σας γαβγίζει πάντα στον ταχυδρόμο, είναι σίγουρο ότι χρειάζεται να δουλέψετε πάνω σε αυτό. Αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ξεμάθει τις παλιές συμπεριφορές και να δημιουργήσει νέες πλέον συνήθειες.

2. Πρέπει να είστε ο «Άλφα» για να σας ακούει ο σκύλος σας.
Ο όρος “Άλφα” (κυρίαρχος ή αρχηγός της αγέλης) προέρχεται από μια μελέτη για τους λύκους που δημοσιεύτηκε τη δεκαετία του 1970 και έκτοτε αναθεωρήθηκε από τον ίδιο τον ερευνητή που τον επινόησε . Τώρα καταλαβαίνουμε ότι οι άγριοι λύκοι ζουν σε μικρές οικογενειακές ομάδες που αποτελούνται από ένα γονικό ζευγάρι και τους απογόνους τους, παρά σε μια αυστηρή και βίαια ενισχυμένη ιεραρχία. Επιπλέον, η συμπεριφορά των εξημερωμένων σκύλων μας είναι πολύ διαφορετική από τα ξαδέλφια τους από την άγρια ζωή στη φύση στο σπίτι μας. Κάθε φιλοσοφία κατάρτισης που χρησιμοποιεί την «κυριαρχία» ως ακρογωνιαίο λίθο είναι ξεπερασμένη, ανακριβής και περιττή .

Είναι κάτι παραπάνω από εντάξει να παρηγορείς τον φοβισμένο σκύλο σου, είναι ευγενικό!

3. Η παρηγοριά του φοβισμένου σκύλου σας «ενισχύει» το φόβο.
Αναφορικά με την συμπεριφορά είναι κυριολεκτικά αδύνατο να ενισχύσετε τον φόβο. Η έννοια της ενίσχυσης ισχύει για συμπεριφορές, όχι για συναισθήματα και κυρίως για ακούσια συναισθήματα όπως είναι ο φόβος. Όταν τα σκυλιά μας φοβούνται, είναι απολύτως εντάξει (και προτιμότερο) για εμάς να παρέχουμε την άνεση που χρειάζονται για να μπορούν να αισθάνονται οικία και ασφαλή. Το να έχουμε μια ισχυρή βάση εμπιστοσύνης είναι απαραίτητο εάν τελικά θέλουμε να βοηθήσουμε τα σκυλιά μας να αισθάνονται λιγότερο φοβισμένα. Η εξειδικευμένη συμπεριφοράς ζώων Dr Patricia McConnell προσφέρει μια χρήσιμη επισήμανση αναφορικά με το θέμα:

“Και αν κάποιος προσπαθούσε να εισβάλει στο σπίτι σας στη μέση της νύχτας; Ας πούμε ότι το έκανε, και αφού έφυγε ο εισβολέας, ένας φίλος ή ο αγαπημένος σας κάθισε μαζί σας στον καναπέ, σας έφερε τσάι και σας αγκάλιασε. Το τσάι και η συμπάθεια θα σας έκαναν πιο πιθανό να φοβάστε αν το ίδιο συνέβαινε ξανά το επόμενο βράδυ; Φυσικά όχι ».

Συμπεριφορές σκύλου

4. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θετική ενίσχυση για σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς.
Τείνει να υπάρχει η υπόθεση ότι έντονα θέματα συμπεριφοράς όπως η επιθετικότητα απαιτούν σκληρότερη εκπαίδευση. Ωστόσο, υπάρχει ένα βαρύ και αυξανόμενο σώμα της έρευνας που αποδεικνύει όχι μόνο το βάρος του να  χρησιμοποιούνται αποτρεπτικές στρατηγικές κατάρτισης , αλλά ότι η θετική ενίσχυση είναι στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματική ! Εκατοντάδες εκπαιδευτές χρησιμοποιούν εκπαίδευση βασισμένη σε θετική ενίσχυση για να εξαλείψουν επιτυχώς την επιθετικότητα, την αντιδραστικότητα, τη φύλαξη χώρων και πολλά άλλα σε όλο τον κόσμο.

5. Η χρήση τροφής στην εκπαίδευση είναι δωροδοκία.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ δωροδοκίας και επιβράβευσης! Μια δωροδοκία χρησιμοποιείται για να κάνει την συμπεριφορά να συμβεί, ενώ μια “ενίσχυση” (επιβράβευση) πληρώνει για τη συμπεριφορά αφού έχει ήδη συμβεί. Αν θέλουμε τα σκυλιά μας να επαναλαμβάνουν συμπεριφορές που μας αρέσουν, πρέπει να τις ενισχύουμε (επιβραβεύουμε). Το φαγητό τείνει να είναι ο πιο βολικός τρόπος για να διδάξετε νέες δεξιότητες, αλλά μόλις ο σκύλος σας καταλάβει μια ένδειξη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλες ανταμοιβές εκτός των λιχουδιών, όπως το παιχνίδι μαζί του με παιχνίδια, ο περίπατος, ο χαιρετισμός φίλων και η εξερεύνηση του περιβάλλοντος.

6. Ο σκύλος μου με ακούει γιατί με σέβεται.
Η έννοια του “σεβασμού” είναι μόνο για τους ανθρώπους, δυστυχώς! Τα σκυλιά είναι αμοραλιστικά όντα. Περιηγούνται στον κόσμο τους και λαμβάνουν αποφάσεις με βάση την ιστορία εκμάθησής τους. Με απλά λόγια, τα σκυλιά κάνουν ό, τι τους ταιριάζει για να έχουν τα αποτελέσματα που ψάχνουν. Αυτό σημαίνει ότι οι οργανισμοί με τους αντίχειρες και τα μεγάλα μυαλά, πρέπει να οργανώσουν τα σπίτια μας, έτσι ώστε οι συμπεριφορές που μας αρέσουν να είναι τα ίδιες με αυτές που παίρνουν τα σκυλιά μας ό, τι θέλουν. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος σας όταν έρχονται οι επισκέπτες στο σπίτι σας τείνει να πηδάει πάνω τους , μπορείτε να τον εκπαιδεύσετε ότι το να παραμένει ήρεμος και στο μέρος που θα του υποδείξετε είναι και ο τρόπος για να ανοίξει η πόρτα σας έτσι ώστε οι φίλοι σας να μπουν μέσα.

Οι μύθοι των σκύλων είναι διάχυτοι, αλλά η βασισμένη σε αποδείξεις εκπαίδευση και η συμπόνια είναι τα κλειδιά για να τους καταρρίψουμε. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για τη διαλογή των μύθων από τα γεγονότα με τη συμπεριφορά του σκύλου σας, η καλύτερη πορεία δράσης είναι να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτικό σκύλων που βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία .

Πηγή: cuteness.com