Πρόγραμμα που μεταφράζει το γάβγισμα!

Πλέον ο Dr. Dolittle δεν θα είναι ο μόνος που μπορεί να μιλήσει στα ζώα, ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα πρόγραμμα για υπολογιστή που μεταφράζει τα γαβγίσματα σε λέξεις.

Ο σκύλος είναι  ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αλλά πως μπορούμε να ξέρουμε αν είναι ευτυχισμένος, χαρούμενος, λυπημένος,νευρικός η λυπημένος;

Η απάντηση είναι στην ένταση, τη διάρκεια και το τόνο του γαβγίσματος τους, σύμφωνα με επιστήμονες που ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα για υπολογιστή που μπορεί να μεταφράσει τα γαβγίσματα.

Πολύπλοκοι αλγόριθμοι που αναπτύχθηκαν από  ερευνητές στην Ουγγαρία μπορεί να προβλέψουν με ακρίβεια το φύλο, την ηλικία του σκύλου και την νοητική του κατάσταση.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους κτηνιάτρους στις διαγνώσεις τους,σύμφωνα με την ομάδα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και Πανεπιστήμιο Brown στη Βουδαπέστη.

Ανέλυσαν 800 γαβγίσματα από 8 σκυλιά σε 7 διαφορετικές καταστάσεις, όπως όταν ένας κηδεμόνας σκύλου το δένει σε ένα δέντρο και απομακρύνεται ενώ εμφανίζεται ένας ξένος κοντά στο χώρο του.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 29 ακουστικές μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έντασης και της διάρκειας και ανέπτυξαν αλγόριθμους για να τα μεταφράσουν. Κατάφεραν να αναγνωρίζουν το φύλο του σκύλου με ποσοστό επιτυχίας 85%. Προέβλεψαν με ακρίβεια την ηλικία του σκύλου με επιτυχία 80%.

Οι ερευνητές αναφέρουν  ότι η επικοινωνία με το σκύλο έχει μελετηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στο πώς τα σκυλιά καταλαβαίνουν την ανθρώπινη επικοινωνία, όπως τη φωνή και τις χειρονομίες μας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το φύλο και ηλικία των κατοικίδιων σκύλων προβλέπονται με την βοήθεια της ανάλυσης ήχου.

«Φαντάζομαι ότι οι  κτηνίατροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις τεχνικές για να βοηθηθούν στο τι συμβαίνει με ένα σκυλί, ενώ ταυτόχρονα εμείς εργαζόμαστε πάνω σε μια εφαρμογή για την κοινωνική ρομποτική,” είπε ο Dr. Tamas Farago, του Πανεπιστημίου Eotvos Lorand University, σύμφωνα με συνέντευξη του στην εφημερίδα Independent.

Τα κοινωνικά ρομπότ είναι μηχανές που αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν με τους ανθρώπους, ενώ ο Dr. Farago είπε ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη ρομπότ που χρησιμοποιούν τα γαβγίσματα με τρόπο κατανοητό για τους ανθρώπους.

 Άλλες εφαρμογές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα διάγνωσης προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως άγχος αποχωρισμού, αναγνωρίσιμη επιθετικότητα, στρες ή φόβο στα σκυλιά, κάτι το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει καταφύγια ζώων να βρίσκουν τα κατάλληλα σπίτια για αυτά.

Τα πειράματα με τα γαβγίσματα έγιναν  στη Βουδαπέστη με 8 σκυλιά της ουγγρικής φυλής Mudi . Η έκθεση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animal Cognition.

 

Πηγή:telegraph.co.uk