Για πόσο μπορείτε να αφήσετε τον σκύλο σας μόνο του στο σπίτι; Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες

Είναι αναπόφευκτο να μείνει μόνος του ο τετράποδος φίλος στο σπίτι, αλλά για πόσο μπορείτε να αφήσετε τον σκύλο σας μόνο του στο σπίτι όταν χρειαστεί; Εάν είστε νέος κηδεμόνας σκύλου μπορεί να σας είναι δύσκολο να αφήσετε τον τετράποδο φίλο σας όταν εργάζεστε.

Ακόμα και όταν είναι κουτάβι και μπορεί να το νιώθετε σαν παιδί σας και ένα από τα καλά του σκύλου, σε αντίθεση με τα μωρά, είναι ότι μπορεί να μείνει μόνος του στο σπίτι. Παρόλα αυτά ο χρόνος που μπορείτε να τον αφήσετε μόνο του εξαρτάται από παράγοντες όπως: ηλικία, φυλή και εάν έχει άγχος αποχωρισμού.

Ακόμα κι αν ο σκύλος σας δεν είναι από αυτούς που τους αρέσει να τη “κοπανάνε” από το σπίτι, σε γενικές γραμμές τα σκυλιά χρειάζεται να κάνουν την “ανάγκη” τους  αρκετά συχνά. Αυτό είναι σημαντικός παράγοντας για να αποφασίσετε για πόσο θα αφήσετε μόνο του τον σκύλο σας στο σπίτι.

Σύμφωνα με το Rover.com τα κουτάβια (και μόνο τα κουτάβια) χρειάζονται να κάνουν την “ανάγκη” τους κάθε ώρα για κάθε μήνα της ηλικίας τους: για παράδειγμα ένα κουτάβι 3 μηνών πρέπει να κάνει την ανάγκη του κάθε 3 ώρες. Τα εφηβικά σκυλιά μπορούν να μείνουν μεταξύ 6 και 8 ώρες χωρίς να πάνε προς “νερού” τους ενώ τα ενήλικα μεταξύ 2 έως 6 ώρες.

Αυτές είναι απλά κατευθυντήριες γραμμές ενώ εσείς ξέρετε τον σκύλο σας καλύτερα από τον οποιονδήποτε. Οπλισμένοι με πληροφορίες γύρω από τον σκύλο σας, το πρόγραμμα για τις ανάγκες του και τη προσωπικότητα του θα μπορείτε να πάρετε “εκπαιδευτική” απόφαση για το πόσο χρονικό διάστημα μπορείτε να τον αφήσετε μόνο του στο σπίτι. Γιατί πολύ απλά..κάθε σκύλος είναι διαφορετικός.

“Βεβαίως οι παραπάνω εκτιμήσεις εξαρτώνται από το μέγεθος του σκύλου, τη κατάσταση υγείας του τις συμπεριφορές του. Όμως, κάθε σκυλί που αναγκάζεται να κρατήσει τα ούρα του για μεγάλο χρονικό διάστημα διατρέχει κίνδυνο για μόλυνση ουροφόρων οδών, πέτρες ή κρυστάλλους”, εξηγεί το Rover.com. “Επιπλέον, κρατώντας το σκυλί τα ούρα του για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απλά άβολο και μπορεί να οδηγήσει σε “ατυχήματα” στο σπίτι.”

Εάν εργάζεστε από το σπίτι και ο σκύλος σας είναι συνηθισμένος να σας έχει τριγύρω του συνέχεια ίσως να θέλετε να μείνετε μακριά του όχι περισσότερο από τέσσερις ώρες.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τα πάντα για να γίνετε γονιμοκόβιος στο σπίτι – αυτές τις μέρες μπορείτε να καλέσετε πολλούς ανθρώπους για να σας βοηθήσουν να βγάλετε τον σκύλο σας έξω να κάνει την ανάγκη του αλλά και να ασκηθεί. Από τις εφαρμογές με περιπατητές σκύλων (dog walkers) μέχρι και με φίλους της γειτονιάς, υπάρχει πάντα ένας τρόπος να σιγουρευτείτε ότι το σκυλί σας δεν είναι μόνο του στο σπίτι για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

“Για λόγους ασφάλειας και άνεσης, δώστε στον σκύλο σας ένα διάλειμα για την ανάγκη του κάθε 4 έως 6 ώρες”, συνιστά το Rover.com. “Οι καθημερινές εργάσιμες ώρες σας είναι περίπου 8 με 10 ώρες οπότε εάν δεν σας είναι εύκολο να τον βγάλετε εσείς για την ανάγκη του μισθώστε έναν περιπατητή σκυλιών για να παρέχει αυτού του είδους τη φροντίδα στον τετράποδο φίλο σας.

 https://www.instagram.com/p/BGdLjrsm28h/?utm_source=ig_embed

Εάν ο σκύλος σας έχει άγχος αποχωρισμού το να τον αφήσετε μόνο του σπίτι μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο. Σε άρθρο της  Κτηνιατρικής Κλινικής Torquay και Surfcoast η κτηνίατρος Dr. Kate Gittings προσφέρει μερικές συμβουλές για να ηρεμήσετε ένα ανήσυχο κουτάβι προτού φύγετε από το σπίτι.

“Είναι πολύ σημαντικό να μην το κάνετε μεγάλη υπόθεση που φεύγετε από το σπίτι και να μην αναστατώνετε τον σκύλο σας αποχαιρετώντας τον σαν να είναι άνθρωπος.

Αυτή η αναστάτωση του αποχωρισμού μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στα κατοικίδια ζώα, κάτι που οι κτηνίατροι αντιμετωπίζουν συχνά, ωστόσο, εάν είμαστε χαλαροί και δεν το κάνουμε “θέμα” το ότι φεύγουμε τότε το ίδιο θα το αντιληφθεί και ο σκύλος μας και καθώς αποχωρούμε ήρεμα βοηθάμε να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα για από δω και πέρα που θα μείνει ο σκύλος μόνος του.”

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, στο δικό του μέρος στο σπίτι και στα παιχνίδια του.  Εάν είναι ανήσυχος ένας περιπατητής σκύλων μπορεί να σας βοηθήσει για να μην έχετε συνέχεια αυτό το θέμα στο μυαλό σας. Είναι θεραπευτικό και για το σκυλί σας γιατί το βοηθά στη διακοπή της ρουτίνας κατά τη διάρκεια της ημέρας και του επιτρέπει να “ξοδέψει” μέρος της ανήσυχης ενέργειας του.

Εάν αφήνοντας  το σκυλί σας στο σπίτι μόνο του σας προκαλεί πολύ άγχος  – και αν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά – σκεφτείτε κάποιο κέντρο ημερήσιας φροντίδας σκύλων.

Εάν δεν έχετε τα χρήματα για αυτό, ελέγξτε με τους φίλους που έχουν και αυτοί σκυλιά μήπως μπορούν να φροντίζουν τον σκύλο σας εάν πρόκειται να λείπετε όλη τη μέρα.Αξίζει επίσης να ρωτήσετε αν μπορείτε να φέρετε το σκυλί μαζί στη δουλειά σας καθώς πλέον αρκετοί χώροι εργασίας είναι φιλικοί προς το σκύλο.

Μια άλλη επιλογή είναι να βάλετε κάμερες για σκύλους. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να ελέγχετε για το σκύλο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάποιες από αυτές τις κάμερες μπορούν να προσφέρουν λιχουδιές κάτι το οποίο σας επιτρέπει να δίνεται κάτι στον σκύλο σας ενώ εσείς λείπετε από κοντά του.

Ένας τρόπος για να σιγουρευτείτε ότι το σκυλί σας είναι άνετο και ήρεμο όταν λείπετε είναι να δημιουργήσετε ένα ασφαλές μέρος για αυτό. Εδώ έρχεται το δωμάτιο “bye-bye” το οποίο μπορεί να είναι ακόμα και η κρεβατοκάμαρα σας.

Μπορείτε στο δωμάτιο να τοποθετήσετε φρέσκο νερό, παιχνίδια και μουσική μέχρι να επιστρέψετε.  Αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα ένα μεγάλο μαλακό crate είναι επίσης μια καλή επιλογή. Ωστόσο, εξαρτάται πραγματικά από τι σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα εσείς και ο σκύλος σας.

Ορισμένα σκυλιά αισθάνονται λιγότερο ανήσυχα σε μικρότερους χώρους ενώ άλλα αισθάνονται παγιδευμένα. Πριν αφήσετε τον σκύλο σας στο δωμάτιο bye-bye ή στο crate του όλη την ημέρα, δοκιμάστε μικρές αποχωρήσεις από το σπίτι για να βεβαιωθείτε ότι η λύση αυτή λειτουργεί και για τους δυο σας.

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας ξέρει όταν επιστρέφετε και πάλι δεν το κάνετε “μεγάλο θέμα” που επιστρέψατε. Μπορείτε να εκδηλώσετε τη χαρά σας στο σκύλο σας αλλά μην το κάνετε αμέσως μόλις μπείτε στο σπίτι.

“Όταν φτάσετε στο σπίτι, καθυστερήστε κατά 5 λεπτά να δείξετε πόσο χαρούμενοι είστε που γυρίσατε κοντά στο σκύλο σας , ανεξάρτητα από το πόσο χαρούμενοι είστε και οι δύο την ώρα που θα συναντηθείτε μετά από μια κουραστική μέρα”, συνιστά  η Dr Gittings. “Ως εκ τούτου, η επιστροφή σας δεν συμβολίζει το τέλος του χρόνου που έμεινε ο σκύλος μόνος του και έτσι τα αφήνετε να το περιμένουν αυτό όλη τη μέρα.”

“Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα. Αν πρόκειται να απουσιάζετε όλη τη μέρα βγάλτε τον σκύλο σας μια μεγάλη βόλτα το πρωί και επίσης όταν γυρίσετε. Τα σκυλιά χρειάζονται άσκηση και τους αρέσει να κοινωνικοποιούνται , ακόμα κι αν απλά προχωράνε κοντά με άλλους ανθρώπους.”

“Είτε πρόκειται για άσκηση ή για συναρπαστικό περίπατο στη γειτονιά, είτε για παιχνίδια όλες αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν τον σκύλο να έχει υγεία και να εξισορροπεί το χρόνο που περνάει μόνος του” αναφέρει το Rover.com.

Παρόλο που δεν υπάρχει κανένας “σκληρός” και “γρήγορος” κανόνας για το πόσο χρονικό διάστημα μπορείτε να αφήσετε το σκυλί σας μόνο του είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι καλύπτεται  τις διανοητικές και φυσικές του ανάγκες πριν ξεκινήσετε. Εάν το σκυλί σας είναι ικανοποιημένο μένοντας και μόνο του στο σπίτι …δεν έγινε και τίποτα.

Πηγή:bustle.com