Λεχαινά:Ενημέρωση στο Α” Νηπιαγωγείο με θέμα τα αδέσποτα ζώα

Διαβάστε περισσότερα για: σχολείο ,παιδεία


nipiagogeiooΤην Παρασκευή 15 Μαΐου επισκέφτηκαν το Α” Νηπιαγωγείο Λεχαινών η κτηνίατρος Παναγιώτα Τσάγκου και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού συλλόγου Γιώργος Βέρροιος που ενημέρωσαν τα παιδιά για το θέμα των αδέσποτων και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να φερόμαστε και να περιποιούμαστε τα ζώα.

Το πρόγραμμα εκτέλεσαν οι νηπιαγωγοί του Α” Νηπιαγωγείου Λεχαινών Χρυσούλα Κοντού και Ζωή Παρασκευοπούλου, που έδειξαν για μια ακόμα φορά την ευαισθησία τους γύρω απο τα θέματα αυτά και προσπάθησαν να την μεταδώσουν και στους μικρούς μαθητές τους.

Σκοπός του project

Τα νήπια ήδη γνωρίζουν ότι τα αδέσποτα είχαν οικογένεια πριν εγκαταλειφθούν όμως ποιος τα φροντίζει τώρα που ζουν στον δρόμο; Τα νήπια συμμετέχοντας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του project αυτού, αποκτούν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Ενεργοποιείται η σκέψη τους και αντιλαμβάνονται τα αίτια, τις επιπτώσεις, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων, φαινόμενο που καθόλου δεν τιμά τη χώρα και την κοινωνία μας. Τα καθιστά κοινωνικά ευαισθητοποιημένα άτομα, αποκτούν δεξιότητες αναζήτησης λύσεων, και επίλυσης προβλημάτων και αναπτύσσουν πρωτοβουλίες δράσης. Κατανοούν την έννοια “ζωοφιλία” και τον σεβασμό σε όλα τα πλάσματα από την τρυφερή αυτή ηλικία. Κατανοούν ότι δεν παίρνουμε ένα ζώο αν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε απέναντι στο ζώο αυτό και ότι πρέπει να φερόμαστε στα ζώα με καλοσύνη και σεβασμό, όπως το αξίζουν και όχι απάνθρωπα και σκληρά. Νιώθουν ότι τα ζώα είναι ζωντανά πλάσματα και όχι παιχνίδια και ένα κατοικίδιο ζώο πρέπει να είναι μέλος της οικογένειας για ολόκληρη την ζωή του.

Έτσι το παιδί μαθαίνει:
-Να είναι φιλικό και να σέβεται τα ζώα.
-Διδάσκει και μέσα απ΄ αυτό διδάσκεται.
-Η επαφή το κάνει πιο κοινωνικό.
-Μέσα από τη φροντίδα, γίνεται πιο υπεύθυνο και νιώθει χρήσιμο και ικανό.
-Νιώθει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, μέσα από τη συναισθηματική στήριξη του σκύλου.
-Μπαίνουν όρια στη συμπεριφορά του και μαθαίνει να σέβεται τις ανάγκες του άλλου.
-Μαθαίνει να δίνει προσοχή και να δείχνει κατανόηση στα συναισθήματα του σκύλου.
-Διδάσκεται την αξία της φιλίας, της πίστης, της ανιδιοτελούς αγάπης.
Μέσα απ’ αυτή τη σχέση, το παιδί λαμβάνει εφόδια που θα το βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή του και σε όλες τις σχέσεις του.

nipiagogeio