Φόνος στα μάτια των παιδιών

Φτου ξελευθερία στα άρρωστα μυαλά.

Σε αυτόν τον φόνο είμαστε όλοι ένοχοι και εγώ και εσύ και η γάτα μου μαζί!!

Τις τελευταίες μέρες το πρόβλημα της δολοφονίας των αδέσποτων ζώων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η Ελληνική κοινωνία στην πραγματικότητα μοιάζει ανήμπορη να προστατέψει όλες εκείνες τις αδέσποτες ψυχές. Μοιάζει ανίκανη να σκεφτεί το πραγματικό, εκλοβισμένη σε ένα μόνιμο φόβο και αγωνία για το μέλλον.Το παρόν φωνάζει είναι εδώ γερασμένο και με ματωμένα χέρια . προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά που θα έρθουν, αλλά στην πραγματικότητα ματώνουμε τις συνειδήσεις και τις αθώες ψυχές τους προσφέροντας τους παντού θάνατο και βία.Βια στην τηλεόραση, βία στο διαδίκτυο, βια στην καθημερινότητα τους,βία στους δρόμους και στις αυλές μας.

Πρόσφατα έγραψα ένα άρθρο για την Τσαριτσάνη Ελασσόνας.Ως Τσαριτσανιώτης νιώθω πάντα περήφανος για τον τόπο καταγωγής μου. Σήμερα όμως ντρέπομαι πραγματικά.

Ντρέπομαι και μόνο στην σκέψη πως στον τόπο που μεγάλωσα κάποιος ή κάποιοι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, σκορπώντας τον θάνατο παντού,χωρίς κανέναν ενδοιασμό, χωρίς κανέναν λόγο.

Νεκρές ψυχές ξεψυχούν σε δρόμους και πλατείες μπροστά στα μάτια παιδιών που παίζουν ανέμελα . Ένας πόλεμος με έναν άγνωστο πάντα νικητή και πολλά αθώα θύματα.Οικόσιτα και αδέσποτα ζώα πεθαίνουν καθημερινά από αδέσποτες φόλες χωρίς κανείς να κάνει το παραμικρό.Η επίσημη πολιτεία αδιαφορεί.Οι  μισοί κάτοικοι διαμαρτύρονται και οι  άλλοι μισοί απολαμβάνουν ανέμελα τον καφέ τους βλέποντας τον θάνατο δίπλα τους.

Είμαστε όλοι συνένοχοι.Είμαστε όλοι ηθικοί αυτουργοί.Οχι μόνο για τον θάνατο εκατοντάδων ζώων, αλλά κυρίως για τον θάνατο του πολιτισμού,της αξιοπρέπειας,του σεβασμού στην ζωή και στα δικαιώματα.

Η Επαρχία Ελασσόνας μάτωσε για να κερδίσει η δημοκρατία.Ηταν πάντοτε βασικός πυρήνας αγώνων ενάντια στον ολοκληρωτισμό και την βία.Κι όμως κάποιοι επιμένουν ακόμα να ζούνε με δικούς τους νόμους αδιαφορώντας για τα όσα θέσπισε η επίσημη πολιτεία.Ο πρόσφατος νόμος για τα αδέσποτα προβλέπει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

1) Δημιουργείται στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο οργάνωσης, διαχείρισης και προστασίας των ζώων συντροφιάς.

2) Η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαιρέτως τις γάτες και τους σκύλους, δεσποζόμενα και αδέσποτα, που περισυλλέγονται, καθίσταται υποχρεωτική. Για τα αδέσποτα που περισυλλέγονται καθίσταται επιπλέον υποχρεωτική και η στείρωση.

3) Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στους δήμους -σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία- ενώ θεσμοθετείται η ευθύνη των δήμων για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.

4) Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα, καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.

5) Η κακοποίηση και βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο, που είναι εξίσου αυστηρό.

6) Προβλέπεται αυστηροποίηση των διατάξεων και συγκεκριμένα προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις στην περίπτωση της κακοποίησης ζώου ή της συμμετοχής σε τσίρκο ή άλλη συναφή εκδήλωση ή έκθεση με κερδοσκοπικό σκοπό, ενώ τα διοικητικά πρόστιμα για τους παραβάτες γίνονται πιο αυστηρά και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζονται, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.

Ορίζει ξεκάθαρα τις ποινές και μάλιστα χωρίς αναστολή για την κακοποίηση ζώων, ορίζει ξεκάθαρα το πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης και την ευθύνη της κάθε τοπικής διοίκησης απέναντι σ’αυτο.

Δεν είναι όμως δυστυχώς η πρώτη φορά που συμβαίνει. Στην συγκεκριμένη περιοχή καταγραφονται καθημερινά σχεδόν φόνοι ζώων από αδέσποτες φόλες χωρίς κανείς να κάνει το παραμικρό. Μια πρόσφατη επιστολή έχει σταλεί στις αρμόδιες τοπικές αρχές αλλά και στην πανελλήνια ένωση για τα αδέσποτα.
2000 υπογραφές διαμαρτυρίας έχουνε μαζευτεί σε μόλις 24 ώρες.

Το θέμα όμως εξακολουθεί να υφίσταται. Η βία εξακολουθεί να κερδίζει.

Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει ένα άρρωστο μυαλό όταν στα μάτια του ο θάνατος ενός ζώου μοιάζει με καθημερινό παιχνίδι δύναμης και εξουσίας.

Δεν ξέρω πως θα τολμούσα να κοιτάξω στα μάτια ένα παιδί που κάποιος ανόητος του χάρισε την εικόνα του φόνου του αγαπημένου του κατοικίδιου.

Απο την πλευρά μου ζητώ ένα μεγάλο συγνώμη σε όλα εκείνα τα παιδιά που δεν τόλμησα να φωνάξω δυνατά ντροπή την στιγμή που έπρεπε.

Φτου ξελευθερια στα άρρωστα μυαλά.

 

Καραναστάσης Νικόλας

Via