Neem λάδι για τον σκύλο! Τι είναι και τι προσφέρει; [Video]

Τι είναι το λάδι Neem και τι προσφέρει στον σκύλο; Το έλαιο Neem εξάγεται από τους σπόρους και το φλοιό του δέντρου Neem (Azadirachta Indica) τροπικό δέντρο το οποίο προέρχεται από την Ινδία.

Oι Ινδοί το χρησιμοποιούν για πάνω από 1000 χρόνια για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και χρησιμοποιείται επίσης ως φυσικό εντομοκτόνο, φυτοφάρμακο, για θεραπείες δέρματος και άλλα πολλά για τον σκύλο.

Το φυσικό, ακατέργαστο έλαιο neem έχει έντονη οσμή. Είναι αρκετά μοναδικό και μυρίζει σαν καμένο σκόρδο με μια νότα καφέ και κρεμμυδιού.

NEEM : ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡO [Video]

Τα εκχυλίσματα του neem περιέχουν μια φυσική χημική ουσία που ονομάζεται αζαδιραχτίνη.

Η ουσία βρίσκεται σε όλα τα μέρη του δένδρου.

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά, αν και η χημική ουσία είναι πιο πολύ συγκεντρωμένη στον καρπό, ιδιαίτερα στους σπόρους.

Παράγωγα του δέντρου neem αντικαθιστούν τα χημικά εντομοκτόνα ψεκασμού και εδάφους.

Συχνά επιλέγεται ως εναλλακτική λύση στα χημικά φάρμακα που απωθούν τους ψύλλους και τα τσιμπούρια καθώς δεν είναι τοξικό για τους σκύλους και η δυσάρεστη γεύση του λιγοστεύει τις πιθανότητες να το γλύφουν τα σκυλιά.Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες που ενισχύουν γενικά την υγεία των σκύλων και είναι πολύ ισχυρό.

Το έλαιο Neem μπορεί να αναμιχθεί με άλλα έλαια και να εφαρμοστεί τοπικά, να προστεθεί ή να γίνει σε σπρέι.

Λάδι neem με ελαιόλαδο πριν τη χρήση

Δεν συνιστάται για εσωτερική χρήση, αλλά τα αποξηραμένα φύλλα του δέντρου neem μπορούν να καταναλωθούν για επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Πριν χρησιμοποιήσετε λάδι Neem ή κάποιο προϊόν στο σκυλί σας, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας, καθώς μερικοί σκύλοι μπορεί να είναι αλλεργικοί ή ευαίσθητοι σε αυτό ή μπορεί να έχουν ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή να παίρνουν φάρμακα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με το έλαιο neem.

Εδώ θα δείτε τι πρέπει να ξέρετε για το λάδι Neem και τον σκύλο σας.

Μια από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις του Neem oil για σκύλους είναι ως εντομοκτόνο και εντομοαπωθητικό. Είναι αποτελεσματικό ενάντια στα κουνούπια, τα ακάρεα, τα εσωτερικά παράσιτα, τους ψύλλους και πολλά είδη κροτώνων, αν και δεν προστατεύει από τα καφέ τσιμπούρια και τα σκουλίκια.

Πολλά φάρμακα για ψύλλους και κρότωνες που παίρνετε από κτηνίατρους περιέχουν χημικές ουσίες και άλλα συστατικά δυνητικά επιβλαβή για σκύλους, ειδικά αν τα σκυλιά τα γλύφουν ή αν εισέρχονται από την επιδερμίδα τους.

Το έλαιο Neem δεν είναι τοξικό και έχει μια πικρή, δυσάρεστη γεύση που τείνει να εμποδίζει τα σκυλιά να προσπαθούν να το γλείψουν. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί για να ανακουφίσει τον κνησμό από τροφικές αλεργείες, τσιμπήματα εντόμων, εξανθήματα.

Μπορεί να αντιμετωπίσει μολύνσεις από μύκητες, δακτυλίους και ατοπική δερματίτιδα και τείνει να λειτουργεί γρήγορα. Κηδεμόνες σκύλων αναφέρουν ότι η αλωπεκία που οφείλεται σε σοβαρή κνησμό γενικά καθαρίζεται μέσα σε μια εβδομάδα.

Το Neem Oil μπορεί να καταπολεμήσει τις μολύνσεις και τα μικρόβια που προκαλούν φαγούρα με τις αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητές του. Επιπλέον, όταν το έλαιο neem εφαρμόζεται τακτικά, απορροφάται στο αίμα μέσω του δέρματος και προσφέρει στους σκύλους προστασία από περαιτέρω μολύνσεις ή παρασιτώσεις για κάποιο χρονικό διάστημα.

Έχει αποδειχθεί ότι καθαρίζει το αίμα, υποστηρίζει το συκώτι και βελτιώνει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μερικοί αναφέρουν ότι βελτιώνει επίσης την υγεία των δοντιών των σκύλων.

Πρέπει να χρησιμοποιώ το έλαιο Neem στον σκύλο μου; 

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το Neem Oil στον σκύλο σας.

Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να είναι ευαίσθητοι ή αλλεργικοί σε αυτό, και εάν δείτε σημάδια αλλεργικής αντίδρασης στο σκυλί σας όπως, φτέρνισμα, βήχας,  πρήξιμο, η δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως να το χρησιμοποιείτε.

Ένας ολιστικός κτηνίατρος θα σας ενημερώσει για διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εφαρμόσετε το neem oil στο σκυλί σας, αλλά να θυμάστε ότι είναι αρκετά ισχυρό και πιθανόν χρειάζεται να αραιωθεί πριν από την εφαρμογή.

Ορισμένοι κηδεμόνες σκύλων αραιώνουν το έλαιο neem με ελαιόλαδο και βυθίζουν κατευθείαν τα μέρη του σώματος σκύλου όπου είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν παράσιτα, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού, των αυτιών, της ουράς, των ώμων και των πλευρών. Αυτό μπορεί να γίνει κάθε δύο ή τρεις μέρες ως προληπτικό μέτρο για την αποτροπή λοιμώξεων και παρασιτώσεων. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε περιοχές ερεθισμού, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών εγκαυμάτων ή των θερμών σημείων, για άμεση ανακούφιση.

Για να αραιώσετε το έλαιο Neem, θα πρέπει να ξεκινήσετε με ένα μείγμα από ένα μέρος neem oil με δέκα μέρη ελαιόλαδου. Εάν η κατάσταση δεν ξεκαθαρίσει, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του ελαίου neem στο μείγμα.

Το έλαιο Neem μπορεί επίσης να αναμειχθεί με σαμπουάν για σκύλους. Αυτό γίνεται συνήθως με ανάμειξη ενός μικρού κουταλιού λαδιού neem με δύο κουταλιές της σούπας φυσικό σαμπουάν.

Θα πρέπει να αναμειγνύεται μόνο μερικά λεπτά πριν από τη χρήση, καθώς το σαμπουάν θα διασπάσει το έλαιο όσο περνάει η ώρα και θα το κάνει ανενεργό.

Το μίγμα σαμπουάν με λάδι neem θα πρέπει να μαλάσσεται στο δέρμα του σκύλου και να μένει εκεί για τουλάχιστον πέντε έως δέκα λεπτά πριν το ξέπλυμα.

Μπορείτε να φτιάξετε σπρέι Neem με ένα μέρος ελαίου neem και δέκα μέρη ζεστού νερού. Μπορεί να θέλετε να αναμίξετε σε ήπιο φυσικό απορρυπαντικό ή άλλα αιθέρια έλαια για να καλύψετε τη μυρωδιά. Το μείγμα πρέπει να γίνεται μόνο για χρήση την ίδια ημέρα, καθώς το λάδι θα γίνει λιγότερο ισχυρό με το χρόνο. Θα πρέπει να ψεκάζεται σε όλο το σώμα του σκύλου ομοιόμορφα.

Σημεία Προσοχής

Το λάδι Neem δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε ανοιχτά τραύματα, κοψίματα ή πληγές και δεν πρέπει να το αφήνετε να έρθει σε επαφή με τα μάτια του σκύλου σας, τη μύτη ή το στόμα τους.

Τα σκυλιά μπορεί να τρίβονται με το λάδι neem στα έπιπλα, σε χαλιά ή άλλες επιφάνειες και ενώ γενικά απομακρύνεται εύκολα, πιθανότατα θα θελήσετε να κρατήσετε το σκυλί σας μακριά για λίγο καθώς η μυρωδιά του λαδιού neem δεν είναι και ελκυστική.

Αφιερώστε χρόνο για να απορροφηθεί το λάδι  από το δέρμα του σκύλου σας πριν τον αφήσετε να περιφέρεται ελεύθερα.

Πηγή: Dogtime