Αλλαγή στη τροφή του σκύλου βελτιώνει την υγεία του

Αγαπητέ Dr.Fox : Υπάρχει πιθανότητα ο σκύλος μου να έχει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και ο κτηνίατρος θέλει να του αλλάξουμε διατροφή για 3 εβδομάδες. Ο σκύλος μου ακολουθεί ωμοφαγία από τον Ιανουάριο που τον έχουμε. Θα προτιμούσα να μην του δώσω κροκέτες πάλι, ειδικά αυτές που έχουν σαν κύριο συστατικό το καλαμπόκι.Εδώ λοιπόν έρχεται το δίλημμα μου με περισσότερες λεπτομέρειες:

Ο σκύλος μου είναι σχεδόν 3 ετών και ζυγίζει περίπου 12,5 κιλά. Τον έχω μαζί μου  από τον Ιανουάριο και τον ταίζω ωμό μοσχαρίσιο κιμά, κοτόπουλο, συκώτι,καρδιά,λαιμό και μαγειρεμένη γλυκοπατάτα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών – τεσσάρων εβδομάδων τα κόπρανα του είναι ακανόνιστα κυρίως με παρουσία βλέννας, μερικές φορές είναι μαλακά και κάνει διάρροιες, έχουν σκούρο χρώμα και με πιθανή μικρή ποσότητα αίματος. Εκτός από τις ακανόνιστες κενώσεις φαίνεται απολύτως φυσιολογικός στη συμπεριφορά του, έχει όρεξη και πίνει κανονικά νερό. Κάναμε αρκετές εξετάσεις και όλες ήταν αρνητικές. Ο κτηνίατρος ακόμα νομίζει ότι μπορεί να είναι φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και μου προτείνει να του αλλάξω διατροφή. Αν αυτό λειτουργήσει τότε θα τον αφήσουμε έτσι και πιθανότατα θα αλλάξουμε διατροφή. Αν όχι, τότε ο  κτηνίατρος θέλει να προχωρήσουμε σε βιοψία για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Εκτιμώ το ότι ο κτηνίατρος μου θέλει να ξεκινήσει με την αλλαγή διατροφής  πριν ��ροχωρήσει με φάρμακα ή άλλες επεμβατικές εξετάσεις. Ωστόσο, θα προτιμούσα να μην του δώσω τροφές όπου περιέχουν σαν κύριο συστατικό το καλαμπόκι και άλλα συστατικά που δεν θέλω να δίνω στον σκύλο μου. Η τροφή που υποτίθεται ότι πρέπει να του δώσω από σήμερα ή άμεσα είναι η Hils I/D. Ταυτόχρονα σέβομαι τον κτηνίατρο μας και μέρος του εαυτού μου μου λέει να ακολουθήσουμε προσωρινά αυτού του είδους τη διατροφή για να δούμε αν θα βελτιωθεί η κατάσταση του από την αλλαγή στη τροφή μετά από 3 βδομάδες.

Έτσι λοιπόν οι επιλογές μου είναι :α) να ακολουθήσω αυτή τη δίαιτα που προτείνει ο κτηνίατρος μου και που πραγματικά δεν συμφωνώ και β) να βρω μια εναλλακτική, πιο υγιεινή, φυσική ή σπιτική διατροφή που θα βοηθήσει επίσης σε πεπτικά προβλήματα, ελπίζω με την έγκριση του κτηνιάτρου μου. Εσείς στη θέση μου τι θα κάνατε;  R.G., Ridgefield, Conn.

Αγαπητέ R.G.Μερικά σκυλιά δεν δέχονται καλά όπως άλλα την ωμοφαγία. Συνήθως βοηθάει αυτά τα σκυλιά να μαγειρεύουμε ελαφριά το φαγητό τους και να τους παρέχουμε πεπτικά ένζημα και προβιοτικά. Άλλαξε σταδιακά τη διατροφή του σκύλου σου με τη δική μου σπιτική συνταγή (δημοσιεύτηκε στο DrFoxVet.net).

Απάντηση R.G Ταίζω το σκυλί μου με τη συνταγή σας με τη γαλοπούλα τη τελευταία βδομάδα και τα κόπρανα του είναι και πάλι κανονικά. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι…

Πηγή: stltoday.com